Losos s čili a cesnakovou omáčkou

Jana Tesák Potomová | 1. marec 2024
Losos s čili a cesnakovou omáčkou

Sexi verzia lososa, ktorá rozhodne nenechá vašu polovičku chladnou...

Suroviny

Filety z lososa na 2 porcie
Soľ
2 vetvičky rozmarínu
Extra virgin olivový olej
Na cesnakovú omáčku:
5 strúčikov cesnaku
1 ČL drvenej razce
2 ČL čili pasty 
1 ČL mletej sladkej papriky
½ ČL mletej škorice
150 ml vody
2 PL pretlaku
2 PL extra virgin olivového oleja
2PL limetkovej šťavy
Štipka soli
1 ČL trstinového cukru
2 ČL worčestrovej omáčky

Postup

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Filety z lososa opláchneme, očistíme, osolíme a potrieme olivovým olejom. Takto pripravené ich položíme do zapekacej misky a na vrch umiestnime vetvičky  rozmarínu. Pečieme v rúre 25 minút. Medzitým si pripravíme omáčku.

Rascu nasucho opečieme na panvici. Potom všetky ingrediencie dáme do mixéra alebo do food procesora a rozmixujeme na omáčku. Prelejeme ju do hrnca a varíme za občasného miešania približne 5 minút, kým trochu nezhustne a chute sa navzájom prepoja. Podľa chuti dosolíme alebo pridáme ešte worčestrovú omáčku. Podávame s pečeným lososom. Na tanieri jedlo môžeme ozdobiť žeruchou, mungo klíčkami, prípadne môžeme pridať zeleninový šalát.