Keď deti nechcú jesť zeleninu. Problém? Spravte z jedenia zábavu!

Martina Pašková | 9. august 2017
Keď deti nechcú jesť zeleninu. Problém? Spravte z jedenia zábavu!

Poznajú to mnohé z nás. Maminy, ktoré svojim deťom predkladajú a ponúkajú „hory“ ovocia a zeleninky v presvedčení, že je to to najlepšie, čo pre ich zdravý rast a vývoj môžu urobiť.

Začnite v ranom veku

S prihliadnutím na vek a po konzultácii s pediatrom môžete prvé zeleninové príkrmy začať podávať už niekoľkomesačnému dojčaťu. Dieťatku tak ponúknete možnosť zvykať si postupne na nové chute.

Čítajte: ŠOKUJÚCE, zvrátené či prirodzené? TOTO je najnovšia móda celebritných mamičiek!

Je dobré v začiatkoch ponúkať malé množstvo a vždy iba jeden druh. Môžete naraziť na odpor, ale nevzdávajte sa a buďte v tejto veci vytrvalí. Ponúkajte neustále nové varianty pokrmov s ovocím a zeleninou.

Dôležité pre zdravý rast dieťatka je, aby malo pestrú, vyváženú a plnohodnotnú stravu. Prikladajte zeleninu ku každému jedlu. Surovú alebo varenú. Chlebík so zeleninkou na desiatu či mäsko s ryžou a dusenou zeleninou k obedu.

Mohlo by vás zaujímať: Je zelenina pre naše zdravie dôležitejšia ako ovocie?

Nič ale nerobte nasilu. Neodbytným presadzovaním a nútením k jedeniu zeleniny či ovocia dosiahnete pravý opak. Dieťa ju začne odmietať a vy v ňom vypestujete odpor. Doprajte dieťaťu čas.

Počas letných mesiacov sa môžete s miskou nakrájaného ovocia či zeleniny vybrať napríklad do parku či na výlet. Majte vždy mištičku s niečím zdravým po ruke. Namiesto keksíkov, tyčiniek či čipsov ponúknite v prípade hladu dieťaťu nakrájaný kaleráb, cukinu alebo uhorku.

Čítajte tiež: Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.

Z vlastnej záhradky chutí najlepšie

Ak máte možnosť dopestovať si zeleninu a ovocie vo vlastnej záhradke, využite túto výhodu na motiváciu pre vaše deti. Zapojte ich do sadenia, polievania, pestovania. Vysvetľujte deťom, ako príroda funguje a budujte v nich pocit radostného očakávania na prvú úrodu.

Spravte z celého procesu zaujímavú činnosť, ktorej výsledkom bude pestrofarebný tanier plný zeleniny. Výhodou zeleninovej záhradky je, že deti k nej majú neobmedzený prístup počas celého dňa. O tom, že ide o najkvalitnejšie produkty, bez postrekov a chemikálií nemusí byť ani reč.

Ak nemáte možnosť dopestovania si vlastných produktov, uprednostnite tie od farmárov, predaj z dvora pred tými menej kvalitnými z dovozu, ktoré ponúkajú obchodné reťazce. Dieťa môžete zapojiť do nakupovania, zoberte ho na trh.

Spravte z jedenia zábavu

Či máte domáce produkty alebo ich musíte kúpiť, nič to nemení na fakte ich podávania na tanieri. Deti majú rady hravosť, pestrosť, všetko farebné a veselé. Pretransformujte to i do stravovania. Vymyslite akciu s názvom „oslava jedla“.

Zavolajte kamarátov, spolužiakov a spravte zdravú party. Pripravte taniere plné zeleninových a ovocných postavičiek, autíčok, palmičiek. Čohokoľvek, čo deti zaujme. Deti sa navzájom podporujú, napodobňujú, opakujú jeden po druhom.

Čítajte tiež: Deti a stravovanie počas prázdnin

A to platí i v prípade jedla. Ak si zoberie jedno a bude mu chutiť, s pocitom zvedavosti sa do taniera pustia aj ostatní. Na takýto štart môžete použiť napríklad meninovú či narodeninovú oslavu.

Tipy na dekorácie nájdete nielen v kuchárskych knihách, ale najmä na internete. Ježko z hrušky a hrozna, ovocná kytica a lebo špízy, kvetinka z kivi a malín či chlebíky s tváričkami zo zeleniny. Fantázii sa naozaj medze nekladú.

Je to síce príprava náročnejšia na čas, ale ak má naštartovať chuť vášho drobca na zdravé pokrmy, niečo vydržíme. Môžete využiť i oslavu narodením vášho drobca a ponúknuť všetkým deťom zdravé pohostenie. V kolektíve a skupine im chutí viac, preto je veľká šanca, že všetko zjedia.

Inšpirujte sa: Zeleninová polievka pre najmenších