Jeseň klope na dvere - naklíčte si vitamíny!

Michaela Ivanová | 9. september 2019
klíčíky, jeseň vitamíny, klíčenie, doma, mňam, zdravé, raw, food, jedlo, výživa, zdravie, chudnutie, diéta

Vypestujte si doma misky plné krásne sfarbených výhonkov rôznych semien. Sú plné vitamínov a enzýmov, čo s príchodom jesene padne viac ako vhod. Jednoduchý proces, do ktorého môžete zapojiť aj deti, sa určite stane obľúbenou formou „zahradníčenia“ celej rodiny.

Žiadna veľká veda, ale kvalita semien je základ

Môžete zvoliť ľahšiu cestu a kúpiť si niektoré naklíčené semienka v supermarkete, no ich kvalita alebo čerstvosť nemusí byť práve ideálna. Semienka na domáce klíčenie odporúčame zaobstarať si v bio kvalite a, samozrejme, aj dodržať všetky zásady správneho nakličovania. V ponuke sú aj špeciálne súpravy na klíčenie, no pokojne to zvládnete aj bez nich.

 

Poradíme vám, ako na to:

Kúpte si niekoľko druhov bio semienok, obilnín alebo strukovín, ktoré však musia byť určené na naklíčenie, nie na vysádzanie pripravte si jemné sitko na preplachovanie semien a misky na nakličovanie pripravte si navlhčenú papierovú utierku, ktorá dobre saje vodu.

Postup:

Každý druh semienok dajte do nakličovacej misky na navlhčenú papierovú utierku. Semienka v miskách dajte na teplé miesto. Na druhý deň ich prepláchnite na sitku a dajte na novú navlhčenú papierovú utierku. Pozor, prepláchnite ich aspoň 3-krát denne.

Semienka musia byť stále dostatočne navlhčené, aby nevyschli, ale určite nemajú vo vode plávať. Každý jeden druh semien, obilnín alebo strukovín potrebuje iný nakličovací čas. Na svetle začnú klíčky okrem koreňa vyháňať aj prvé lístky. Na konzumáciu je vhodná celá rastlinka.

Postupov na nakličovanie je mnoho, dá sa robiť aj bez vlhkého papiera, napr. iba v miske alebo na samotnom sitku, v ktorom sa preplachuje, ktoré položíte na navlhčenú vatičku alebo papierovú utierku alebo si môžete vyrobiť nakličovacie poháre.

Klíčky semienok, obilnín alebo strukovín majú veľmi cenný obsah, na ktorom je založený ich vlastný rast a prospievanie. Ich vlastné živiny im majú zabezpečiť, aby z každého drobného semiačka mohla vyrásť kvalitná rastlina.

Nevarte, blanšírujte Ak chcete klíčky jemne tepelne upraviť, nevarte ich, ale blanšírujte, čiže povarte ich cca 1 minútu vo vriacej vode, jemne im to zlepší chuť. Dlhším varením by prišli o všetky cenné živiny, a to nechceme.

Obľúbené klíčky a ich využitie