Nie je chlieb ako chlieb. Vyberte si správne.

Diana Mašlejová | 17. jún 2017
Nie je chlieb ako chlieb. Vyberte si správne.

Pri výbere chlebových produktov si treba posvietiť nielen na zloženie, ale aj na druh. Ak môžete, vyberajte si tie, ktoré sú z obilnín vypestovaných v ekologickom poľnohospodárstve, v bio kvalite.

Množstvo pšeničných výrobkov, ktoré sa denne dostávajú na náš jedálenský stôl, stojí za to konzumovať v čo najčistejšej prírodnej kvalite. Ak hovoríte pšenici áno, vyberte si radšej jej celozrnnú „matku“, ktorá pri následnom spracovaní nestratila pôvodné zloženie.

Pokiaľ ste sa rozhodli pšenicu zo svojho jedálneho lístka vylúčiť úplne, na výber máte viacero alternatív. Z druhov múky si môžete vybrať nielen podľa chuti, ale aj vlastností.

Vyberte si podľa chuti a vlastností chleba

• Špaldová múka

Táto výživná plodina má príjemnú orieškovú chuť a je pomerne ľahko stráviteľná. Obsahuje okolo 16 % bielkovín s vyšším podielom esenciálnych aminokyselín. Z 2 % percent minerálnych látok, ktoré špalda obsahuje, sa cení najmä draslík a horčík.

Aj preto ju mnohí prezývajú prírodné psychofarmakum. Vysoký obsah beta karoténu a celé spektrum vitamínov B ju zaraďujú k najzdravším typom múky. Ma pozitívne účinky v liečbe alergií a jej konzumácia podporuje imunitný systém.

Napríklad: Netučné špaldové palacinky

• Ražná múka

Vysoká nutričná hodnota ražnej múky ju zaraďuje k vhodným alternatívam bielej pšeničnej múky. Obsahuje iba 1,5 % tukov a celý rad vitamínov a minerálnych látok. 70 % sacharidov obsiahnutých v ražnej múke rýchlo dodá energiu a zasýti. Blahodarne ovplyvňuje činnosť čriev a vďaka vysokému percentu vlákniny pomáha pacientom s častými zápchami.

• Ovsená múka

Ovos, ako najmladšieho predstaviteľa obilnín, si obľúbili už starí Germáni, ktorí kašu z neho nazývali pokrm Bohov. Dodala im totiž energiu na dlhé cesty i boj, a to najmä vďaka vysokej energetickej hodnote. Ovsená múka však obsahuje aj vysoké percento vlákniny a je bohatá na fosfor a železo.

Až 10 % tukov z nej však robí pomerne „tučnú“ potravinu, preto je vhodná najmä na raňajky a obmedziť by ju mali ľudia, ktorí chcú redukovať svoju hmotnosť.

Čítajte tiež: Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle.

Pohánková múka

Pohánka je jednou z tých potravín, ktoré v súčasnosti zažívajú návrat do našich kuchýň. Keďže neobsahuje lepok, patrí k významnej surovine vo výžive celiatikov. V minulosti bola súčasťou stravy chudobných, ale jej vlastnosti tomu ani náhodou nenasvedčujú.

Je plná minerálnych látok (fosfor, vápnik, draslík), vitamínov skupiny B a E. Vďaka takmer neznámemu vitamínu P (flavonoidu) utesňuje steny ciev a pôsobí pozitívne pri chorobách žíl. Prezývajú ju i potravinou „zimy“, podľa čínskej medicíny totiž otepľuje organizmus a pomáha mu regulovať teplotu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Prečo je pohánka taká výnimočná?
Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!