Pokrm bohov, ktorý by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Prečo?
OVOS, obilnina s výnimočnou chuťou, je výživná, s vysokým obsahom kvalitného tuku, vitamínov a ľahko rozpustnej vlákniny.
Má celý rad posilňujúcich účinkov, pôsobí blahodarne nielen na nervovú sústavu, ale tiež tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, znižuje krvný tlak a priaznivo pôsobí pri niektorých chorobách srdca... A to stále nie je všetko. Ovos vám toho môže ponúknuť oveľa viac!
Významná úloha ovsa bola známa už pred mnohými storočiami. Rímsky spisovateľ Plinius v 1. storočí nášho letopočtu zaznamenal, že sa germánske kmene živia ovsenou kašou. Nazývali ju „pokrmom bohov“ a pripravovali ju hlavne pred bojovým ťažením. Starí Rimania zas namáčali ovos vo víne, ktoré potom pili vojaci pred bojom, zatiaľ čo ovos podávali koňom.
Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle.
Jedná sa o...
...jednoklíčnolistovú rastlinu, ktorá patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Pestuje sa hlavne pre svoje zrno, ktoré slúži na výrobu ovsených vločiek, krupice a melie sa na múku. Ovsené vločky, ktoré vznikajú mletím celých ovsených zŕn a ich naparovaním, patria do kategórie zdravej výživy. Ovos patrí medzi bohaté zdroje stráviteľnej aj nestráviteľnej vlákniny, čo je ideálna kombinácia, ktorá pomáha predchádzať zápche, a je tak úplne ideálnym pomocníkom na zachovanie správnej činnosti hrubého čreva.
Obilniny – zdravý zdroj energie
Častá konzumácia ovsa pôsobí ako prevencia proti rakovine, avšak pozor! Pri rozvinutej chorobe už nie je vhodný, pretože podporuje rast (teda aj rakovinových buniek). Lecitín a vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre vývoj nervovej sústavy, pre pamäť aj sústredenie a zvyšujú odolnosť voči stresu. Naviac sú nepostrádateľné pre väčšinu metabolických procesov, pre tvorbu krvi, posilnenie imunitného systému, aj pre kvalitné vlasy a nechty.
Vďaka obsahu lecitínu a vitamínov skupiny B má posilňujúce účinky a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu...
Tento druh obilia je cenený najmä pre svoj vysoký obsah hodnotných bielkovín, vysoký obsah tuku, priaznivé zloženie sacharidov a vysoký obsah ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínu B, F a radu minerálnych látok. Ovos má navyše vysokú energetickú a výživovú hodnotu. Bielkoviny ovsa sa svojím zložením približujú zloženiu ideálneho proteínu. Za spomenutie určite stojí aj aminokyselinová skladba s vysokým podielom esenciálnych aminokyselín.
Zloženie ovseného zrna podmieňuje aj jeho vynikajú dietetickú a zdravotnú hodnotu. Vďaka pomalému tráveniu a vstrebávaniu ovseného škrobu je ovsená kaša zdrojom dlho a rovnomerne sa uvoľňujúcej energie zo sacharidov. Najväčší podiel však tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Ovsené zrnko obsahuje oveľa viac tuku než iné obilniny a lepšie viaže vodu. Pečivo z ovsenej múky je tak jemnejšie, trvanlivejšie, ale aj drobivejšie a menej objemné. Na rozdiel od ostatných obilnín v ňom nájdeme výrazne vyšší obsah horčíka, železa, zinku, mangánu...
„Ovos patrí medzi bohaté zdroje stráviteľnej aj nestráviteľnej vlákniny, čo je ideálna kombinácia, ktorá pomáha predchádzať zápche, a je tak úplne ideálnym pomocníkom na zachovanie správnej činnosti hrubého čreva.“