MANDARÍNKA: Posilní imunitu, pomôže tráveniu aj pleti
Mandarínky sú ľahko dostupné, šťavnaté ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať pokojne aj počas celého roka, no najviac nám chutia hlavne v zime.
Patria do skupiny citrusového ovocia, majú jasne oranžovú voňavú kôrou, ktorá sa pomerne dobre olupuje. Mandarínky sú výdatným zdrojom vitamínu C. Obsahujú draslík, horčík, fosfor, sodík a vápnik, vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, tiež bioflavonoidy alebo pektín. Mnohé z týchto látok sú silnými antioxidantmi, znižujú riziko viacerých chronických ochorení, infarktu, mŕtvice, či dokonca rakoviny.
MAK - zrnká plné vápnika + recept na makové sušienky
Mandarínka pre zdravie
1. Mandarínky svojím zložením posilňujú imunitu a pomáhajú rýchlejšie prekonať nádchu alebo chrípku.
Obsahujú až sedemkrát viac prírodného synefrínu než ostatné citrusy. Synefrín uvoľňuje upchatý nos pri spomínaných ochoreniach. Niektorí výživoví odborníci neodporúčajú konzumáciu citrusového ovocia počas zimných mesiacov, pretože ochladzuje organizmus, no ak na posedenie neskonzumujeme pol kilogramu mandarínok, nemáme sa čoho báť. Pri zvýšenej teplote je určite prospešné konzumovať aj viac kusov, pretože ochladia, hydratujú a doplnia vitamíny i minerály.
Kivi: Celoročná exotika u nás doma
2. Mandarínky obsahujú pektín
Rozpustnú vlákninu, ktorá pozitívne vplýva taktiež na imunitu, pretože dodáva výživu baktériám v črevách, ale hlavne má vplyv na dobré trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.
Môžeme ich pokojne jesť aj každý deň, pri trávení citrusov sa totiž netvorí škodlivý odpad, pretože organizmus potrebuje na ich spracovanie iba polhodinu. Dobré je mandarínku konzumovať v kombinácií s iným ovocím alebo orieškami či obilninami, pretože uľahčuje absorpciu pre telo potrebných živín ako napríklad železa.
3. Mandarínka tiež zmierňuje žalúdočné problémy
Zmierňuje nadúvanie, uvoľňuje nadbytočný plyn zo systému. Pomáha udržiavať správny tok tráviacej šťavy a rovnováhu medzi nadbytkom kyseliny a žlče. Éterický olej pomáha liečiť poškodenia steny žalúdka a upokojuje zápaly.
4. Mandarínkový silicový olej má sedatívne vlastnosti
Pomáha prekonávať zápal a znižuje hyperaktivitu v obehovom, tráviacom, nervovom a vylučovacom systéme. Esenciálny olej zmierňuje prejavy úzkosti, stresu a dokonca depresie. Sedatívne vlastnosti robia tento olej účinným prostriedkom proti nespavosti.
5. Vitamín C prítomný v mandarínke je všeobecne veľmi známy antioxidant, ktorý pomáha znižovať proces starnutia.
Ak si chceme udržiavať hladkú a mladistvú pleť, vitamín C môže pomôcť, pretože stimuluje produkciu kolagénu v pokožke. Ten ako bielkovina je zodpovedný za to, aby pleť bola vláčna, pružná a tiež podporuje rast vlasov. Ďalším dôležitým vitamínom pre naše zdravie je vitamín A. Jeho antioxidačné vlastnosti prispievajú k zlepšeniu a zvlhčeniu kožného mazu v pokožke hlavy. Vitamín B12 znižuje vypadávanie vlasov, podporuje rast vlasov a spomaľuje tvorbu šedín. Mandarínkový étericky olej môžeme vmasírovať do pokožky hlavy 2 hodiny pred umytím a takouto jednoduchou maskou posilniť vlasy od korienkov.
Domáca lekárnička: Zdravý kokos s nádychom Vianoc
A ako kupovať mandarínky?
Mandarínky v našich podmienkach dostať v obchodoch hlavne neskoro na jeseň, v zime a skoro na jar. Mandarínky musia mať sýto oranžovú farbu, sú pevné až polomäkké a ťažké na svoju veľkosť. Povrch by mal byť drsný. Dobré je vyhnúť sa mandarínkam, ktoré majú matné, hnedé zafarbenie alebo mäkké škvrny. Pozor tiež na zmrznuté mandarínky, ktoré sú mokré na povrchu. Znamená to, že sa z nich odparuje zmrznutá voda.
Konzumácia mandariniek
Pozor! Pred konzumáciou je dobré mandarínky umyť, pretože môžu obsahovať fungicídy, ktoré sa pri čistení dostávajú na ruky a následne na plod, ktorý konzumujete. Či sú mandarínky ošetrené fungicídmi zistíme podľa toho, že koža je príliš lesklá – navoskovaná.
Najlepšie využitie prospešných látok z mandarínok je, samozrejme, pri priamej konzumácii. Môžeme ich použiť do šalátov, sorbetov, hlavných jedál, ale aj do dezertov i smoothie. Čerstvú mandarínkovú šťavu si môžeme pripraviť odšťavením, pokiaľ máme problém s prehĺtaním dužiny. Veľmi chutné sú aj džemy, sirupy, známe plechovkové kompóty alebo chrumkavé mrazom sušené mandarínky. Kôra sa používa čerstvá alebo sušená ako korenie alebo na pečenie či výrobu nápojov. Sušené, kandizované kúsky kôry sa využívajú na dochutenie čokolád, do čajov, alebo ako ozdoba zákuskov.