MAK - zrnká plné vápnika + recept na makové sušienky
Mak má nezastupiteľné miesto vo výžive už po celé stáročia. Sú krajiny, kde je táto potravina zakázaná, pretože mak radia do skupiny opiátov.
Makové dobroty si napríklad nevychutnáte v Saudskej Arábii, Singapure, Taiwane alebo v Spojených arabských emirátoch. Naopak, u nás, na Slovensku tvorí mak neoddeliteľnú súčasť jedálnička všetkých vekových kategórií. Úprimne, viete si predstaviť život bez makových koláčov či rezancov s makom? My rozhodne nie.
Citrónový chlebík s čokoládou + ďalšie chutné FIT RECEPTY
Zdravotné účinky maku
Jedna polievková lyžica maku má približne 46 kalórií. To, v čom sa však ukrýva skutočné bohatstvo maku, je obsah nutričných látok. Obsahuje:
- Bielkoviny
- Zdravé tuky
- Vápnik
- Mangán
- Meď
- Magnézium
- Fosfor
- Zinok
- Železo
- Vlákninu
- Sacharidy
Mak je obzvlášť bohatý na mangán, stopový prvok dôležitý pre zdravie zubov, kostí a zrážanie krvi. Tento minerál tiež pomáha organizmu využívať aminokyseliny, tuky a sacharidy. Vysoký obsah medi v maku zabezpečuje v tele tvorbu spojivového tkaniva a transport železa v krvi. Mak je tiež bohatým zdrojom polyfenolov – antioxidantov, ktoré sú potrebné v boji proti srdcovo-cievnym ochoreniam.
Obsahu opiátov v maku sa nemusíme báť, pretože tie sú prítomné len v nezrelých makoviciach.
Potrebujete vápnik? 11 nemliečnych zdrojov pre vaše zdravie
Makové sušienky
Ingrediencie:
- 180 g hrnčeka zmäknutého masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL mlieka
- kôra z ½ chemicky neošetreného citróna
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 2 ½ hrnčeka hladkej múky
- ¼ hrnčeka nemletého maku
Postup:
1. Vo veľkej mise zmiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne ľahká, nadýchaná hmota. Pridajte vajce, mlieko, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Postupne pridávajte múku a dobre premiešajte. Na záver pridajte mak. Hotové cesto vyformujte do dvoch valcov a každý z nich zabaľte do papiera na pečenie. Odložte na hodinu do chladničky.
2. Rúru predhrejte na 180 °C. Valce vytiahnite z chladničky a nožom nakrájajte na kolieska. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečte približne 10 - 12 minút alebo doružova. Po upečení preložte na mriežku a nechajte vychladnúť. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe