Prečo je pohánka taká výnimočná?
Prečo by mala byť pohánka súčasťou vášho jedálnička? Pri tejto potravine sa nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy.
Pochádza zo Strednej Ázie. K nám sa dostala v 15. storočí z Mongolska. Najviac sa jej začalo dariť na Morave, pretože sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach.
Pri tejto potravine sa teda nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy. Pohánka je jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny. Z červenkastej byle vyrastajú listy srdcovitého tvaru. Kvety mávajú bielu až ružovú farbu. Plody sú trojhranné. Tie majú šupku, ktorá sa odstraňuje.
Pokrm bohov, ktorý by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Prečo?
Prečo je pohánka taká výnimočná?
Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.
Zloženie pohánky je bezlepkové, čo znamená, že je vhodná pre ľudí, ktorí majú určenú bezlepkovú diétu a odporúča sa aj pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P).
Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Ako silno zásaditá potravina odvádza z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.
Neviete, akú múku na čo použiť? My vám poradíme.
Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), významný je aj obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48 %), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8 %) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.
Účinky pohánky na zdravie:
- pomáha pri chorobách žíl a ciev
- odstraňuje krvácanie z nosa a ďasien
- spevňuje väzivové tkanivá
- posilňuje potenciu a libido
- zlepšuje imunitu
- pomáha pri hemoroidoch a kŕčových žilách
- pôsobí ako prevencia pred reumou a artritídou
- chráni pred baktériami
- priaznivoo ovplyvňuje krvný obeh
Základná príprava pohánky
Pohánku prepláchneme na sitku vodou a potom ju vhodíme do osolenej vody, ktorá je 1,5-násobkom objemu pohánky, a varíme ju 5 - 6 minút. Prikrytú necháme dôjsť. Po čiastočnom vychladnutí môžeme pridať olej, prípadne bylinky a podávať ako prílohu (alternatíva ryže) alebo ďalej spracovať.
Pohánkové krúpy alebo lámanku nevaríme, len ju zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a dáme do deky alebo uteráku, aby napučala. Aj tu platí pomer 1:1,5. Ak chceme krúpy naslano, tak lejeme osolenú vodu s troškou oleja podobne ako s kuskusom.