6 jednoduchých cvikov očnej jogy na posilnenie zraku

Ing. Vladimíra Mihálová | 26. august 2017
6 jednoduchých cvikov očnej jogy na posilnenie zraku

Máte pocit, že vaše oči sú unavené alebo sa vám začína zhoršovať zrak? Tréning očných svalov vám pomôže udržiavať zrak v dobrej kondícii a spomaliť starnutie očí. Dokonca, môže odstrániť bolesti hlavy, ktoré sú často spojené s očnými ťažkosťami.

V dobe moderných technológií si deň bez počítača, mobilu alebo televízie dokážeme už len ťažko predstaviť. Potom sa nemôžeme čudovať tomu, že sa nám zrak zhoršuje a sme odkázaní na nosenie dioptrických okuliarov či šošoviek.

Čítajte tiež: Faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť váš zrak. Aká je správna výživa pre vaše oči?

Očné chyby ako je krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť možno upraviť dnes už bežnými laserovými zákrokmi, a tak vykonať nevyhnutné korekcie zraku. V priebehu niekoľkých minút sú lekári schopní znížiť dioptrie až na nulu. Určite ide o významný pokrok techniky, ktorí mnohým ľuďom pomôže vidieť ostro.

Netreba však zabúdať na možné prípadné ťažkosti a riziká. Napr. pálenie očí spôsobené „suchým“ okom, alebo opätovné zhoršovanie zraku postupom času, či opakované vykonanie operácie, ktoré je potrebné u niektorých ľudí. V najhoršom prípade hrozí poškodenie zraku.

Ako môže pomôcť očná joga?

Predtým, než sa rozhodnete podstúpiť operáciu očí, skúste ich začať pravidelne trénovať. Sami sa presvedčíte o tom, či je operácia vo vašom prípade naozaj nevyhnutná. Oko je len sval, tiež potrebuje posilňovať. Inak ochabne a zrak sa zhoršuje.

Tréning očných svalov pomáha udržiavať zrak v dobrom stave a oddialiť nosenie dioptrických okuliarov. Cvičením sa napnuté svaly uvoľňujú, stávajú sa pružnejšími a oči sa začnú pohybovať voľnejšie.

V prípade, že už nosíte okuliare (kontaktné šošovky), očná joga vám pomôže udržať súčasný stav zraku a zabrániť pribúdaniu ďalších dioptrií. Pravidelným cvičením očí, dokonca, môžete odstrániť krátkozrakosť.

Bude vás zaujímať: 12 zázračných potravín: odhaľte s nimi tajomstvo večnej mladosti!

Ako začať s očným tréningom?

V prvom rade si uvedomte, že joga je nenásilná forma cvičenia, preto aj očnú jogu treba vykonávať pomaly, nie nasilu, aby ste si neublížili. Cvičeniu by ste mali venovať 4 – 8 minút denne. Ak máte očné svaly príliš skrátené, budete v očiach cítiť väčšie napätie a únava príde skôr.

Vtedy nechajte oči na chvíľu odpočinúť. V prípade pravidelného cvičenia pocítite úľavu a citeľné zlepšenie asi do jedného mesiaca. Potom stačí cvičiť 2 – 3 – krát do týždňa. Pozitívne zmeny však závisia najmä od stupňa deformácie. Ak je poškodenie zraku vážnejšie, zlepšenie sa môže dostaviť až o niekoľko mesiacov.

Očný tréning môžete vykonávať počas cesty autobusom alebo na prechádzke. Vhodné je však začať doma, nájsť si tiché miesto, aby ste sa mohli na cvičenie viac sústrediť.

Môžete ho robiť aj so zatvoreným očami. Pohodlne si sadnite, natiahnite nohy i priehlavky, vystrite chrbát a ramená tlačte mierne dozadu. Teraz už môžete začať s vykonávaním jednotlivých cvičení.

Mohlo by vás zaujímať: HOMEOPATIA: Zázrak alebo podvod?

6 jednoduchých cvikov očnej jogy

1. Pohyb očami nahor a nadol: Hlavu držte pokojne a uvoľnite sa. Očami pohybujte nahor a snažte sa pozrieť na koreň nosa. Potom pohybujte očami nadol, čo najnižšie, aby ste vo svaloch oka pocítili napätie. Nepohybujte hlavou ani obočím a krk nechajte uvoľnený. Opakujte 6 - krát. Pohyby očí musia byť pomalé, plynulé a pravidelné.

