KOMBUCHA: pijete tento elixír plný vitamínov? Tu je zopár dôvodov, prečo by ste mali!

Redakcia | 20. august 2019
kombucha, prečo piť, ako, načo, príprava, čaj, nápoj, zdravie, drink, chudnutie, línia

Často ju nájdete pod názvom magická huba alebo čarovný čaj. Nápoj menom kombucha nie je ničím novým. V Ázii ho ľudia užívajú už dlhé stáročia, pretože tento kvasinkový čaj podporuje imunitný systém a chráni organizmus pred mnohými infekciami.

Kombucha a krásne vlasy, zdravé telo

Princípom elixíru mladosti je oxidačný a kvasný proces. Práve vďaka nemu vzniká z osladeného čaju kombucha, ale aj magická huba. Tento staroveký nápoj bol a je v Ázii veľmi obľúbený, mnohí ho ako liek popíjajú v malom množstve denne.

Látky, ktoré sa do nápoja vplyvom oxidácie a kvasenia dostanú, sú súborom rôznych kvasiniek, rias, baktérií, ktoré sú pre telo v správnom dávkovaní veľmi prospešné. Kombucha si na posilnenie berie z nápoja cukor a na oplátku mu odovzdáva množstvo cenných prvkov.

Zásadnú rolu hrajú najmä kvasinky. Netreba sa zľaknúť tohto pomenovania a spájať si ho s nepríjemnými ochoreniami leta. Kvasinky v strave sú dôležitým pomocníkom zdravia.

Absorbujú a neutralizujú kyseliny, zlepšujú trávenie sacharidov, zabraňujú prebytočnému hromadeniu kyseliny mliečnej, ktorá škodí tkanivám, sú prevenciou zápchy a normalizujú pohyb a správnu funkciu čriev.

Nakoľko kvasinky pomáhajú detoxikovať organizmus, v konečnom dôsledku prospievajú aj pleti, nechtom a vlasom. 

KOMBUCHA: pijete tento elixír plný vitamínov? 

Prítomnosť kvasiniek v nápoji bude osožná aj pre vegánov, ktorí zo stravy vylúčili kyslomliečne výrobky. Kombucha ako finálny produkt kvasenia obsahuje aj zinok, dôležitý stopový prvok, ktorý ovplyvňuje tvorbu bielkovín, prispieva k obranyschopnosti organizmu a je taktiež antioxidantom.

Okrem zinku má v sebe elixír mladosti i magnézium, ktoré osoží psychickej pohode, nervovej sústave a svalstvu. Jedným z nevyhnutných prvkov pre organizmus, ktorého dokázateľne prijímame menej, ako by sme mali, je železo. Kombucha je jeho dobrým zdrojom.

Železo je nevyhnutné pri tvorbe hemoglobínu a pre celkovú vitalitu. Zásadný je pri kvasení vznik vitamínov. A to najmä tých skupiny B, ktorých kombucha obsahuje v pomerne vysokom množstve.

Zdravé vlasy, nechty a pokožka, rýchle hojenie rán a regenerácia organizmu, psychická stabilita a dobrá nálada – to všetko sú vlastnosti sprevádzajúce vitamíny skupiny B.

Okrem nich má čarovná ázijská huba aj vitamín D. Najnovšie štúdie potvrdzujú dôležitosť celoročného príjmu tohto vitamínu a spojitosť s adekvátnym dávkovaním a prevenciou rakoviny už je sú iba smelou tézou. 

Prečo piť kombuchu?

  • Pôsobí priaznivo pri liečbe alergií.
  • Má prírodné antibiotické účinky.
  • Podporuje obranyschopnosť organizmu.
  • Prečisťuje telo od ťažkých kovov.
  • Podporuje činnosť tráviaceho systému, prečisťuje črevá a upravuje črevnú mikroflóru.
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Stabilizuje množstvo cukru v tele.
  • Dodáva organizmu energiu, zlepšuje fyzický výkon.
  • Je prevenciou mnohých civilizačných chorôb.
  • Pôsobí antistresovo.