Kapusta: neodmysliteľný zdroj slovenskej kuchyne. Aké cenné látky ukrýva?

Ing. Vladimíra Mihálová | 24. október 2017
Kapusta: neodmysliteľný zdroj slovenskej kuchyne. Aké cenné látky ukrýva?

Surová, varená, dusená či kvasená – len ťažko nájdeme zeleninu, ktorá by sa u nás tešila väčšej obľube. Kapusta je však nielen chutnou, ale vďaka obsahu hodnotných výživných látok aj mimoriadne zdravou potravinou.

Neodmysliteľný zdroj slovenskej kuchyne

Kapusta patrí k neodmysliteľným zdrojom slovenskej kuchyne. Okrem toho, že je cenovo výhodná, ukrýva v sebe poklady v podobe vitamínov, minerálnych látok, vlákniny či enzýmov. Už len malé množstvo tejto surovej zeleniny má oveľa vyššiu výživnú a regeneračnú schopnosť ako kopy varených jedál.

Čítajte tiež: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú

Kapusta je tak právom zaradená na zoznam najzdravších potravín. Po stáročia je považovaná za univerzálny prírodný liek na mnohé choroby.

Nášmu telu prináša veľa pozitívnych účinkov, napríklad dobré trávenie, zrýchlenie metabolizmu, pravidelné vyprázdňovanie a celková ochrana organizmu pred ochoreniami.

Navyše vedecké výskumy odhalili jej silný protirakovinový potenciál. Preto by sme kapustu z nášho jedálneho lístka rozhodne nemali vylúčiť.

Čítajte tiež: Vystavujete sa pesticídom, o ktorých ani neviete?

Aké cenné látky ukrýva kapustná hlávka?

Kapustu možno zaradiť k nízkokalorickej zelenine (približne 24-31 kcal/100 g). Neobsahuje takmer žiadne tuky a má nízky podiel sacharidov. Preto sa odporúča pri redukčnej diéte alebo očistných kúrach. Zato sa vyznačuje dobrou porciou vlákniny.

Z minerálnych látok je v kapuste významné väčšie množstvo draslíka, ktorý sa stará o vyrovnané hospodárenie s vodou. Pomáha zbaviť sa edémov a posilniť srdce. Úlohou vápnika je zase spevniť kosti a zuby. Železo a kyselina listová podporujú krvotvorbu.

Kapusta je priam nabitá vitamínmi. Výnimočný je vysoký podiel vitamínov C, E, K, ale dôležité sú i vitamíny skupiny B a provitamín A. Vzácny stopový prvok selén a vitamíny C a E z nej urobili špecialistu na ochranu buniek.

Chráni nás pred nachladnutím alebo infekciami. Selén je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému a pomáha prechádzať vzniku civilizačných ochorení (rakovina, srdcovo-cievne choroby).

Pochutíte si: Recept na CÍCEROVÝ GULÁŠ - zn. bez lepku, bez laktózy, vegan