S ibištekom jedlým rovno na tanier. Ochutnajte!

Redakcia | 20. november 2017
S ibištekom jedlým rovno na tanier. Ochutnajte!

Ibištekový čaj je pomerne známy, ale ibištek jedlý je zatiaľ skôr raritou. Ide pritom o jedlý druh, známy aj pod názvom okra, ktorý obsahuje bohaté zásoby vápnika, bielkovín, draslíka, horčíka i fosforu. Okra tvarom pripomína zelenú papriku, je to však krehkejší druh. A čo s ňou v kuchyni?

Ibištek na tanier. Ochutnajte!

Prirovnať by sme ju mohli k cukine, dá sa vyprážať, dusiť, výborne bude chutiť ako hustá polievka, či prívarok. Po nakrájaní však treba byť pripravený na to, že semená vypúšťajú pomerne lepkavú hmotu. Táto zdanlivá nevýhoda je aj výhodou – ibištekom jedlým vynikajúco zahustíte omáčky, prívarky a rôzne polievky.

Vďaka tomu, že je to mäkká zelenina, jedlá z nej budete mať hotové raz-dva a na dusenie či varenie vám postačí 5 až 10 minút. Na večeru si môžete pripraviť podusenú a nakrájanú okru na cibuľke, do ktorej hodíte tri vajíčka.

Táto lahodná praženica osoží športovcom, nakoľko organizmu dodá potrebné zásoby bielkovín na nočnú regeneráciu a budovanie zdravého svalstva. Praženicu dochuťte bazalkovými lístkami, osoľte a okoreňte čiernym korením.

V domácnosti si však dávajte pozor na skladovanie ibišteka jedlého – v chladničke vydrží čerstvý nanajvýš štyri dni a taktiež by nemal prísť do styku s medeným a hliníkovým riadom, aby nezmenil farbu. Nezabúdajte, že konzumovateľná je stonka, plod sa v kuchyni nevyužíva.

Vlastné pestovanie ibišteka

Ibištek je pomerne rozšíreným druhom v tunajších záhradách. Kvitne už začiatkom leta, ale dariť sa mu bude až do neskorých jesenných mesiacov. Záhradkári ho využívajú aj ako krásny živý plot, ale uplatní sa aj samostatne.

Výhodou je jeho nenáročnosť, postačí mu slnečné miesto a sporadické polievanie. Možno ste nevedeli, že ibištek si môžete pestovať aj na balkóne. Samozrejme, pokiaľ sa vám tam usmievajú slnečné lúče.

Budete potrebovať väčší črepník s objemom 50 litrov. Ibištek (na terasu bude výborný napríklad okrasný poddruh sýrsky) pravidelne zalievajte a v zime si s ním starosti robiť nemusíte – stačí ho iba prikryť.