Ako využiť melasu v kuchyni? (melasa ako liek)

melasa, molasse, kuchyňa, kuchna, ako využiť melasu v kuchyni, melasa, liek, využitie, cukor, sladidlo, zdravé
29.4.2019 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Vďaka svojmu výživovému bohatstvu sa melasa stala už dávno súčasťou tradičnej prírodnej medicíny, ale aj tej modernej. Je odporúčané konzumovať ju hlavne pri anémii, reumatických poruchách, zápche a tiež v tehotenstve.

Napríklad na zápchu veľmi dobre zaberá piť nalačno vlažný melasový nápoj, ktorý je tvorený 1 čajovou lyžičkou melasy zaliatou 200 ml teplej vody. Melasa obsahuje cholín, ktorý  je kľúčovou súčasťou chemickej látky acetylcholínu, zlúčeniny, ktorá má nezastupiteľné miesto v činnosti nervového systému a svalov. Dostatočný prívod cholínu zlepšuje pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie.

Upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť voči stresu. Proti nespavosti postačí 1 čajová lyžička melasy rozpustená v 250 ml teplého mlieka.

Takýto sladký nápoj obľubujú hlavne deti, preto neváhajte nahradiť presladený čokoládový prášok melasou doplnenou napríklad holandským kakaom či škoricou na raňajky pred náročným dňom v škole, alebo na druhú večeru pre pokojný spánok. Melasa sa používa taktiež zvonku pri ekzéme alebo psoriáze.

Pozitívny efekt melasy môžeme jednoducho využiť pri každodennom ošetrení pleti. Stačí si pripraviť výživnú masku s použitím len čistej melasy a nechať pôsobiť 25 minút.

Prípadne zmiešať jednu lyžičku melasy s jednou lyžicou aspoň 3,5-percentného bieleho jogurtu a jemnými krúživými pohybmi prstov aplikovať na pleť. Rovnako nechať pôsobiť 25 minút a potom dobre opláchnuť vlažnou vodou.

Použitie melasy v kuchyni

Môžeme ju využiť všade tam, kam by sme bežne pridali cukor. To znamená pri studenej a aj teplej príprave jedál. Je možné použiť ju napríklad do ovocného šalátu, koktailu, šťavy, čaju, jogurtového šalátu, tvarohu, kaše, müsli, koláča, perníkov, torty, omáčky, krému, marinády na mäso alebo iných jedál, kde sa takpovediac žiada sladké.

Veľmi chutná je ako poleva na celozrnné lievance, palacinky či wafle s ovocím. Stačí melasu zriediť s trochou vody a dochutiť citrónovou šťavou.  

Odporúčaná denná dávka melasy pri udržaní hmotnosti je 1 – 2 čajové lyžičky denne pridaním do jedla alebo nápoja.

Pri chudnutí konzumujeme melasu 2 – 3-krát do týždňa, po 1 čajovej lyžičke pridaním do jedla alebo nápoja. Melasa je zdravé sladidlo a tiež výživový doplnok, ale pri chudnutí ju nekonzumujeme každý deň.