Fruktóza a jej súvis s ochoreniami. Odkiaľ vlastne prijímame toľko fruktózy?

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 3. január 2018
Fruktóza a jej súvis s ochoreniami. Odkiaľ vlastne prijímame toľko fruktózy?

Keďže polovica bežne predávaného cukru je fruktóza, nachádza sa prakticky všade. O glukózovo-fruktózovom sirupe ste určite počuli, je to veľký strašiak a jeho spotreba prudko stúpa. Je to lacné sladidlo, kotré sa nachádza prakticky vo všetkých spracovaných potravinách

Fruktóza a jej súvis s ochoreniami

V súčasnosti je fruktóza spájaná s približne 78 rôznymi ochoreniami a zdravotnými problémami, medzi ktoré patria:

  • zvýšený krvný tlak a nočná hypertenzia
  • inzulínová rezistencia a cukrovka typu 2
  • nealkoholová tuková choroba pečene
  • zvýšená hladina kyseliny močovej, ktorá spôsobuje dnu a/alebo metabolický syndróm • urýchlenie vývoja chronického ochorenia obličiek
  • intrakraniálna ateroskleróza (zúženie a kôrnatenie tepien v lebke)
  • zhoršenie srdcových abnormalít, ak máte nedostatok medi
  • genotoxický účinok na hrubé črevo
  • podpora metastázy u pacientok s rakovinou prsníka
  • tubulointersticiálne poškodenie (poškodenie tubulov a intersticiálnych tkanív obličiek)
  • podpora obezity a s ňou súvisiacich zdravotných problémov
  • podpora rastu rakoviny pankreasu

Odkiaľ prijímame toľko fruktózy?

Keďže polovica bežne predávaného cukru je fruktóza, nachádza sa prakticky všade. Čo je zaujímavé, podľa štatistík, medzi rokmi 1990 a 2009 klesla spotreba cukru na Slovensku zo 41,9 na 33,5 kg, čo predstavuje asi 20-percentný pokles.

Ako je potom možné, že počet diabetikov sa odvtedy skoro zdvojnásobil a výskyt civilizačných ochorení rapídne stúpa? Pretože cukor/fruktózu prijímame z omnoho horšieho zdroja a tým je glukózovo-fruktózový sirup, alebo HFCS (high fructose corn syrup). Ten bol vynájdený v Japonsku v roku 1966 a na trh prišiel v 70-tych rokoch minulého storočia.

Výrobcovia potravín a nápojov rýchlo využili „nízkotučné bláznovstvo“, ktoré v tom období začalo, a namiesto tuku začali všade pridávať cukor. Najmä v podobe HFCS, pretože je asi trikrát lacnejší.

Tento glukózovo-fruktózový sirup väčšinou obsahuje medzi 42 až 55 % fruktózy a na rozdiel od stolového cukru v ňom nie sú molekuly fruktózy a glukózy viazané spolu.

Preto ho organizmus nemusí rozkladať a fruktóza je okamžite absorbovaná, pričom ide priamo do pečene. Okrem toho, jeden výskum zistil, že glukóza vlastne urýchľuje vstrebanie fruktózy, čím vytvára z HFCS oveľa rizikovejšie sladidlo.

Nebezpečný svet sladkostí
Prečítajte si tiež:

Nebezpečný svet sladkostí