Sušenie mrazom ako prirodzená metóda konzervovania potravín

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. október 2017
Sušenie mrazom ako prirodzená metóda konzervovania potravín

Preferovanie čerstvého ovocia pred jeho spracovanou podobou je nepochybne vždy správnou voľbou. Niektoré jedlá si ale vyžadujú jeho úpravu, napríklad za účelom zvýšenia trvanlivosti. Vtedy prichádzajú na rad viaceré možnosti. Jednou z nich je aj proces sušenia.

Sušenie mrazom ako prirodzená metóda konzervovania potravín

Odstránením vody z potraviny sa zabraňuje nárastu baktérií. Vo finálnom produkte je už obsah vody veľmi nízky, čo vedie k prirodzenému spôsobu konzervovania. Následne musí byť ihneď zabalený, aby neabsorboval vlhkosť z ovzdušia. Z chrumkavého ovocia by sa tak razom mohlo stať mäkké.

Čítajte tiež: Ovocie sušené mrazom. V čom sa odlišuje od tradične sušeného ovocia?

Takto sušené potraviny si zachovávajú približne 90 % pôvodných charakteristík: tvar, farba, aróma i výživová hodnota. Preto možno hovoriť o najšetrnejšom postupe sušenia potravinárskych produktov. Okrem toho, proces lyofilizácie zaisťuje aj dlhú trvanlivosť produktu.

Mohlo by vás zaujímať: Táto exotika podporí vaše trávenie a zvýši obranyschopnosť organizmu

Aké sú výhody sušenia mrazom?

  • uchovanie maximálneho obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré by boli inými spôsobmi sušenia znehodnotené
  • výsledné produkty sú prírodné, bez pridaných látok (farbív, konzervantov, umelých aróm)
  • ideálna náhrada za vitamíny vo forme tabliet z lekární
  • zachovanie prirodzeného vzhľadu, arómy, farby a chuti ako pri čerstvej potravine
  • vhodné aj pre vegánov, celiatikov, športovcov, tehotné ženy
  • bez rizika vzniku plesne či kvasenia, ktoré sa vyskytujú v ovocí či zelenine sušenými tradičnými metódami sušenia
  • nízka hmotnosť a úsporné skladovanie (možnosť vziať si so sebou na cestu ako desiatu) 
Čítajte tiež: Recept na HRUŠKOVÉ ČATNÍ - exotická pochúťka z domácich zdrojov.

A čo nevýhody sušenia mrazom?

Sušenie mrazom má však aj isté nevýhody. Ide o proces, ktorý je potrebné robiť postupne, po dávkach. Vyžaduje viac manipulácie a trvá dlhšie ako iné spôsoby sušenia. V porovnaní so sušením horúcim vzduchom si vyžaduje 2–5-krát viac energie.

V konečnom dôsledku je teda táto metóda asi 4–8-krát drahšia. Pokiaľ ide o ovocie, na výrobu 1 kg mrazom sušeného ovocia je treba spracovať asi 7-10 kg čerstvého ovocia. Nemožno sa preto čudovať, že sa tento fakt premietne do konečnej ceny produktu.

Potravinársky priemysel sa zaoberá otázkou použitia cenovo dostupnejších možností. Napríklad aktívne sušenie výmrazom je postup, pri ktorom je menšia prácnosť aj čas sušenia. Ďalej sa testuje kombinácia tradičného predsušenia s následným sušením mrazom ako konečný krok sušenia. Pritom sa znižuje doba sušenia a zároveň tiež spotreba energie. 

Chutné raňajky: S raňajkovým čučoriedkovým kokteilom sa o svoju figúru sa nemusíte obávať