Potrebujete zdvihnúť náladu? TÚTO zeleninu musíte zaradiť do jedálnička!

Diana Mašlejová | 14. marec 2018
Potrebujete zdvihnúť náladu? TÚTO zeleninu musíte zaradiť do jedálnička!

Vzhľadom a chuťou pripomínajú klasické zemiaky, avšak, botanicky nie sú príbuzné. Batáty, alebo aj sladké zemiaky, sú cenným zdrojom živín a ich obľúbenosť posledné roky rapídne stúpa.

Neobvyklá oranžová, hnedá či ružová farba môže pôsobiť na prvý pohľad nevábne, avšak, netreba sa nechať odradiť. S batátami sa dajú v kuchyni vyčariť divy a ocení ich aj vaše zdravie.

Batátové chipsy
Prečítajte si tiež:

Batátové chipsy

Batáty nie sú klasické zemiaky

Od typických zemiakov, na ktoré sme v našich zemepisných šírkach už po storočia zvyknutí, sa batáty líšia nielen farbou. Podlhovastý tvar hľuzy aj odtieň drene jasne napovie, že máme dočinenia s inou – exotickejšou plodinou. Avšak, ono to s tou exotikou také jednoznačné nie je. Podobne ako zemiaky, aj batáty pochádzajú zo Strednej Ameriky a do Európy dorazili ešte skôr. Bolo to viac ako pred 500 rokmi, kedy sa na trhoch ochutnávali prvé jedlá pripravené z batátov. Oproti klasickým zemiakom mali dokonca aj vyššiu hodnotu, ale nepresadili sa tak ľahko. V portugalskej či španielskej kuchyni si ich gazdinky osvojili ako jednu zo základných surovín, v iných častiach Starého kontinentu však nebola ich cesta do domácností taká rýchla.

„Energetická hodnota batátov je vyššia ako u ich klasickejšieho brata, avšak, množstvo zdraviu prospešných látok z nich robí číslo jeden."

Cenná pochúťka

Odborníci na výživu považujú batáty za jednu z najosožnejších surovín. Hľuzy obsahujú okolo 70 % vody, až 18 % škrobu a približne 6 % cukrov. Celkových 24 % sacharidov dodáva plodine sladkastú príchuť. Energetická hodnota batátov je vyššia ako u ich klasickejšieho brata, avšak, množstvo zdraviu prospešných látok z nich robí číslo jeden. Zoberme si napríklad betakarotén, rastlinné farbivo, ktoré pôsobí ako významný antioxidant. Jeden batát naplní takmer dvojnásobne dennú odporúčanú dávku. Je dokázané, že prírodný betakarotén má nielen inú chemickú štruktúru, ale aj lepšie zdravotné účinky. Napomáha neutralizovať voľné radikály, chráni genetický materiál v bunkách, poskytuje ochranu kože pred slnkom.

Pečené lodičky z batátov
Prečítajte si tiež:

Pečené lodičky z batátov

Batáty na srdiečko

Vďaka obsiahnutému draslíku sa sladké zemiaky starajú o zdravý chod srdcovo-cievneho systému. Sú považované za vhodnú potravinu pri strave znižujúcej krvný tlak, brzdia vznik chorôb srdca a riziko infarktu.

Poriadnu dávku živín vám poskytnú pečené batáty s tekvicou. Stačí umyť, očistiť a nakrájať 200 gramov batátov a na rovnaké kocky pokrájať a pridať do pripravenej zapekacej misy 200 gramov tekvice. Do misy vložte aj nakrájaných 100 gramov cukety a mrkvy. Zmes premiešajte s himalájskou soľou, olivovým olejom a pretlačeným cesnakom, šalviou a pórom. Pečte v trúbe pri 180 °C asi 40 minút a na záver posypte kurkumou.

Pečené batáty s tekvicou budú vynikajúcou prílohou k mäsu a rybe, ale aj rýchlou večerou. Stačí k nim natrhať kozí alebo grécky syr, alebo si zmes iba naniesť na chutný opečený chlieb a zdravá a výživná pochúťka je na stole.

