LÁSKA ide cez žalúdok... alebo 6 ELIXÍROV LÁSKY

Jana Tesák Potomová | 1. marec 2024
LÁSKA ide cez žalúdok... alebo 6 ELIXÍROV LÁSKY

Skúseností mnohých generácií, kultúr a krajín nám potvrdzujú známe príslovie, že láska prechádza cez žalúdok. Dobré jedlo je jeden zo spôsobov, ako môžeme niekomu prejaviť, že nám na ňom záleží.

Pri dobrom jedle sa človek vie lepšie uvoľniť, upokojiť, môže diskutovať o témach, o ktorých sa inokedy hovorí horšie a utužiť si priateľstvo, ako aj prejaviť svoje city. Jedlo je skvelá príležitosť a cesta k srdcu druhého človeka. Ľudia, ktorí si rozumejú pri jednom stole a pri jedle, väčšinou si spolu rozumejú aj mimo neho.

Ako na nás pôsobí jedlo a ako ovplyvní našu psychiku?

Jedlo sa po skonzumovaní postupne rozkladá na rôzne chemické látky a spustí kaskádu procesov, ktoré, okrem iného, ovplyvňujú aj našu psychiku. To, že máme hlad, vníma telo ako motivačný aspekt a chuť na jedlo, hedonický aspekt aktivuje nucleus accumbens – mozgové centrum pre slasť, pôžitok, blaho a ventrálnu tegmentálnu oblasť,  ktorá zodpovedá za pocity radosti a motivovaného správania. Kokteil neurochemikálií, ako dopamín, opioidy, endokanabinoidy, leptín a inzulín potom sprostredkujú odmeňujúce účinky a my sa cítime dobre. Následne táto informácia putuje do centier, ktoré sú zodpovedné za kognitívne procesy ako pamäť, učenie a rozhodovanie. To, čo jeme, môže hlboko ovplyvniť, či vnímame okolnosti prijímania potravy pozitívne alebo negatívne.
Niektoré potraviny sú známe tým, že môžu priamo ovplyvňovať dráhy odmeny v mozgu, podobným mechanizmom, ako lieky a drogy pôsobiace na psychiku. Podľa gréckej bohyne lásky Afrodity sú pomenované afrodiziaká. Napríklad čokoláda obsahuje látku, ktorá vplýva na opioidnú a endokanabinoidovú transmisiu. Muškátový oriešok dokáže zase modulovať metabolizmus dopamínu v mozgu. 
Z teórie prichádzame do praxe a tu sú potraviny, ktorým sa pripisujú afrodiziakálne účinky, ktoré nás príjemne naladia, rozprúdia krv v žilách a okrem skvelej chuti na jazyku podporia tiež chuť do života, ktorá je vo dvojici určite zábavnejšia.  

Ustrice

Najznámejšie afrodiziakum, vďaka vysokému obsahu zinku. Tento minerál totiž reguluje viaceré vitálne funkcie, vrátane hladiny testosterónu. Jeho prínos teda najviac ocenia muži, ktorých sexuálny život stagnuje na bode mrazu. Zinok je nevyhnutný na tvorbu serotonínu, takzvaného hormónu šťastia, u ktorého sa predpokladá, že hrá úlohu pri zvyšovaní sexuálneho apetítu. Ustrice obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu dopamínu, rovnakého hormónu, ktorý sa uvoľňuje v mozgu počas orgazmu. 
Tip: Ak nepatríte k milovníkom ustríc, podobné účinky na telo majú aj losos, tuniak, prípadne makrela. 

Čokoláda

Kvalitná čokoláda s obsahom minimálne 70 % kakaa má množstvo antioxidantov, minerálov, ktoré majú povzbudzujúce účinky na našu psychiku i sexuálny život. Samotný Casanova používal kvalitnú čokoládu na navodenie romantickej atmosféry a bolo potvrdené, že pomalé rozpúšťanie čokolády v ústach spôsobuje intenzívnejšie a dlhšie trvajúce opojenie ako bozkávanie. Čokoláda je za prírodné afrodiziakum považovaná veľmi dlho aj  vďaka tomu, že zvyšuje množstvo serotonínu v mozgu. 

Čili

Ak potrebujete zahriať svoje telo, siahnite po štipľavých papričkách. Kapsaicín, ktorý tieto pálivé pochúťky obsahujú, mierne zvýši teplotu všetkých našich vnútorných orgánov, a tým ich zásobí väčším množstvom krvi, čím podporí aj citlivosť pohlavných orgánov. Papričky majú okamžitý účinok, takže ich skúste zjesť, keď už budete pripravení. A možno si radšej dezert odložte na neskôr.

Jahody

Ak nemáte práve najlepší deň, určite siahnite po jahodách. Jahody dodajú telu stratené živiny, vitamíny, minerály a sladká chuť povzbudí telo, dušu, osvieži dych i vybieli zuby. Ovocie je bohaté na mangán a zinok, ktorý je dôležitý pre tvorbu krvi a vyššiu sexuálnu výkonnosť. Ďalším významným prvkom, ktorý pozitívne ovplyvňuje našu sexuálnu túžbu, je v jahodách prítomný vitamín C. 

Cesnak

Práve cesnak na prvý pohľad vyzerá, že vášeň skôr zabíja, než povzbudzuje, no opak je pravdou. Cesnak obsahuje alicín, ktorý vie rozprúdiť krvný obeh, prekrvuje pohlavné orgány, zvyšuje testosterón, čo je pre sexuálny apetít nevyhnutné.  Jeho prenikavá vôňa pôsobí uvoľňujúco  a zvyšuje sexuálnu výkonnosť. U mužov z dlhodobého hľadiska pomáha s liečbou erektilnej dysfunkcie. 

Ženšen pravý 

Ženšen, alebo koreň života, je dnes po celom svete rozšírený ako prostriedok doplnkovej výživy pre jeho mimoriadne účinky na zdravie a vitalitu tela. Obyvatelia východných krajín si cenia ženšen nielen pre jeho stimulujúce účinky na nervový systém a posilnenú obranyschopnosť, ale tiež ako veľmi významné afrodiziakum. Jeho všestranné pozitívne účinky majú vplyv aj na sexuálnu aktivitu tým, že podporuje potenciu, erekciu a libido, predlžuje dĺžku aj intenzitu pohlavného styku a mužom pomáha s liečbou erektilnej dysfunkcie.
Medzi účinné a prírodné afrodiziaká sa dá zaradiť napríklad aj med, čerstvý zázvor, ktorý sa nastrúha a zmieša s cukrom v pomere 1:1, vanilka, škorica, rozmarín, šalvia, mäta, muškátový oriešok, koriander, zeler alebo šampanské. A toto je len malý výber tých najlepšie dostupných a dobre použiteľných afrodiziák vo vašom bežnom jedálničku.

Ak chcete svoju drahú polovičku naozaj potešiť a zároveň využiť aj pár prírodných pomocníkov, uvarte mu/jej recept, ktorý sme pre vás vybrali.