Stálica PLNÁ VITAMÍNOV: doprajte KYSLEJ KAPUSTE priestor aj v novom roku

Jana Tesák Potomová | 2. január 2020
kyslá kapusta, benefity, vitamíny, mňam, prospech, zdravie, chudnutie, diéta, tukožrút, polievka, kapustnica, varenie, kvalitná kapusta, benefity

Kedysi v zimných mesiacoch, keď ľudia nemali čerstvú zeleninu, predstavovala kyslá kapusta najmä dobrý zdroj vitamínu C a vlákniny. Napriek tomu, že dnes ovocia a zeleniny máme dostatok po celý rok, kyslá kapusta má v našom jedálničku svoje špecifické miesto a stále ju považujeme za dobrý zdroj prospešných látok pre posilnenie tela v chladných mesiacoch.

Kyslú kapustu doniesli na naše územie ešte starí Rimania a zrejme preto kapustnica patrí medzi najstaršie jedlá. Kapusta je plodina pomerne odolná a darilo sa jej dobre na celom Slovensku. Preto kyslá kapusta bola jednou z hlavných potravín počas celej zimy. V rodinách sa zvyklo do sudov natlačiť až približne tisíc litrov, aby bolo pre všetkých na celé zimné obdobie. Na raňajky sa tak jedli zemiaky s kapustou a na obed kapusta so zemiakmi. Na celom území Slovenska je asi tristo rôznych receptov, ako sa dá pripraviť kyslá kapusta.

NÁHRADY JEDÁL ZDRAVÝMI
Prečítajte si tiež:

NÁHRADY JEDÁL ZDRAVÝMI

NUTRIČNÉ ZLOŽENIE KYSLEJ KAPUSTY v 100 g:

Biela kvasená kapusta: 105 kJ 25,12 Kcal 5,8g sacharidov, 1,3g bielkovín, 0,1g tukov, 2,5g vlákniny

Červená kvasená kapusta: 103 kJ 24,64 Kcal 7,4g sacharidov, 1,4g bielkovín, 0,2g tukov, 2,1g vlákniny

Červená má vyšší obsah antioxidantov, betakaroténu a vitamínu C než biela kapusta. Tá zasa obsahuje viac kyseliny listovej - B9 a vitamínu K.

Minerály: železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, fluorid, zinok, mangán, meď, selén

Vitamíny: betakarotén, B3, B5, B6, B9, C, E, K Iné: luteín, omega-3 a -6 mastné kyseliny, kyselina mliečna, laktobacily.

VPLYV NA ZDRAVIE:

Vďaka kombinácii vitamínov a laktobacilov významne podporuje našu obranyschopnosť, imunitu a detoxikáciu. Prirodzene prečisťuje steny žalúdka a obnovuje črevnú mikroflóru. Podporuje metabolizmus a látkovú výmenu. Dlhoročné vedecké výskumy potvrdili, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam.

Pozitívne vplýva aj na náš mozog, nervy, tvorbu červených krviniek, rast buniek, funkciu svalov a znižuje hladinu cukru v krvi. Určite na ňu nezabúdajte aj v tehotenstve, pretože podporuje rast plodu a počas chrípkového obdobia chráni aj samotnú mamičku pred nachladnutím a prípadnými komplikáciami v tehotenstve. Kyselina mliečna, ktorá vzniká pri kvasení, pôsobí protizápalovo a spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve a, naopak, podporuje rozmnožovanie prirodzenej mikroflóry.

Ale napriek pozitívam kyslá kapusta nie je vhodná pre každého. Konzumovať by ju nemali ľudia s histamínovou intoleranciou a z dôvodu vyššieho obsahu kuchynskej soli nie je ideálnou potravinou ani pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Nepríjemná je taktiež v niektorých prípadoch aj zvýšená plynatosť po jej konzumácii.

ABY SME NEBOLI AKO BALÓN

Nadúvanie môže zmierniť tepelná úprava, čím dlhšie budeme kapustu variť, tým budú negatívne účinky miernejšie. Hoci varená je lepšie stráviteľná a pre niekoho aj chutnejšia, pri jej tepelnej úprave dochádza k stratám hlavne vitamínu C. Najvyššie straty, aj viac ako 50%, vznikajú pri dlhom varení vo väčšom množstve vody.

Pomôcť proti plynatosti a strate cenných látok môže aj príprava jedla s koriandrom, klinčekom, kôprom či feniklom. Rozhoduje aj veľkosť porcie. Lepšie je zjesť kyslej kapusty menej, ak trávime čas v spoločnosti a v uzavretom priestore.

BALENÁ KYSLÁ KAPUSTA BEZ VITAMÍNOV

Aj v prípade kyslej kapusty platí, že v obchode kupovaná často nemá ani polovicu z toho, čo by pravá poctivá kapusta obsahovať mala. Niektoré testy a kontrola produktov potvrdili, že v balenej kapuste sa nenašlo ani minimálne množstvo vitamínu C.

Ak teda chceme pre svoje zdravie naozaj niečo urobiť pomocou kapusty, určite nesmieme váhať si zarobiť svoju vlastnú domácu kyslú kapustu. Ak nám to situácia nedovoľuje, kupujme ju od overených zdrojov. Vtedy máme záruku, že kapusta bude skutočná vitamínová bomba, na ktorej si okrem zdravotného hľadiska aj pochutíme.

