Bezlepková diéta je zdravá a chudne sa pri nej. Naozaj? Spoznajte najväčšie mýty o celiakii

Dagmar Baluchová; Mgr. Zuzana Barillová | 15. február 2018
Bezlepková diéta je zdravá a chudne sa pri nej. Naozaj? Spoznajte najväčšie mýty o celiakii

Celiakia je ochorenie, s ktorým možno plnohodnotne žiť. Avšak, je nutné rešpektovať „pravidlá hry“. Ale to ako nadšenci zdravého životného štýlu a športovania určite chápete... To, či je bezlepková diéta naozaj zdravá a či sa pri nej chudne, môže vyvolať zmätok v mnohých ľuďoch, čím si skôr uškodia, ako pomôžu.

Najväčšie mýty o celiakii

Celiakia je detská choroba – dnes je už známe, že celiakia sa môže rozvinúť v ktoromkoľvek veku, často aj po 60. roku života.

Bezlepková diéta pomôže k vyliečeniu celiakie – celiakia je ochorenie, ktoré sa v dnešnej dobe nedá liečiť. Ak sa však dodržiava bezlepková diéta, všetky príznaky celiakie vymiznú, biopsia tenkého čreva aj krvné testy na protilátky sú rovnaké ako u zdravého človeka, čo často viedlo k presvedčeniu, že človek je vyliečený a môže sa vrátiť k normálnej strave.

Bohužiaľ, nie je to pravda. Po návrate k bežnej strave sa u celiatika všetky príznaky vrátia, vrátane poškodenia sliznice tenkého čreva.

Špalda je bezlepková - často sa stáva, že špalda je označovaná za bezlepkovú potravinu, čo však nie je pravda. Špalda obsahuje lepok a je pri bezlepkovej diéte nevhodná.

Najväčší mýtus, ktorý vládne v dnešnej dobe je, že bezlepková diéta je zdravá a chudne sa pri nej.

 

Neriskujte!

Objasňuje Z. Barillová: „Zo všetkých ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu, je v Európe len 20 % celiatikov a v USA len 5 %. Ostatní dodržiavajú bezlepkovú diétu z iných dôvodov, buď ako životný štýl, alebo sa pri bezlepkovej diéte cítia lepšie.

Ľudia, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu bez stanovenia diagnózy, riskujú to, že ak by im boli v budúcnosti robené krvné testy na celiakiu, výsledky by boli falošne negatívne.

Oberajú sa tak o možnosť, ktorú majú celiatici na Slovensku, dostávať bezlepkové potraviny na recept, získať od štátu príspevok na stravovanie, či preukaz ZŤP.

Bezlepková diéta pritom nie je taká zdravá, ako sa o nej hovorí. Celiatici v nej neprijímajú dostatok živín, obsahuje viac tukov, sacharidov, sodíka atď.

Ak sa už niekto predsa len rozhodne bezlepkovo stravovať, pretože sa tak cíti lepšie, je potrebné dať si spraviť testy na celiakiu ešte pred zavedením bezlepkovej stravy, aby sa táto diagnóza mohla vylúčiť.“