Aj tieto zdravotné problémy vás môžu zastihnúť na dovolenke. Buďte opatrní!

Dagmar Baluchová | 6. august 2017
Aj tieto zdravotné problémy vás môžu zastihnúť na dovolenke. Buďte opatrní!

Niektoré dovolenkové ochorenia sa môžu prejaviť až týždne či mesiace po nakazení. Buďte naozaj predvídaví a opatrní, pretože niektoré naozaj nemusia dobre dopadnúť...

O suveníroch, ktoré si naozaj nechcete z dovolenky priniesť, sme písali tu: 
5 dovolenkových „suvenírov“, ktoré si domov nenoste

Ale buďte opatrní, pretože: 

Aj tieto zdravotné problémy vás môžu zastihnúť na dovolenke

Hepatitída

Ľudovo nazývaná aj žltačka, má niekoľko typov (A, B, C, D, E). Typ A má prívlastok aj „choroba špinavých rúk“. Vírusom tohto typu sa možno nakaziť pri nedostatočnej hygiene, konzumácii kontaminovaných potravín (napr. aj kocky ľadu, zmrzlina, nedostatočne umyté či zmrazené ovocie a zelenina ap.).

Choroba sa prejavuje najmä únavou, zvýšenou teplotou, bolesťami svalov, zažívacími ťažkosťami, žltým sfarbením kože. Liečba žltačky typu A spočíva v diétnom opatrení a pokoji na lôžku. Tlmia sa príznaky.

Hepatitída typu B je veľmi nebezpečná a často je skutočným „suvenírom“ z dovolenky. Prenáša sa najmä pri nechránenom pohlavnom styku, použití nesterilných ihiel, tetovaní, piercingu, či dokonca aj pri lekárskom ošetrení, pri ktorom nebol dodržaný hygienický štandard.

Ochorenie poškodzuje pečeň, prejavuje sa horúčkami, nevoľnosťou, vracaním, nechuťou k jedlu, žltým sfarbením pokožky. Aj pri type B je nutný diétny režim, pokoj na lôžku, často hospitalizácia. Podávajú sa antivirotiká. Ak sa ochorenie pečene nelieči, môže prejsť až do cirhózy a môže byť nutná až transplantácia pečene.

Čo pomôže: proti hepatitíde A a B sa možno chrániť očkovaním (jednotlivo alebo kombinovanou vakcínou). Svoju úlohu zohráva aj dôraz na hygienu, bezpečné stravovanie, sexuálna zdržanlivosť. V prípade príznakov okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Úpal a spálená pokožka

Medzi časté letné problémy patrí úpal a spálená pokožka. Príliš veľké holdovanie opaľovaniu a nedostatočné používanie opaľovacích krémov sa môže ľahko vypomstiť. Príznaky však nie sú iba v podobe sčervenanej a spálenej pokožky, ktorá môže vyústiť až do opuchov, bolestivých pľuzgierov, slnečnej alergie, kožných vyrážok ap. Pri úpale bolí hlava, objavuje sa pocit na zvracanie, závraty, zvýšená teplota. Úpal môže viesť až k bezvedomiu.

Čo pomôže: vyhýbať sa priamemu slnku, počas horúčav obmedziť fyzickú námahu, ale i túry, kúpanie sa. Nosiť pokrývky hlavy. Prísne dodržiavať pitný režim (pozor, nie ľadové nápoje, už sme vysvetlili prečo).

Pri úpale pomôžu studené obklady, chladivé obklady, gély, vlažná sprcha – s ochladzovaním postupovať pozvoľna, nie prudko. Pri vážnejšom stave je nutné vyhľadať lekára a slnečným lúčom sa už, samozrejme, vyhýbať.

Čítajte tiež: Sex na jednu noc. Niektorí ním opovrhujú, iní ho vyhľadávajú. Prečo?

Pohlavné choroby

„Letná láska je vždy kratučká. Len smútok zostane v nás...“ spieva sa v známej pesničke. No, pokiaľ by v nás ostal len smútok, to by ešte šlo, ten predsa vieme rozptýliť. Ak v nás ostanú aj následky rýchleho letného flirtu v podobe pohlavného ochorenia, to už je iná káva...

A preto, v prvom rade buďte ostražití, nepodľahnite čaru zapadajúceho slnka v náručí niekoho, kto vám okrem chvíľ rozkoše a zabudnutia môže darovať ešte čosi navyše. Sexuálne prenosné choroby (známe aj pod skratkou STD, z angl. sexually transmitted diseases) sú infekčné, sú prenášané najmä pohlavným stykom alebo iným sexuálnym kontaktom.

Ich spúšťačom sú rôzne vírusy, baktérie, ale i parazity a plesne. Medzi najznámejšie pohlavné choroby patrí kvapavka, syfilis, genitálny herpes, HIV a AIDS, HPV a ďalšie.

Prejavujú sa najmä na pohlavných orgánoch, no ľahko môžu napadnúť aj iné časti tela a ohroziť človeka. Často môžu dlhú dobu pretrvávať bez výraznejších symptómov.