Správne trávenie

3 gramy vlákniny na 100 gramov sladkých zemiakov. Hodnota, ktorá prezrádza, že batáty sú vhodným doplnkom pre udržanie alebo nastavenie správne fungujúcej tráviacej sústavy. Pomôžu pri zápche, ovplyvňujú zdravie čriev a ich konzumáciu si, navyše, nemusia odoprieť ani tehotné mamičky. Vďaka už spomínanému obsahu draslíka a mnohých vitamínov potravina naštartuje imunitný systém a potláča vznik mnohých civilizačných chorôb. Konzumácia batátov má tiež vplyv na optimálnu hladinu cholesterolu v krvi – a to nielen vďaka už spomínanému draslíku, ale tiež kvôli pektínu, ktorý sladké zemiaky obsahujú. Výskyt civilizačných chorôb môže potravina znížiť aj pre obsiahnutú kyselinu kávovú. O zdravie čriev, zvlášť čreva hrubého, sa postarajú rastlinné steroly. Tradičná čínska medicína dokonca vraví, že batáty ohrievajú žalúdok a posilňujú preto energiu vnútorných orgánov a energie čchi.

Jednoduché pečené batáty rozohrejú telo a dodajú celé spektrum potrebných prvkov. Sladké zemiaky stačí umyť a nakrájať na tenké plátky. Predtým, ako ich vložíte do misy na pečenie, potrite batáty voňavou zmesou. Olivový olej spolu s cesnakom, šalviou, oreganom, tymianom, čiernym korením a šťavou z limetky im dodajú vynikajúcu chuť. Pečte v trúbe dovtedy, kým nebudú zemiaky krehké a mäkké.

Pokiaľ si chcete pochúťku ešte osviežiť, pripravte si k pečeným batátom jednoduchý dip. Biely grécky jogurt zmiešajte s kôprom, nastrúhanou uhorkou a pretlačeným cesnakom. Osoľte a batáty môžete pred vložením do úst v omáčke jemne okúpať. Verte, ide o skutočne návykový recept!

So šupkou

Batáty môžete pokojne piecť, variť, grilovať, gratinovať a v rámci prípravy sa vôbec nemusíte starať o odstránenie šupky. Naopak, samotná šupka je zdrojom mnohých vzácnych živín. Ide napríklad o blahodarnú kyselinu chlorogenovú, ktorá sa v poslednom čase skloňuje najmä so zelenou kávou. Táto kyselina je doslova zázrak pri chudnutí a redukcii podkožného tuku. Podporuje spaľovanie tukov, ale tiež pečeňový metabolizmus. Nabudí dojem, že ste dlhšie sýti, a preto sa jej konzumácia odporúča pre všetkých nočných jedákov.

Absolútny fit recept, zvlášť vhodný na večeru pre doplnenie bielkovín, je kura so špenátom a batátmi. Kuracie prsia stačí opiecť na grile alebo v trúbe a predtým ich potrieť olivovým olejom, oreganom a soľou. Batáty nakrájajte na kocky a upečte spolu so špenátom. Obe zeleniny predtým premiešajte s rovnakou zmesou, ale pridajte do nej ešte cesnak. Batáty so špenátom môžete po upečení rozmixovať. Pokiaľ rozmixujete celú zmes spolu s kuracím mäsom, budete mať výborný príkrm pre deti od jedného roka.

Stop jesennej melanchólii a únave!

Batáty sú tou pravou potravinou pre daždivé a sychravé jesenné obdobie. Nielenže sa postarajú o lepšiu náladu, ale vďaka vitamínu C skutočne podporia obranyschopnosť organizmu. Vedeli ste, že obsahujú naozaj veľké množstvo vitamínu B6? Ten nielenže ochráni zuby pred vznikom kazov, kontroluje funkciu a tvoru červených krviniek a viacerých hormónov, ale známy je najmä ako prírodný odporca stresu. Zvyšuje odolnosť voči psychicky záťažovým situáciám a upokojí podráždené nervy.