Kedysi zakázaný, dnes vyhľadávaný:Prečo patrí do jedálnička?

Redakcia | 20. január 2023

Patrí u nás k najmenej známym pestovaným plodinám. Pritom sa o topinambure ešte v minulom storočí hovorilo ako o plodine budúcnosti. Židovský zemiak, cukrový zemiak či jeruzalemský artičok, aj pod takýmto názvom ho môžeme poznať a opäť objavovať jeho výnimočné vlastnosti, chuť, dokonca obdivovať jeho krásne kvety.

Hovorí sa mu tiež Slnečnica hľuznatá. Jedná sa vlastne o druh slnečnice, ale na rozdiel od slnečnice ročnej je topinambur viacročnou plodinou, vysokou niekedy až cez 2,5 m. Topinambur vytvára priame byle, niekedy lysé, ale aj drsne chlpaté, hore vetvené. Listy sú protistojné, vajcovité, na líci drsné, na rube belavé. Kvety sú krásne, žlté. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde ho už dávno pestovali indiáni kmeňa Topinambur, podľa ktorého tiež získal meno. Do Európy sa dostali v roku 1607 vďaka francúzskym námorníkom a kolonistom z Brazílie. Topinamburi sa najskôr pestovali ako okrasná rastlina a neskôr ako úžitková plodina. Od 18. storočia ich pestovanie vytlačili zemiaky.
Topinambur pod zemou ukrýva skutočné bohatstvo v podobe drahocenných hľúz, ktoré prekvapujú svojimi zdraviu prospešnými účinkami na ľudský organizmus. Obsahujú 15 – 20 % sušiny, 13 – 20 % bezdusíkatých látok výťažkových, 7 % dusíkatých látok, 1 % vlákniny. Surový topinambur vyzerá na prvý pohľad ako zázvor, prípadne malý sladký zemiak, ale naozaj len na prvý pohľad. Jeho svieža chuť pripomína skôr mladý kaleráb s fantastickou arómou slnečnicových semienok. Topinambur fascinuje unikátnou životnou silou už po stáročia, pretože dokáže prežiť v extrémnych podmienkach mrazu i sucha, a darí sa mu aj na miestach, kde iné rastliny hynú.
Skutočnou zaujímavosťou je, že až do roku 2014 bolo na Slovensku zakázané pestovať topinambur, nakoľko je to plodina, ktorá sa veľmi rýchlo rozmnožuje a podľa Zbierky zákonov č.173/2011 bola táto rastlina zaradená na zoznam inváznych druhov rastlín. V súčasnosti sa už môže legálne pestovať, treba si však dať pozor, aby sme ju nevhodnou agrotechnikou nerozšírili nekontrolovateľne do prostredia. Pretože topinambur invazívnym zostal. Tento fakt však vieme využiť vo svoj prospech.
Topinambur je považovaný za „vitamínovú bombu“, pretože obsahuje vitamíny skupiny B s najväčším zastúpením niacínu. Okrem toho obsahuje kyselinu L-askorbovú, známu tiež ako vitamín C, ďalej je to β-karotén, ktorý je provitamínom vitamínu A, a v neposlednom rade obsahuje aj vitamín H alebo inak nazývaný biotín. Má bohaté zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Známy je tiež obsahom kremíka, nakoľko v sušine má 8-percentný podiel. Kremík je nevyhnutný pri mnohých chemických reakciách, tvorbe kostí, kolagénových vlákien a je tiež nápomocný pri kumulácii iných prvkov. Obsahuje železo, vápnik, horčík, draslík a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť srdca, pre zdravý rast, vývoj a funkciu kostných tkanív. V stopových množstvách sú v hľuzách obsiahnuté aj zinok, meď, bór, ktoré sú nevyhnutné pre látkovú výmenu či zdravý rast vlasov a nechtov.
Účinky na zdravie:
Topinambur upravuje hladinu cukru v krvi, obsahuje glykemickú hodnotu 11 a považuje sa za potravinu s nízkym glykemickým indexom. To znamená, že topinambur poskytuje pomalý a stabilný vzostup a pokles hladín glukózy v krvi. Je veľmi vhodný pre diabetikov, pretože neobsahuje škrob, ktorého je mnoho v zemiakoch, ale diabeticky vhodný inulín.
Tip: Sušené kvety sú vhodné ako čajovina pre ľudí s ochorením diabetes II. typu.
Topinambur má vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka, čo znižuje krvný tlak. Jedna šálka hľuzy obsahuje 643 miligramov draslíka a iba 6 miligramov sodíka.