Po niekoľkých pohyboch oči zavrite a doprajte im zopár sekúnd odpočinku. Týmto uvoľnením svalov sa dokážete pozrieť nižšie alebo vyššie ako predtým. Okrem toho, rovnomerne prekrvíte očné svaly. Tento cvik môžete vyskúšať aj so zatvorenými očami, a tak si premasírujete časť oka, ktorá nie je viditeľná.

2. Pohyb očami do strán: Uprite pohľad čo najviac doprava, potom doľava, ako sa vám dá. Opakujte 4 - krát na každú stranu, pohyby by mali byť nenásilné. Potom zatvorte oči na niekoľko sekúnd a nechajte ich odpočinúť. Po krátkom oddychu znova 3 - krát zopakujte. Vaše oči sa budú cvikom uvoľňovať a vy budete vidieť viac do strán ako pred cvičením. Takisto ho možno vykonávať aj so zatvorenými očami.

3. Krúženie očami: Pozrite sa pred seba (alebo až na koreň nosa) a očami krúžte v smere hodinových ručičiek. Opakujte 4 - krát, nechajte oči oddýchnuť a to isté opakujte na druhú stranu. Cvik môžete tiež skúsiť so zatvorenými očami.

4. Žmurkanie: Zamerajte pohľad na špičku nosa a žmurkajte. Po chvíli zdvihnite ukazovák, pozrite sa na jeho špičku a žmurkajte ďalej. Počas toho sa pozrite asi 5 metrov pred seba a potom čo najďalej. So žmurkaním pokračujte a pomaly sa vracajte do polohy, pri ktorej ste začínali.

5. Akomodácia šošovky (prispôsobenie oka videniu rôznych vzdialeností): Natiahnite pred seba pravú ruku, zdvihnite a otočte chrbát ruky k sebe. Pozrite sa na necht prostredníka a pomaly ruku približujte k oku. Potom ju odtiahnite a stále sledujte prostredník. Natiahnutú ruku otočte doprava, ale nespúšťajte oči z prsta.

Snažte sa pracovať len s očami a rukou, hlavou nepohybujte! Vráťte ruku naspäť do východiskovej polohy a to isté zopakujte s ľavou rukou. Cviky vykonávajte pomaly, plynulo a opakujte 3 – krát na každú stranu. Potom sa postavte k predmetu, ktorý je vzdialený asi 5 m či viac. Dajte si pred oči ukazovák, aby ste ho videli čo najostrejšie. Najskôr zaostrite zrak na vzdialený predmet, potom na ukazovák.

Cvik opakujte minimálne 5 - krát. Môžete ho vyskúšať hlavne vtedy, keď sú oči unavené prácou s počítačom. Dôležité je zameranie pohľadu najprv na vzdialenejší a až potom na bližší predmet. Pri prechode pohľadu z jedného predmetu na druhý doprajte oku dostatok času na prispôsobenie.

6. Masáž očných svalov: Uvoľnite sa a zatvorte oči. Zatnite päste, ukazováky si dajte na očné buľvy a 3 – krát pomasírujte. Potom prejdite päsťami na spánky a v ich priehlbine ich trite kĺbom ukazováka. Znova si pretrite oči rukami zovretými v päsť, ale pridajte i miesto pod očnými oblúkmi a spánky. Cvik opakujte aspoň 3 - krát. Masáž pomáha aj pri intenzívnych bolestiach hlavy.

Mohlo by vás zaujímať: Etikety na potravinách - ako zavádzajú?

A ešte rada na záver: V žiadnom prípade si nepožičiavajte dioptrické okuliare od vášho partnera alebo známeho, ako to mnohí ľudia robia! Ani vtedy, ak sa vám zdá, že cez ne vidíte dobre. Môžete si tak rýchlo poškodiť zrak a privolať bolesti hlavy či závraty.

Napriek tomu, že požičané okuliare môžu mať rovnaké dioptrie ako vaše, nezohľadňujú rozličné osové chyby zraku, vzdialenosť medzi zreničkami alebo vhodnosť rámu (veľkosť, posadenie na nose). Rovnakú dioptriu na obidvoch očiach má len mizivé percento ľudí.