Pozor na priemyselné sušenie ovocia! Oplatí sa mrazenie. V čom je iné?

redakcia FIT štýl | 21. február 2024
Pozor na priemyselné sušenie ovocia! Oplatí sa mrazenie. V čom je iné?

Vezmime si napríklad brusnice. Pokiaľ si chcete kúpiť brusnice, najčastejšie asi siahnete po ich sušenom variante. Sušené plody sa dajú kúpiť takmer v každých potravinách a ich chuť je výborná. Má to však jeden háčik.

Sušené a mrazené

Pri priemyselnom sušení a pre zamedzenie tvorby plesní sa do nich pridávajú rôzne chemikálie, ktoré kazia chuť a navyše nie sú práve zdraviu prospešné.

Výrobcovia odporúčajú pred konzumáciou výrobok opláchnuť – na tento krok nikdy nezabudnite. Omnoho lepší variant je pozrieť si pozorne štítok a dať prednosť sušeným brusniciam v bio kvalite.

Pri mrazenej verzii sa vo väčšine prípadov pridaných chemických konzervantov nemusíte obávať. Navyše si ich tak môžete dopriať kedykoľvek sa vám zachce. Okrem domácich zásob, ktoré môžete zamraziť na horšie časťy, sa v potravinách objavujú zväčša mrazené americké brusnice. Čím sú iné?

Americké sú tie NAJ?

Poviete si, brusnice ako brusnice. V prípade americkej odrody však nájdeme mnoho odlišností. Tak napríklad, americké brusnice sú približne trikrát väčšie ako tie slovenské. Európania ich objavili už v 17. storočí v Severnej Amerike a prvé recepty sa učili od Indiánov.

Na dôvažok potom pozvali osadníci Indiánov na spoločné oslavy úrody, a teda na morku s brusnicami. Dodnes sa tento pekný zvyk dodržiava a poznáte ho pod názvom Deň vďakyvzdania, kedy sa podáva vždy rovnaký pokrm.

Americké brusnice sa hojne používajú vo farmácii a okrem blahodarného vplyvu na močové cesty dokážu tlmiť hnačkové stavy, a dokonca sú prevenciou vzniku žalúdočných vredov.