Zdravšie sladenie? Vyskúšajte melasu

melasa, čierny zázrak, cukor, sladidlo, náhradné sladidlo
26.4.2019 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Melasa je vedľajší produkt výroby cukru z cukrovej repy alebo trstiny. Je to tmavohnedý až čierny hustý sladký sirup, ktorý je celé roky dôležitou súčasťou kvasného, liehovarníckeho a krmovinárskeho priemyslu.

Melasa je zbavená väčšiny cukru, napriek tomu je dostatočne sladká a tým sa môže stať náhradou sladidla, ktoré neobsahuje žiadne živiny, ako je napríklad  biely cukor. Je odporúčané konzumovať ju hlavne pri anémii, reumatických poruchách, zápche a tiež v tehotenstve. 

Poslednú dobu si nachádza svoje miesto aj v domácnostiach, ktoré preferujú zdravý životný štýl a radi skúšajú nové potraviny. Nájdeme ju najčastejšie v obchodoch s racionálnou výživou, v bio obchodoch v podobe melasy z cukrovej trstiny.

Slúži nielen ako sladidlo a cenný výživový doplnok, ale tiež napomáha pri prevencii  i liečbe niektorých ochorení.

Sladká, ale výživovo cenná šťava z trstiny sa varením zahusťuje, pričom kryštalizuje cukor, ktorý sa odstreďovaním odstraňuje. Výsledkom opakovania tohto procesu je hustý sirup, ktorý obsahuje v koncentrovanej podobe všetky cenné látky z cukrovej trstiny.

Melasa je zbavená väčšiny cukru

No napriek tomu je melasa dostatočne sladká a tým sa môže stať náhradou sladidla, ktoré neobsahuje žiadne živiny, ako je napríklad  biely cukor. Med, cukor a melasa Melasa má menej kalórií než ostatné sladidlá, oproti medu len dve tretiny a oproti cukru polovicu. Kvalitné druhy melasy obsahujú do 30 %  sacharidov, a to väčšinou vo forme glukózy a fruktózy. Tieto druhy sacharidov majú väčšiu sladivosť než sacharóza, ktorá je obsiahnutá v bielom cukre.

Dôležitým faktorom je, že fruktóza nezvyšuje hladinu krvného cukru tak prudko ako sacharóza. Vstrebáva sa do krvi pomalšie a je tak lepším a aj trvácnejším zdrojom energie. Taktiež je všeobecne známe, že klasický biely rafinovaný cukor prekysľuje organizmus, a to je práve „spúšťačom“ rôznych ochorení, ale melasa, naopak, odkysľuje organizmus.

"Čierný zázrak" v kuchyni

Najcennejšie na tomto čiernom zázraku, ako ho niektorí nazývajú, je jeho minerálne a vitamínové zloženie.

Obsahuje:

Vitamíny – C, B1, B2, B5, B6, B9 (kyselina listová), A.

Minerály – vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík, sodík, zinok, meď, chróm.

Nenasýtené mastné kyseliny – kyselina linolová, linolenová a olejová.

Nutričná hodnota  v 100 g trstinovej melasy : KJ – 1 205,4  Kcal – 287.