Pečené lodičky z batátov

Nela Mirič | 4. október 2016
Pečené lodičky z batátov

...keď sa fantázii medze nekladú. S batátmi aj trochu inak.

Suroviny

(pre 3 - 4 osoby)

  • 4 stredne veľké sladké zemiaky
  • 1 PL olivového oleja
  • ¼ šálky mlieka
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 šálka najemno nastrúhaného syra (polovica šálky mozzarelly, polovica goudy)
  • 4 plátky anglickej slaniny - pre vegeteriánov bez slaninky
  • kyslá smotana
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup

1. Zahrejte rúru na 220 °C. Celé zemiaky umyte pod tečúcou vodou, osušte a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

2. Pečte cca 40 – 50 minút.

3. Vyberte sladké zemiaky z rúry, nechajte mierne vychladnúť a prekrojte ich na polovicu.

4. Mäkkú dužinu opatrne vydlabte, tak, aby ste neporušili šupky.

5. Dužinu v mise rozmiešajte s maslom, mliekom, postrúhaným syrom, dochuťte soľou a korením.

6. Teplotu v rúre zmiernite na 180 °C a pečte šupky ešte 10 minút pri tejto teplote.

7. Pripravenou plnkou naplňte zemiakové šupky a pečte cca 15 minút.

8. Slaninku nakrájajte nadrobno a opečte ju na panvici.

9. Opečenou slaninkou a petržlenovou vňaťou posypte hotové zemiaky.

10. Podávajte s kyslou smotanou.