Draslík je nevyhnutný pre dobré zdravie a je obzvlášť dôležitý pre zdravé srdce a správne fungujúce svaly. A čo viac, konzumácia topinamburov a iných potravín bohatých na draslík zlepšuje zdravie kostí a dokonca znižuje riziko vzniku osteoporózy.
Nedostatočné množstvo železa v strave môže byť pre zdravie veľmi nebezpečné. V niektorých prípadoch môže nedostatok železa viesť k anémii, ktorá sa vyznačuje všeobecným pocitom únavy a slabosti. 100 g čerstvého topinamburu obsahuje 3,4 mg alebo 42,5 % železa, pravdepodobne najvyššie množstvo tohto stopového prvku medzi bežnými jedlými koreňmi a hľuzami.
Topinambur podporuje zdravie vlasov. Spomínané železo prenáša kyslík do vlasov, pričom udržiava zdravé vlasové folikuly. Vyčerpané zásoby železa patria medzi najčastejšie príčiny vypadávania vlasov u žien pred menopauzou. Podobne ako železo, aj meď pomáha zabrániť vypadávaniu vlasov a podporuje ich  rast. Okrem toho meď zintenzívni aj farbu vlasov a zabráni predčasnému šediveniu. Vitamín C je, na druhej strane, potrebný na syntézu kolagénu. Kolagén prispieva k zdravým vlasom tým, že posilňuje vlasové folikuly a udržuje zdravé cievy v pokožke hlavy. Vitamín C tiež podporuje vstrebávanie železa z potravín.
Rozpustná aj nerozpustná vláknina v tejto hľuze zvyšuje objem potravy zadržiavaním vlhkosti v čreve, čím podporuje trávenie, pravidelné vyprázdňovanie a chráni pred tvorbou zápchy. Topinambur obsahuje veľa inulínu, ktorý stimuluje rast bifidobaktérií a bojuje proti škodlivým baktériám. Obsah vlákniny v topinambure je tiež užitočný pri zlepšovaní výkonu inzulínu v tele, čo pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Využitie a konzumácia hľúz topinamburov
Hľuzy možno, vzhľadom na ich mrazuvzdornosť, konzumovať v priebehu zimy  hlavne surové v šalátoch, možno ich sterilizovať ako uhorky, pripraviť z nich polievky, variť ako prílohu, piecť či dusiť s mäsom, jednoducho používať namiesto zemiakov. Potravinársky sa môžu ďalej využívať na výrobu sirupu a likéru. Šťavu a sirup je možné používať aj pri výrobe nealkoholických nápojov a mliečnych výrobkov.  Topinambury, podobne ako zemiaky, po očistení menia svoju farbu. Je to spôsobené tým, že vo svojich bunkách obsahujú enzým – polyfenol oxidáza. 
Tip: Topinambur môžeme konzumovať aj čerstvý so šupkou. V takomto prípade je potrebné šupku poriadne umyť. Topinambur sa jednoduchšie čistí uvarený ako čerstvý. 
Topinambur si môžeme zakúpiť v obchode. Vyberáme si skôr hladké, čisté, nepoškodené a pevné hľuzy s minimálnymi hrboľmi. Ak pestujete, prípadne ste zistili, že topinambur pestujete doma, môžete ho zo zeme vyberať aj v zimných mesiacoch vždy pri odmäku, ak hľuzy nerastú priveľmi hlboko v zemi. Topinambur by sa mal skladovať na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste mimo dosahu svetla. Môžeme ho skladovať aj v chladničke v papierovej utierke a následne v plastovom vrecku, v priehradke na zeleninu. Takto nám môže vydržať až tri týždne.  
Recepty:
Jednoduchý šalát z čerstvého topinamburu
Potrebujeme: 
topinambury
soľ
citrónovú šťavu
Postup:
Topinambury očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme. Šalát podávame s pečivom ako ľahkú večeru alebo k hlavnému jedlu. Môžeme ho dozdobiť petržlenovou vňaťou, prípadne pokvapkať olejom. Výborný je i s nastrúhanou mrkvou alebo jabĺčkom.
Topinamburové placky
600 g topinamburu
100 g hladkej špaldovej múky
100 g syra Eidam
1 vajce
3 strúčiky cesnaku
štipku čierneho korenia
soľ
100 g oleja vhodného na vyprážanie
na ozdobenie kyslá smotana a pažítka
Postup:
Topinambury očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme múku, strúhaný eidam, pretlačený cesnak a vajce. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zmes dôkladne premiešame a potom z nej tvarujeme placky, ktoré vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji dozlatista. Servírujeme na tanier a ozdobíme kyslou smotanou s nasekanou pažítkou.