Ženy po menopauze, snažte sa o pravidelný sexuálny život, napríklad aj bez partnera!

Jana Trundová | 27. november 2017
Ženy po menopauze, snažte sa o pravidelný sexuálny život, napríklad aj bez partnera!

Veľa tradovaný mýtus. Mnohí ľudia si myslia, že libido aj potencia prudko klesne s príchodom menopauzy. Čiastočne áno, ale tento pokles nie je taký prudký, a ak je, rozhodne nesúvisí iba s fyzickými zmenami v organizme, ale aj so psychikou a kvalitou vzťahov.

Skutočnosť je taká, že náhly pokles hladiny ženských pohlavných hormónov po ukončení menštruačného cyklu pociťuje asi polovica žien, tá druhá polovica na tom zostáva viac-menej rovnako a pri niektorých sa libido dokonca zvýši.

Pravidelný sexuálny život, napríklad aj bez partnera

Libido za normálnych okolností neklesá prudko, ale pozvoľna a je to vždy rýdzo individuálna záležitosť. Hneď, ako začnete pociťovať jeho pokles, lekári radia (najmä ženám) s tým cielene niečo robiť a snažiť sa o pravidelný sexuálny život, napríklad aj bez partnera.

Ide o to, že bez pravidelného sexu je pošva vysušená, stráca pružnosť, dlhodobá abstinencia potom vedie k atrofii pošvových tkanív, ktoré sa začnú zvrašťovať. Pohlavný styk potom oveľa viac bolí.

Ženy po menopauze a strata libida

Na strate libida sa u žien po menopauze nepodpisuje len úbytok estrogénov, ale asi u dvoch tretín z nich tiež pokles hladiny testosterónu, čiže mužských pohlavných hormónov? Táto hladina síce nebola vysoká nikdy, ale k nabudeniu libida stačila.

Riešením je v dnešnej dobe dodávanie kombinácie estrogénov s progesterónom a testosterónom. Hormonálna substitučná liečba má, samozrejme, svoje riziká, ale tie musí vedieť individuálne posúdiť lekár.

TIP
Chcete urobiť pre svoje zdravie a kondíciu to najlepšie? Zariaďte si pre novú životnú etapu gynekológa, ktorý je v tejto problematike erudovaný
Zopár faktov o sexe
Prečítajte si tiež:

Zopár faktov o sexe