Medzi najčastejšie príznaky pohlavných chorôb patria: pocity pálenia, rezania a bolesti pri močení; bolesti semenníkov a prostaty u mužov, bolesti vaječníkov u žien; výtoky; kožné výrastky atď. Paleta príznakov je skutočne široká.

Čo pomôže: sexuálna zdržanlivosť, vyhýbanie sa promiskuitnému spôsobu života. V prípade ťažkostí OKAMŽITE vyhľadať lekársku pomoc, nespoliehať sa na samoliečbu.

Čítajte tiež: Ako sa vyhnúť vaginálnej mykóze?

Mykotické a plesňové ochorenia

S pohlavnými chorobami súvisia aj ďalšie. Keďže k letu patrí kúpanie, často sú následkom toho rôzne mykotické a plesňové ochorenia, ktoré sa nevyhýbajú ani mužom, no viac trápia ženy.

Prílišná vlhkosť však môže súvisieť aj s plesňovými ochoreniami nôh, ktoré sa prejavujú najmä svrbením, pálením, začervenaním ap.

Čo pomôže: dbajte na zvýšenú hygienickú starostlivosť, noste bavlnenú bielizeň a ponožky, kvalitnú obuv, používajte ošetrujúce krémy. Pri zhoršujúcom sa stave určite vyhľadajte lekára, pretože neliečené plesňové či kvasinkové ochorenie sa môže v organizme šíriť ďalej.

Bude vás zaujímať: Zákerný zápal močových ciest

Bolesť uší a zubov

Platí pravidlo schválnosti, ak sa zuby, či uši, ktoré síce denne používame, staráme iba v rámci „normy, ohlásia sa“ práve počas dovolenky. Nehľadiac na to, že zubná starostlivosť je v zahraničí extrémne drahá, ak je bolesť neznesiteľná, je dobré, aby ju posúdil lekár.

Preto vyhľadajte pohotovosť, a to v prípade, ak ide aj napr. o zápal očných spojiviek, zápal stredného ucha (ktorý sa obzvlášť objavuje pri vodných radovánkach) či bolestivý zub.

Čo pomôže: lieky proti bolesti (nezabudnite si pribaliť), ušné, očné kvapky, prípadne aj antibiotiká v prípade zápalu.

Mohlo by vás zaujímať: Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

Lymská borelióza, kliešťová encefalitída

To, že kliešte sú stále viac premnožené, počúvame z každej strany. Keď si však po tréningu v prírode, po túre, či výlete donesiete na pokožke prisatého kliešťa, bude všetka teória málo platná. Treba konať. Kliešte môžu totiž človeka (i zvieratá) infikovať život ohrozujúcimi ochoreniami.

Viete, čo robiť? Mám kliešťa, čo teraz?

Jedným z nich je kliešťová encefalitída. Ide o akútne vírusové ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém. Ochorenie má na začiatku príznaky podobné chrípke: bolesť hlavy, zvýšená teplota, poruchy prehĺtania, únava či bolesť svalov.

Po čase môžu príznaky ustúpiť. Nastáva tzv. druhá fáza ochorenia, ktorá spôsobuje zápal mozgu, miechy alebo mozgovomiechových obalov.

Ďalším ochorením je lymská borelióza. Pripomína letnú chrípku a na mieste, kde sa nachádzal kliešť, sa zvykne vytvoriť červený fľak. V skorom štádiu sa borelióza lieči antibiotikami. Neliečená môže viesť k poškodeniu srdca, ciev, aj nervového systému.

Čo pomôže: Niektoré pramene uvádzajú, že proti kliešťom je účinné dlhodobé užívanie rybieho oleja alebo B-komplexu. Proti kliešťovej encefalitíde je dostupné aj očkovanie.

Pri pobyte v prírode vždy majte na sebe pokrývky hlavy, dlhé rukávy, nohavice, používajte repelent. Po návrate si vždy skontrolujte celé telo, najmä oblasť slabín, lýtok atď. Nekonzumujte ovčí syr a podobné pochutiny na salašoch ap.

Ak sa kliešť prisaje na pokožku, miesto prisatia vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom. Kliešťa uchopte pinzetou alebo špeciálnymi klieštikmi (zakúpite ich v lekárni) a opatrne ho vytiahnite z kože. Na záver miesto opäť vydezinfikujte.

Rada na záver

Prajeme vám krásnu, nezabudnuteľnú, a najmä nebolestivú dovolenku. Ak vás počas cesty v zahraničí náhodou postihne nejaký zdravotný problém, určite neskúšajte žiadne „likvory“, bylinky, či kvapky od tamojších bylinkárov či šamanov. Nemuselo by to dobre dopadnúť. A, samozrejme, zbytočne neriskujte.

Aj po návrate z dovolenky, ak sa u vás objavia nejaké nečakané zdravotné ťažkosti, neváhajte s návštevou lekára. Niektoré ochorenia sa totiž môžu prejaviť až týždne či mesiace po nakazení. Nič nepodceňujte, nezabúdajte, že zdravie máme všetci iba jedno...

Čítajte tiež: Jazero alebo kúpalisko? Čo je menej nebezpečné?