Kivi: Celoročná exotika u nás doma

Jana Tesák Potomová | 22. december 2021
kivi

Malé hnedé ovocie, na prvý pohľad možno nie príliš vábne, je vďaka svojmu obsahu vitamínov a nízkej kalorickej hodnote ideálnou potravinou na častú konzumáciu. Má tonizujúce a stimulačné účinky. Ako prví toto bohatstvo objavili starí Číňania, čo, samozrejme, využili v ľudovom liečiteľstve. U nás sa kivi objavilo pomerne nedávno, no hneď si našlo svojich priaznivcov. Patríte medzi nich aj vy?

Ovocie popínavého stromu  Actinidia chinensis je pôvodom z Číny. Tradičné zelené kivi je oválne. Tvarom a veľkosťou ho možno prirovnať k slepačiemu vajcu, ale kivi nie je také špicaté. Je hnedé a má chlpatú šupku. Koža nie je zdravotne závadná a možno ju jesť. Väčšina ľudí ju však ošúpe, no tak ako všade, aj tú sú výnimky. 

Kivi je pevné, časom však  zmäkne a dozreje. Je citlivé na tlak a stláčanie. Zrelé kivi má sladkú chuť, no niektoré odrody bývajú kyslejšie, prípadne horké, môžeme však povedať, že je to veľmi svieže a chutné ovocie, ktoré sa vďaka svojim vlastnostiam rýchlo rozšírilo do celého sveta.  

Pôvodne si ľudia, ktorí kivi ochutnali, mysleli, že chutí ako egreše, preto ho pomenovali čínsky egreš. Kivi však s egrešom a jeho rodom nemá nič spoločné. Kivi dostalo svoj nový názov najmä v dôsledku studenej vojny a tiež novej marketingovej stratégie. Jeho meno bolo dané podľa národného vtáka Nového Zélandu - kivi, ktorého vzhľadovo trochu pripomína. V roku 1974 sa názov stal oficiálnym obchodným menom.

Zlaté kivi

V posledných rokoch sa na našom trhu objavuje aj zlaté kivi. Od tradičného zeleného sa nelíši len farbou dužiny, ale aj tvarom a môžeme povedať, že aj chuťou. Chĺpky na šupke sú miniatúrne a v oveľa menšom množstve. Kvôli tomu je oveľa citlivejšie na poškodenie a dozrieva skôr. Veľa fariem produkujúcich zlaté kivi ich preto radšej zbiera priamo z kríkov ručne rovno do košíkov a krabíc. Vzhľadom na vyššie náklady na pestovanie, zber a prepravu, je v obchodoch aj drahšie. V porovnaní so zeleným kivi je zlaté sladšie, jemnejšie a nie je také kyslé.

Ďalšou zaujímavou novinkou sú mini kivi. Plody majú veľkosť prepeličieho vajíčka a na prvý pohľad pripomínajú egreše. Šupka je zelená, neobsahuje chĺpky a po prekrojení vyzerá ako klasické zelené kivi. Toto ovocie sa u nás využíva hlavne na dekoráciu ovocných jedál, koláčov, nápojov.

Vitamíny: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K

Minerály: vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, selén, mangán, meď

Kivi buď milujete, alebo ho nenávidíte

Nielenže je výborné, ale je aj zdraviu prospešné. Kivi je mimoriadne bohaté na vitamín C. Jeden kus ovocia dokáže naplniť odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Ten je nevyhnutný pre prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň pôsobí preventívne proti infekciám. V studenom a vlhkom období od septembra do apríla by teda malo byť kivi naším najlepším spojencom v boji s virózami, prechladnutím, kašľom, nádchou, chrípkovými infekciami. Je dobre známou skutočnosťou, že na vitalitu  dýchacích ciest má vplyv konzumácia citrusov, pretože obsahujú bioflavonoidy.

Tie  sa používajú u astmatikov na zníženie frekvencie a závažnosti záchvatov, ako aj na zvýšenie odolnosti voči bežným infekciám dýchacích ciest. Okrem astmy, bioflavonoidy nachádzajúce sa v kivi tiež podporujú regeneráciu pľúc a ich dýchacie funkcie. 

Kivi je dostupné počas celého roka skoro v každom obchode. V roku 2003 sa dostalo na zoznam dvanástich najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi, čo sa ale, samozrejme, mení. To znamená, že pri jeho pestovaní je používané minimum postrekov a hnojív, ktoré by nemuseli byť pre naše zdravie prospešné.

Pokiaľ máte radi sladkú chuť kivi, je potrebné si kúpiť zrelé plody. Sú mäkké, ale treba ich rýchlo skonzumovať, aby neprezreli. Pokiaľ si kúpime tvrdšie plody (ešte nie sú dozreté), môžeme ich jesť, ale budú kyslejšie, resp. málo sladké. Pokiaľ ich necháme pár dní v pokoji, postupne dozrejú – zmäknú a zosladnú. Ak chceme urýchliť ich dozrievanie, vložíme ich do papierového vrecúška spolu s banánom. Urýchli to dozrievanie. Kivi je chutné čerstvé, v šaláte, ako šťava, džús, smoothie, džem v kaši, palacinkách. Veľmi chutné a plné živín je aj mrazom sušené. 

kivi

Ako očistiť kivi? 

Ak je kivi dobre dozreté, stačí ho rozkrojiť na polovice a vnútro vydlabať čajovou lyžičkou Ak je kivi ešte trochu tvrdšie, ale aj tak ho chcete zjesť, stačí ho dookola orezať nožom. Straty sú však väčšie.