Pečené lodičky z batátov
...keď sa fantázii medze nekladú. S batátmi aj trochu inak.
Suroviny
(pre 3 - 4 osoby)
- 4 stredne veľké sladké zemiaky
- 1 PL olivového oleja
- ¼ šálky mlieka
- ¼ čajovej lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- 1 šálka najemno nastrúhaného syra (polovica šálky mozzarelly, polovica goudy)
- 4 plátky anglickej slaniny - pre vegeteriánov bez slaninky
- kyslá smotana
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
1. Zahrejte rúru na 220 °C. Celé zemiaky umyte pod tečúcou vodou, osušte a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
2. Pečte cca 40 – 50 minút.
3. Vyberte sladké zemiaky z rúry, nechajte mierne vychladnúť a prekrojte ich na polovicu.
4. Mäkkú dužinu opatrne vydlabte, tak, aby ste neporušili šupky.
5. Dužinu v mise rozmiešajte s maslom, mliekom, postrúhaným syrom, dochuťte soľou a korením.
6. Teplotu v rúre zmiernite na 180 °C a pečte šupky ešte 10 minút pri tejto teplote.
7. Pripravenou plnkou naplňte zemiakové šupky a pečte cca 15 minút.
8. Slaninku nakrájajte nadrobno a opečte ju na panvici.
9. Opečenou slaninkou a petržlenovou vňaťou posypte hotové zemiaky.
10. Podávajte s kyslou smotanou.