Konzumujte skutočné jedlo! Základné princípy stravovania Eat-Clean-Diet®
Nedávno sme vám priniesli rozhovor s Tosca Reno - najslávnejšia svetová autorka kníh o výžive. Dnes vám chceme ukázať, aké sú základné princípy stravovania podľa princípu Eat-Clean-Diet®, a ako by mohol vyzerať jeden stravovací deň.
Základné princípy stravovania Eat-Clean-Diet® priamo od Toscy Reno:
- Clean potraviny sú nutrične bohaté, poctivo pripravené a sú zdrojom živín ako celok.
- Dôležité je vynechať všetky rafinované potraviny, a to najmä biely cukor.
- Jedzte niekoľko menších porcií denne, v časovom rozpätí asi 2,5 - 3 hodín.
- Nikdy nepreskočte žiadne jedlo a začínajte každý deň raňajkami.
- Prispôsobte si porcie tak, aby vyhovovali vášmu telu.
- Pite 2 - 3 litre tekutín denne alebo 8 - 12 šálok vody každý deň.
- Kombinujte zdravé tuky + chudé bielkoviny + komplexné sacharidy z celých zŕn s ovocím a zeleninou.
- Konzumujte zdravé tuky aj nasýtené tuky, vrátane kokosového oleja.
- Veda dokazuje, že zdravie mozgu je zachované a zlepšuje sa prostredníctvom fyzického cvičenia. Nezabúdajte športovať!
Deň podľa Toscy Reno
RAŇAJKY: 1 baby cuketa a 2 šálky špenátu restované s kokosom a cesnakom + 2 vajíčka. 0,75 l vody s citrónom a štipkou nerafinovanej morskej soli, 1 čierna káva
DESIATA: 10 nesolených surových mandlí, 1 šálka bylinného čaju
OBED: 2 šálky miešaného šalátu zo zeleniny (kel, jedlé kvety), 1/4 hrste opekaných tekvicových semienok, 1/4 hrste konopných semien, 2 lyžice ľanových semienok, hrsť malín v tekvicovom oleji s kokosovým octom, 1 l vody
OLOVRANT: 1 jablko s 1 polievkovou lyžicou mandľového masla, 1 šálka bylinného čaju
VEČERA: ¼ kila sladkých zemiakov, zimná grilovaná zelenina, kuracie prsia
VEČERNÝ SNACK: popcorn s pivovarskými kvasnicami a kokosovým olejom, 1 l vody