10 tipov ako povzbudiť libido

Jana Trundová | 7. december 2017
10 tipov ako povzbudiť libido

Mnohé činitele vplývajúce na vaše libido sa dajú odstrániť alebo zmeniť. Či už je to vaša fyzická aktivita alebo lieky, životný štýl dokáže vaše libido ovplyvniť neuveriteľným spôsobom. Tak sa do toho pustite a prekvapte svojho partnera.

1. Cvičte! Športové aktivity zlepšujú nielen kondíciu fyzickú, takže sex nemusíte vnímať ako disciplínu, pri ktorej sa narobíte a zlyháte, ale aj kondíciu psychickú. Uvoľnia mozog a tým, že lepšie prekrvia panvovú oblasť, v ktorej sú uložené pohlavné orgány, zvýšia pohlavnú túžbu.

2. Na libido má nepriaznivý vplyv aj inkontinencia moču pri námahe, kašli, kýchaní či smiechu. Predstava, že neudržíme moč, je sužujúca. Ako vieme, tento problém postihuje aj mladšie ročníky, napríklad ženy po pôrode. Pomôže vám gynekológ, ktorý vás naučí špeciálne posilňujúce cviky. Keď sa im budete každý deň venovať, posilníte zvierače a s novou istotou sa zrejme vráti aj libido.

3. Ak nie ste zaprisahaní vegetariáni, dbajte na pravidelnú konzumáciu kvalitného netučného mäsa, okrem hydinového a rýb tiež hovädzieho a zveriny. Prirodzene tak zvýšite hladinu testosterónu. Neznamená to mať mäso denne na tanieri, ale trikrát týždenne už je dobrá dávka. Záleží tiež na jeho úprave. Keď mäso vypražíte a dáte si ho poriadny kus, zabije vás nálož tuku.

4. Hormonálna substitučná liečba po menopauze, za predpokladu, že sa nevyskytujú kontraindikácie. V takom prípade ale môžete so svojím gynekológom hľadať alternatívne riešenia.

5. Často pijete alkohol alebo si doprajete „joint"? Ak chcete zvýšiť libido, tak s rekreačnými drogami prestaňte. Bez tohto kroku to skutočne nepôjde.

6. So skúseným praktickým lekárom, gynekológom, angiológom alebo sexuológom preberte všetky lieky, ktoré užívate, vrátane potravinových doplnkov a prípravkov alternatívnej liečby. Môže sa stať, že pre vás nájde riešenie pre zvýšenie libida, niektoré možno vymení, prípadne, ak je to možné, môže u liekov znížiť dávkovanie.

Toto je ale naozaj na lekárovi. Libido znižujú najčastejšie antidepresíva (hlavne selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu) a lieky na hypertenziu (hlavne betablokátory). Svoje robia sedatíva, vrátane liekov na spanie.


Zdroj foto: istockphoto.com

7. Máte obavy o svoje srdce, pretože na vás číha dedičnosť, diagnostikovali vám srdcovú vadu alebo už máte v ranom veku po infarkte? Ak vyjdete po schodoch bez zadýchania dve poschodia, nebojte sa, vaše srdiečko sex vydrží. Pomôže to aj vášmu partnerovi, pokiaľ jeho libido znižuje úzkosť, že by vám sexom mohol ublížiť.

Pokojne túto poučku konzultujte so svojím lekárom. Ak bude mať, vzhľadom k ďalším aspektom vášho zdravotného stavu, voči nej výhrady, iste vám ich povie a vy sa budete môcť zariadiť inak. Potrebné je pridať do tréningového plánu ďalšie poschodie.

8. Netúžite po sexe kvôli veľkej únave? Potom sa obráťte na praktika, ktorý vás nielen poriadne „preklepne", ale tiež nechá urobiť krvné testy. Na vine môže byť drobný neliečený zápal, infekcia alebo napríklad anémia, čiže chudokrvnosť. Potom stačí vhodný liek a v prípade chudokrvnosti aj úprava jedálnička.

V prípade psychických problémov a starostí to tak ľahko nejde. Ale keď vám životné úlohy prerastajú cez hlavu, takže sa vám niekedy nechce ani dýchať, nieto, aby ste mysleli na sex, porozprávajte sa s partnerom. Najskôr sa nájdu oblasti, kde vám môže v ťažkých časoch pomôcť a odľahčiť bremeno povinností a starostí. Minimálne to preverí váš vzťah.

9. Dbajte na pravidelný a častý sex, pokojne formou masturbácie. Udrží to vaše pohlavné orgány v kondícii a libido prinajmenšom v pohotovostnom stave.

10. Na sex nie ste nikdy starí. Vek je mýtus a často aj výhovorka, keď sa u jedného z partnerov objaví impotencia. Lekári odporúčajú ju neignorovať, pre oboch je lepšie, keď sa chytia za ruky a idú tento delikátny problém riešiť k odborníkom. Jednak to posilní vzťah, jednak naozaj nie je vylúčené, že sa dopracujete k uspokojivému riešeniu.