Ortorexia: Keď patologická posadnutosť zdravým jedlom ničí život.

Jana Trundová | 7. jún 2017
Ortorexia: Keď patologická posadnutosť zdravým jedlom ničí život.

Môžete jesť zdravé potraviny a pritom sa zničiť. Stačí prekročiť hranicu a obľúbený stravovací systém povzniesť do nebies a úplne mu podriadiť svoj život. Diagnóza znie „ortorexia“.

Stravovacie systémy, ktoré nás privádzajú k lepšiemu zdraviu a podporia vitalitu sú požehnaním. Skvelé je, že je ich celý rad, od makrobiotiky po raw stravu, a že si môžeme vybrať podľa vlastných preferencií.

Ale poznáte to: cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami, takže ako čokoľvek iné na tomto svete, aj blahodarné stravovacie koncepty sa môžu u psychicky disponovaných jedinov a pri nebezpečnej zhode okolností zvrtnúť na fanatizmus a deštruktívny patologický prístup.

Kde sa termín ortorexie objavil?

Boh zvaný Diéta, tak by sa dala opísať porucha príjmu potravy, ktorou podľa odhadov odborníkov trpí do 7 % populácie. Ortorexia alebo orthorexia nervosa sa priraďuje k poruchám príjmu potravy vedľa anorexie a bulímie, len sa ňou experti zaoberajú nejaké dve desaťročia.

Stále je predmetom základných výskumov a zároveň témou, okolo ktorej sa točia odborné spory. Takže v podstate novinka. Prvá štúdia o tejto poruche vyšla vo Švédsku, najviac sa jej pritom venujú v Škandinávii, Taliansku, USA, Turecku a hlavne v Španielsku, kde sa dostala i do školských plánov.

Zaujímavé je, že termín ortorexie sa pôvodne objavil v módnych časopisoch, a až potom mu pozornosť venovali akademické kruhy. Nech sa už na ňu experti pozerajú akokoľvek, na vyčlenenie je pádny dôvod.

Od najznámejších porúch sa odlišuje a jej liečba má svoje špecifiká. Patologická posadnutosť zdravým jedlom sa totiž rozširuje na celý životný štýl.

Čítajte tiež: Obľúbené hollywoodske diéty. Ktoré to sú a aké sú ich úskalia?

Vyliečenie-nevyliečenie…

Niektorí psychiatri varujú: Keď sa anorektik po liečbe upne na niektorý zo stravovacích diétnych systémov, býva považovaný viacmenej za vyliečeného. Ak sa na ňom nestane chorobne závislý, je dobre. V opačnom prípade sa však len pôvodné ochorenie pretransformuje do inej chorobnej formy poruchy príjmu potravy, a to do ortorexie.

Riziko: Maskovanie

Ortorexia má znaky závislosti a obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jej najväčšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že býva vnímaná ako prednosť, nie ako zlyhanie. A to samotným postihnutým i jeho okolím.

Silnej vôli, starostlivosti o telo a jeho zdraviu spoločnosť tlieska – čo by iní za to dali, keby sa len dokázali umierniť a zdravším stravovaním zlepšiť svoju kondíciu! Na každom rohu predsa vidíme apel na zodpovedný prístup k svojmu zdraviu a boj proti civilizačným chorobám!

Preto tiež dokáže svoje patologické stránky dlho maskovať a okoliu, nie to ešte postihnutému jedincovi, trvá, než pochopí, že niečo nie je v poriadku a že potrebuje pomoc. Máloktorý ortorektik si uvedomuje, že si vlastne ubližuje tým, že na jedle stavia nielen starostlivosť o zdravie, ale hlavne svoju sebaúctu a dokonca identitu.

Tip redakcie:
Máte podozrenie, že niekto z blízkych trpí ortorexiou? Najlepšia pomoc je tá odborná u psychológov a psychiatrov špecializovaných na liečbu porúch príjmu potravín. Problém je v hlave.

 Čítajte tiež: Bojovníci, ktorí zvíťazili nad anorexiou