RECEPT: Pripravte si elixír mladosti doma, alebo ako na kombuchu

redakcia FIT štýl | 28. február 2018
RECEPT: Pripravte si elixír mladosti doma, alebo ako na kombuchu

Aj dnes je kombucha dôkazom, že príroda má stále čo ponúknuť a zdravie z nej získané je tou správnou prevenciou pred civilizačnými ochoreniami.

Z obchodu aj z domácej police

Nápoj kombucha si už v súčasnosti dokážete zadovážiť z mnohých obchodov so zdravou výživou, prípadne z rôznych bio obchodov. Cena sa pohybuje od 5 – 10 eur na fľašu a neraz je nápoj obohatený o rôzne podporné látky.

Do niektorých sa pridáva jód na podporu fyzickej vitality, súčasťou iných je zase pšeničný výťažok na zlepšenie metabolizmu a ozdravenie čriev, alebo šípkový extrakt na podporu imunity. Počas fermentácie samotného nápoja vzniká v produkte aj alkohol, preto by si naň mali dávať pozor ľudia závislí na alkohole.

Kvasenie má za následok aj prirodzené bublinky – CO2. Samotná chuť je skôr sladkokyslá a závisí od použitého základu. To, do akého čaju hubu pridáte ovplyvní konečnú chuť kombuchy.

Nápoj si môžete pokojne pripraviť aj v domácich podmienkach. Základom je zakúpiť si kombucha hubu. Tú potom treba pridať do zarobeného nápoja. Samotnú hubu dostanete poľahky v obchodoch a jej cena je okolo 5 eur.

Pripravte si elixír mladosti doma, alebo ako na kombuchu

Na prípravu domáceho nápoja budete potrebovať čaj a už spomínanú hubu.

Postup je nasledovný:

  • Do hrnca dajte variť liter vody.
  • Ešte počas ohrievania vsypte do vody asi 90 gramov bieleho cukru a miešajte, až kým sa dokonale nerozpustí.
  • Keď sa voda začne variť, hrniec odstavte a pridajte doň dve čajové lyžice kvalitného sypaného čaju a nechajte lúhovať asi 10 minút.
  • Následne nápoj preceďte cez sitko, nechajte vychladnúť, až pokým nebude vlažný a prelejte do sklenej, hlinenej, alebo porcelánovej nádoby.
  • Prilejte asi 2 decilitre kombuchového nápoja a navrch položte kombuchovú hubu.
  • Nádobu prikryte látkou, uzavrite gumičkou a uložte na tienisté a teplé miesto.
  • Nápoj začína zľahka kvasiť už počas prvého dňa, ale naozaj hotový bude až po 8 – 14 dňoch.
  • Potom ho už stačí iba precediť do fliaš a uložiť do chladničky, aby ste zastavili proces fermentácie.
  • Uchovaný v chladničke by vám mal vydržať približne mesiac.

Zostatkovú hubu nevyhadzujte. Môžete ju pridať do zvyšku nápoja na horšie časy, alebo z nej odstrániť hnedú časť a očistiť prúdom tečúcej studenej vody. Pokiaľ necháte kombuchový nápoj kvasiť dlhšie ako odporúčaných 8 až 14 dní (teda asi tri týždne), vznikne vám kombuchový ocot, ktorý môžete pridávať do šalátov, zálievok, alebo konzumovať pre zdravie ráno v množstve dve čajové lyžičky.

Popíjanie kombuchy

Dávkovanie je pomerne jednoduché. Jeden pohár nalačno, alebo dva poháre, pričom jeden vypijete ráno a druhý pred spaním. Spočiatku buďte pripravení na určité mierne zažívacie ťažkosti, ako hnačka, či pocit plynatosti. Sú dôsledkom privykania si organizmu na kombuchu.

Pri pravidelnom užívaní sa dostavia pozitívne výsledky asi po dvoch týždňoch. Každé tri týždne je však vhodné dať si od nápoja na týždeň voľno, aby si telo nevytvorilo návyk. Nápoju sa vyhnite, ak máte zápalové ochorenia, cítite sa slabí, ste tehotná, alebo máte iné zdravotné komplikácie závažnejšieho charakteru.

Kombucha nie je len starobylým nápojom z ďalekého východu, pravidelnými kúrami prešla aj Madonna, Gwyneth Paltrow, či iné svetoznáme osobnosti. Lekári upozorňujú na striedme užívanie, isto tu neplatí heslo – čím viac, tým lepšie. V odporúčaných dávkach vám však nápoj potvrdí svoje liečivé účinky.

Samotné štúdie dokázali, že je vhodný pri prečisťovaní pečene, ozdravovaní funkcií tráviaceho systému a pri prevencii kvasinkových infekcií a negatívneho vplyvu voľných radikálov. Aj keď je nevoľnosť a nadúvanie súčasťou prvých dní užívania, lekári vravia, že ak sa u vás podobné sprievodné javy ukážu, mali by ste s pitím prestať. Takisto opatrní by mali byť ľudia, ktorí trpia alkoholizmom alebo srdcovo-cievnymi poruchami.