Zázraky kapustovej zeleniny: Viac ako len chutné hlávky!

Redakcia | 23. január 2024
Zázraky kapustovej zeleniny: Viac ako len chutné hlávky!

Kapusta je jedným z najzdravších druhov zeleniny, najmä z hľadiska výživovej hodnoty. Od listov bohatých na antioxidanty až po protizápalové vlastnosti, kapusta poskytuje množstvo výhod pre vaše telo a nemala by vo vašej kuchyni chýbať. V tomto článku si povieme, prečo by ste mali kapustu, ale aj ďalšie druhy hlúbovej zeleniny zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

Výživový profil kapusty 

Kapusta je plná vitamínov a minerálov nevyhnutných na udržanie zdravého fungovania organizmu. Obsahuje vitamíny A a C – silné antioxidanty, ktoré nás chránia pred poškodením buniek. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržať si pocit sýtosti a zároveň napomáha tráveniu. Kapusta má navyše nízky obsah kalórií, takže ide o skvelý spôsob, ako získať všetky potrebné živiny bez toho, aby ste sa obávali nadbytočných kalórií. 

Zdravotné výhody konzumácie kapusty 

Okrem toho, že kapusta je výživovou jednotkou, spája sa s ňou aj niekoľko zdravotných výhod vďaka vysokému obsahu fytonutrientov (rastlinné zložky  dodávajúce rastlinám charakteristickú vôňu a farbu, chrániace pred voľnými radikálmi) a glukozinolátov (sírnaté zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú v kapustovej zelenine).

Bolo preukázané, že tieto zlúčeniny zmierňujú zápaly a pomáhajú bojovať proti infekciám. Okrem toho sa zistilo, že konzumácia kapusty môže vďaka svojim protirakovinovým vlastnostiam znížiť riziko vzniku niektorých druhov tohto ochorenia (najmä rakovina močového mechúra alebo hrubého čreva). Je tiež známe, že pridanie kapusty do stravy môže pomôcť znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zároveň zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu v krvi. 

Ako kapustu pripravovať?

Kapusta je neuveriteľne všestranná a dá sa použiť do rôznych jedál. Môžete ju jesť surovú v šalátoch, alebo ju môžete dusiť ako súčasť tepelne upravených jedál a pridávať do polievok. Bez ohľadu na to, ako sa ju rozhodnete začleniť do svojich pokrmov, určite si vychutnáte lahodnú chuť a všetky nutričné výhody, ktoré prináša konzumácia tejto zdravej hlúbovej zeleniny. 

Recept na kapustové Stir Fry (cca 6 porcií)

Toto chutné a zdravé jedlo je ideálny spôsob, ako využiť zvyšky z chladničky. Na tanieri tak budete mať pokrm plný chutí a výživných látok. Navyše, tento recept je dostatočne jednoduchý na to, aby ho zvládli aj začiatočníci. 

Ingrediencie:
1 PL olivového oleja
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 biela kapusta
šampiňóny alebo kapia – podľa chuti
½ kg kuracieho mäsa alebo 2 balenia lahôdkového tofu či tempeh
1 ČL sezamového oleja
1 balenie sterilizovanej cukrovej kukurice
sójová omáčka na dochutenie (napr. tamari)
1 cm koreň zázvoru
soľ, korenie
Postup:
1. Vo woku rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Po zahriatí pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a orestujte do sklovita. Pridajte kapustu nakrájanú na rezančeky a akúkoľvek inú zeleninu, napríklad papriku alebo huby – tu môžete byť kreatívni. Na dochutenie posypte zeleninu soľou a korením a nechajte ju dusiť, kým začne mäknúť.  
2. Keď je zelenina hotová, pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia (alebo tofu pre vegan verziu) – spolu s lyžičkou sezamového oleja. Všetko spolu zmiešajte a nechajte dusiť ešte niekoľko minút, kým sa všetky prísady prehrejú. 
3. Nakoniec dochuťte sójovou omáčkou alebo tamari, prípadne čerstvo nastrúhaným koreňom zázvoru a podľa potreby ešte soľou a korením. 
4. Pokrm podávajte teplý s dusenou bielou alebo hnedou ryžou. 

Vychutnajte si tento rýchly a jednoduchý pokrm na obed alebo večeru. Nielenže skvele chutí, ale je aj plný vitamínov A a C, ako aj draslíka – všetkých dôležitých živín, ktoré pomáhajú udržiavať naše telo zdravé a fit. 

Brokolica – ďalší zázrak na tanieri

Brokolica je ďalšia úžasná hlúbová zelenina, ktorá je skvelým zdrojom výživy. Hoci chutí podobne ako jej okrúhla sestra - kapusta, brokolica má o niečo jemnejšiu, sviežejšiu chuť a dá sa pripraviť na najrôznejšie kreatívne spôsoby. Je plná vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém a dodávajú energiu počas celého dňa. 

