Konzumujte skutočné jedlo! Základné princípy stravovania Eat-Clean-Diet®

Barbora Kašická | 15. január 2018
Konzumujte skutočné jedlo! Základné princípy stravovania Eat-Clean-Diet®

Nedávno sme vám priniesli rozhovor s Tosca Reno - najslávnejšia svetová autorka kníh o výžive. Dnes vám chceme ukázať, aké sú základné princípy stravovania podľa princípu Eat-Clean-Diet®, a ako by mohol vyzerať jeden stravovací deň.

Základné princípy stravovania Eat-Clean-Diet® priamo od Toscy Reno:

  • Clean potraviny sú nutrične bohaté, poctivo pripravené a sú zdrojom živín ako celok.
  • Dôležité je vynechať všetky rafinované potraviny, a to najmä biely cukor.
  • Jedzte niekoľko menších porcií denne, v časovom rozpätí asi 2,5 - 3 hodín.
  • Nikdy nepreskočte žiadne jedlo a začínajte každý deň raňajkami.
  • Prispôsobte si porcie tak, aby vyhovovali vášmu telu.
  • Pite 2 - 3 litre tekutín denne alebo 8 - 12 šálok vody každý deň.
  • Kombinujte zdravé tuky + chudé bielkoviny + komplexné sacharidy z celých zŕn s ovocím a zeleninou.
  • Konzumujte zdravé tuky aj nasýtené tuky, vrátane kokosového oleja. 
  • Veda dokazuje, že zdravie mozgu je zachované a zlepšuje sa prostredníctvom fyzického cvičenia. Nezabúdajte športovať!

Deň podľa Toscy Reno

RAŇAJKY: 1 baby cuketa a 2 šálky špenátu restované s kokosom a cesnakom + 2 vajíčka. 0,75 l vody s citrónom a štipkou nerafinovanej morskej soli, 1 čierna káva

DESIATA: 10 nesolených surových mandlí, 1 šálka bylinného čaju

OBED: 2 šálky miešaného šalátu zo zeleniny (kel, jedlé kvety), 1/4 hrste opekaných tekvicových semienok, 1/4 hrste konopných semien, 2 lyžice ľanových semienok, hrsť malín v tekvicovom oleji s kokosovým octom, 1 l vody

OLOVRANT: 1 jablko s 1 polievkovou lyžicou mandľového masla, 1 šálka bylinného čaju

VEČERA: ¼ kila sladkých zemiakov, zimná grilovaná zelenina, kuracie prsia

VEČERNÝ SNACK: popcorn s pivovarskými kvasnicami a kokosovým olejom, 1 l vody