KYSLÁ KAPUSTA A SKORBUT

Fermentovaná kyslá kapusta zohrala dôležitú úlohu v boji proti ochoreniu zvanému skorbut. Choroba je známa aj pod názvom metla morí a vyžiadala si životy členov posádky takmer pri každej dlhšej plavbe v období od roku 1500 do 1800. Skorbut je choroba spôsobená extrémnym nedostatkom vitamínu C. Až o stáročia neskôr sa zistilo, že ide o kyselinu askorbovú, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri produkovaní niektorých proteínov a chráni bunky aj pred pôsobením voľných radikálov.

KYSLÁ KAPUSTA A CHUDNUTIE

Ešte si pamätáte na kapustovú diétu? Hoci kapusta má mnoho pozitív a určite má aj vplyv na chudnutie, stále je to len jedna plodina a tá nikdy nenahradí komplexnosť jednotlivých zložiek, ktorú ponúka vyvážená pravidelná strava. Po takomto drastickom hladovaní poväčšine nastal úbytok hmotnosti, no časom sa ohlásil povestný jojo efekt.

Odporúčaná denná dávka kapusty nie je určená. Zdraví ľudia môžu jesť kapustu aj denne, v primeranom množstve. Denná konzumácia kapusty nie je vhodná pre tých, ktorí trpia ochorením štítnej žľazy, poruchami zrážanlivosti krvi, ochoreniami žlčníka, pankreasu, nadmernou plynatosťou, histamínovou intoleranciou a pre prítomnosť soli aj ľuďom s vysokým krvným tlakom a problémami s obličkami.

KAPUSTOVÁ VODA – NIEKDE KAPUSTNICA ALEBO AJ JUŠKA

Obsahuje najmä probiotické baktérie, ktoré pomáhajú udržať dobrú funkciu hrubého čreva a tým predchádzať zápche. Kapustovú vodu niektorí vylievajú pri jej prebytku alebo pri silnej kyslosti kapusty. Čo je skutočne škoda.

Iní z nej varia skvelé strukovinové, hubové či cestovinové polievky. Na východe Slovenska je známa hustá polievka, ktorá sa pripravuje aj na štedrovečerný stôl s názvom máčanka. Tá sa práve varí s pridaním čistej šťavy bez kapusty.

KAPUSTNICA

Je v každej rodine malým dedičstvom, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu. Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka a ako už jej názov hovorí, pripravuje sa z kapusty. Keďže je to jedna z najstarších polievok na našom území, existuje veľmi veľa receptov na štedrovečernú či novoročnú kapustnicu a každá jedna má svoje čaro a nikto nedá na ten svoj variant receptu dopustiť. Prvotný zásadný rozdiel je v katolíckych a protestantských rodinách.

Katolíci na Štedrý deň jedia kapustnicu so sušenými hríbmi, prípadne slivkami a protestanti aj s údeným mäsom a klobásami. V niektorých regiónoch sa pridáva smotana, zemiaky, strukoviny, pretlak, víno, sušené hrušky, jablká, malé halušky, surová či údená ryba, surové neúdené mäso, krúpy, ryža, zázvor a dokonca aj orechy.

ZÁSADY PRI VARENÍ DOBREJ POCTIVEJ KAPUSTNICE:

  • Varíme ju 1 - 2 dni vopred.
  • Zásadný je výber dobrej kyslej kapusty, ideálne z domáceho súdka.
  • Pred varením kapustu určite ochutnáme. Jej chuť bude zásadná pre dobre pripravenú a dochutenú kapustnicu. Sledujeme kyslosť a použité korenie, aby sme vedeli dodať rascu alebo čierne korenie.
  • Ak je kapusta príliš kyslá, odstránime šťavu do nádoby, prípadne kapustu jemne premyjeme.
  • Ak sú kusy kapusty veľmi dlhé, môžeme ich pokrájať.
  • Pred varením si sušené hríby namočíme v studenej alebo teplej vode. Podľa farby vody a čistoty hríbov sa môžeme rozhodnúť, či ju spolu s hríbikmi pridáme alebo nie.
  • Ak jeme kapustnicu s mäsom, snažme sa vyhnúť údenému. Ideálne je čerstvé surové mäso a mäsový vývar.
  • Ak predsa len použijeme údeniny, snažme sa vyberať čo najkvalitnejšie, aby čo najmenej zaťažili trávenie, jedlo nebolo príliš mastné, slané a plné umelých pridaných látok.
  • Ak je kapustnica bohatá, netreba ju vôbec zahusťovať.
  • V prípade, že sa nám podarilo kapustnicu presoliť, skúsme v nej povariť zemiak alebo jablko.
  • Ak je kapustnica po premytí málo kyslá, dolejeme kyslú šťavu z kapusty. Naopak, ak je veľmi kyslá a nepomohlo premývanie, alebo sme na to zabudli, skúsme ju trochu pocukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridať trošku jedlej sódy. Sóda bikarbóna s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala zneutralizovať.