Brokolica je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej a vitamínu C, pričom jedna šálka dodá takmer 100 % dennej potreby. Je tiež bohatá na vitamín A, ktorý pomáha podporovať zdravie očí a zraku. Obsahuje dôležité minerály, presnejšie horčík a draslík. Tie pomáhajú znižovať hladinu stresu a zároveň podporujú zdravý krvný tlak a metabolizmus. Táto superpotravina je tiež plná antioxidantov. Pravidelná konzumácia brokolice môže prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny a iných chronických ochorení práve vďaka obsahu antioxidantov.

Keď hľadáte čerstvú brokolicu v obchode alebo na trhu, hľadajte hlavičky, ktoré sú na dotyk pevné s pevne zoskupenými ružičkami – tie budú mať pri varení najlepšiu chuť a štruktúru. Pri výbere mrazenej brokolice dbajte na to, aby ste si vyberali balenia bez pridaných omáčok alebo korenín, pretože by mohli obsahovať nezdravé prísady, napríklad cukor alebo sodík. 

Brokolica sa môže konzumovať surová aj varená a často sa používa ako príloha alebo sa pridáva do šalátov. Možno ju tiež uvariť a roztlačiť alebo rozmixovať na pyré, do polievok či do brokolicových placiek. Brokolicu môžete blanšírovať, variť v pare alebo dusiť ako výživnú prílohu alebo ju pridať do iných jedál, napríklad do zeleninových nákypov či cestovinových jedál. Môžete ju tiež napríklad zapiecť so syrom a pripraviť si tak chutnú dobrotu. Pre tých, ktorí neradi jedia zeleninu samostatne, skúste rozmixovať ružičku surovej brokolice do smoothie.

Zanedbávaný ružičkový kel

Podobne ako brokolica, aj ružičkový kel patrí do skupiny hlúbovej zeleniny, ktorá má jedinečnú chuť, no mnohí ľudia ju považujú za nie veľmi príjemnú. Ružičkový kel je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov K a C, kyseliny listovej, horčíka, železa, zinku, fosforu, medi a mangánu. Môžete si tieto malé ružičky vychutnať surové v šalátoch či sendvičoch, alebo ich môžete pripraviť v pare ako zdravú prílohu. Pečenie ružičkového kelu s trochou olivového oleja a štipkou soli môže skutočne zvýrazniť jeho chuť a zároveň dodať chrumkavosť každému sústu. 

Kel kučeravý

Kel je ďalším členom rodiny hlúbovej zeleniny. Je známy svojimi zdraviu prospešnými účinkami. Má vysoký obsah antioxidantov, vitamínov A, K a C, ako aj minerálov, z ktorých obsahuje železo, vápnik a horčík. Kel si môžete vychutnať na mnoho rôznych spôsobov - dusený na pare, na karí korení, do polievky alebo duseného mäsa, aby ste získali ďalšie výživné látky, alebo dokonca si z neho môžete pripraviť čipsy! Ak si do ranného smoothie pridáte len pár listov kelu kučeravého, doprajete svojmu telu super potravinovú bombu.

Recept na šalát s quinoou a kelom (2 porcie)

Tento kelový šalát s quinoou si doma pripravíte raz-dva. 
Ingrediencie:
½ šálky vareného cíceru, scedeného, opláchnutého 
extra panenský olivový olej na pokvapkanie
1 zväzok kelu kučeravého – len listy
1 šálka uvarenej quinoy
3 - 4 PL bazalkového pesta
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:

Jednoducho všetko zmiešajte vo väčšej miske a ihneď podávajte k hlavnému jedlu ako šalát. Pre nie vegánov môžete pridať syr feta alebo mini mozzarellu. 

Karfiol 

Karfiol je ďalšia zelenina z tejto skupiny, ktorá je plná živín (vitamín C) a vlákniny. Má jemnú chuť, takže je vynikajúcou náhradou napríklad múky či zemiakov v jedlách, ako je napríklad karfiolový základ na pizzu či karfiolová kaša namiesto zemiakovej. Môžete ho použiť aj na prípravu vegánskych pokrmov, a to tak, že ho zmiešate s korením a potom pokvapkaný olivovým olejom zapečiete v rúre do zlatista. 

Celkovo existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali kapustu a všetky spomínané druhy hlúbovej zeleniny pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Nielenže vám poskytnú dôležité vitamíny a minerály, ale vďaka svojim protizápalovým a protirakovinovým vlastnostiam majú aj množstvo zdravotných výhod. A nezabúdajte na to, ako výborne chutia. Takže keď pôjdete nabudúce nakupovať potraviny, nezabudnite si vybrať čerstvú hlávkovú kapustu, brokolicu, karfiol alebo ružičkový kel, aby ste mohli využiť všetky ich úžasné výhody.