FRUKTÓZA: najsladší toxín na trhu. Ako ničí vaše zdravie?
Ktorú ingredienciu najradšej pridávate do svojich jedál a nápojov? Je ňou cukor? A viete, čo vám tento sladučký zázrak prinesie okrem chvíľkového pocitu šťastia? Že nie? Tak v tom prípade spoznajte cukor trochu bližšie a možno budete prekvapený, čo všetko sa za ním skrýva.
Najsladší toxín na trhu
Sypeme si ho do rannej kávy alebo čaju. Pridávame ho do sladkých maškŕt, ktoré z lásky pečieme našim najbližším a taktiež ním osladzujeme rôzne pokrmy. Okrem toho je neoddeliteľnou súčasťou mnohých našich obľúbených potravín, ako sladkosti, koláče, sušienky, keksy, zmrzlina, sladké nápoje či cukríky.
Nájsť ho môžeme dokonca aj tam, kde by sme ho možno nikdy nečakali. Napríklad v mäsových výrobkoch, omáčkach, mliečnych výrobkoch či horčici. Je to „tajná ingrediencia“ skoro všetkých priemyselne spracovaných potravín, ktoré, bohužiaľ, tvoria vyše 90 % všetkých produktov na trhu. O čom hovorím?
Jedalniček na jeden deň - krok za krokom k štíhlej postave
No predsa o CUKRE...
O našej „zázračnej“ ingrediencii, ktorá „potešila“ už nejedného človeka. Aj vďaka tejto schopnosti cukor zaznamenal v posledných storočiach raketový vzostup. Jeho produkcia sa neustále zvyšuje závratným tempom. Ešte v roku 1985 bola ročná svetová spotreba cukru necelých 100 miliónov ton.
Dnes je to už vyše 160 miliónov ton a cukor zaznamenal obrovský nárast hlavne za posledných 300 rokov. Odvtedy sa jeho priemerná ročná spotreba na obyvateľa vyšplhala z 1,8 kg na viac ako 40 kg, v niektorých krajinách a niektoré osoby presahujú spotrebu 80 kg ročne.
Najčastejšie konzumujeme tzv. stolový cukor (sacharóza), ktorý sa skladá z 50 % glukózy a 50 % fruktózy. Oba tieto cukry môžu byť samostatne pre telo v nadmernom množstve toxické, ale nebezpečnejšia je fruktóza.
Ako fruktóza ničí vaše zdravie?
Nadmerná konzumácia fruktózy nežiaduco vplýva na organizmus viacerými spôsobmi. Jeden z mechanizmov, ktorý spôsobuje najväčšie škody, je glykácia. Je to proces, v ktorom sa cukry viažu k proteínom a tvoria tzv. pokročilé konečné produkty glykácie (AGEs).
Tento proces vytvára zápaly, ktoré môžu aktivovať váš imunitný systém. Časťou vášho imunitného systému sú makrofágy, bunky prvej línie obranných reakcií organizmu. Tie majú špeciálne receptory pre AGEs, ktoré sa nazývajú RAGEs.
Tie sa v organizme viažu na AGEs a zbavujú sa ich. Tento proces však môže zanechať škody vo vašom organizme. Napríklad vo vnútri tepien sa týmto procesom tvoria zjazvené tkanivá, nazývané plaky (ateroskleróza). Navyše sa tak výrazne oslabuje imunitný systém, pretože ten musí vynaložiť veľa úsilia, aby sa ochránil pred AGEs.
Čokoládový mousse - dezert bez cukru a múky.
Tie sú tiež jedným z hlavných molekulárnych mechanizmov (spolu s oxidáciou), ktorý spôsobuje hromadenie poškodení v organizme, čo vedie k chronickým chorobám, starnutiu, a dokonca smrti. Existuje množstvo vedeckých dôkazov o tom, že AGEs súvisia s rozvojom chronických degeneratívnych ochorení, ako srdcovo-cievne ochorenia, rakovina, Alzheimerova choroba, cukrovka.
Obmedzenie cukru vo výžive je v skutočnosti dobre známy kľúč k dlhovekosti, pretože zo všetkých molekúl, schopných spôsobovať poškodenia v organizme, sú molekuly cukru najagresívnejšie. Fruktóza je zvlášť extrémne prozápalová a urýchľuje procesy starnutia.
Cukor všeobecne tiež zvyšuje hladinu inzulínu a leptínu a znižuje citlivosť receptorov pre tieto dva vitálne hormóny. To tiež patrí medzi ďalšie hlavné faktory predčasného starnutia a rozvoja chronických degeneratívnych ochorení, ktoré vznikajú najmä s pribúdajúcim vekom.