Čaká vás operácia kolena? Dáme vám zopár tipov, ako sa na zákrok čo najlepšie pripraviť.

Redakcia | 21. november 2017
Čaká vás operácia kolena? Dáme vám zopár tipov, ako sa na zákrok čo najlepšie pripraviť.

V nasledujúcom článku sa pokúsime poprieť mýtus o tom, že operácia kolena je niečo desivé, čoho sa treba obávať. Zároveň vám dáme zopár tipov, ako sa na operačný zákrok čo najlepšie pripraviť.

Operácia kolena: šťastie praje pripraveným

Pre tých, ktorí sa teda rozhodnú ísť na operáciu kolena, to platí ešte viac. Na svoj deň D by sa však mal každý pacient dobre pripraviť. Byť plne informovaný a mať dobré poznatky o tom, čo sa bude v operačnej sále s vaším telom diať, ako bude samotný zákrok prebiehať a čo všetko pred ním musíte podstúpiť, môže výrazne dopomôcť k vedomiu, že ste takpovediac pánmi svojho osudu. 

Príprava vo vedomostnej, psychickej aj fyzickej oblasti dokáže odbúrať strach z nepoznaného, čo je výhodou, najmä keď vás čaká prvá operácia v živote.

Zopár tipov, ako sa na zákrok čo najlepšie pripraviť

Na internete je dostupných množstvo zahraničných a domácich zdrojov priamo od lekárov a odborníkov v danej oblasti. Existujú tiež rôzne videá, ktoré, či už prostredníctvom 3D animácií, alebo cez reálne zábery (pre silnejšie povahy), poskytujú svedectvo o priebehu operácie kolena.

V športovom odvetví sa robia najčastejšie plastiky skrížených väzov a operácie meniskov. Väčšina z týchto zákrokov spadá do jednodňovej chirurgie, čo v praxi znamená, že z nemocnice vás pustia domov buď ešte v deň operácie, alebo o deň neskôr.

Otestujte svoje zdravie!

Operácia kolena v mnohých prípadoch prebieha v celkovej anestézii. Avšak niektorí pacienti z nej majú strach alebo ju nemôžu podstúpiť zo zdravotných dôvodov. Výhodou je, že existuje aj spinálna anestézia.

Všetky podrobnejšie informácie k tejto téme by vám mal poskytnúť váš operatér, prípadne anestéziológ na predoperačnom vyšetrení. Viac sa dozviete aj z predoperačných protokolov a anestéziologických dotazníkov.

Kvôli anestézii je tiež nevyhnutné absolvovať pred operačným zákrokom interné predoperačné vyšetrenie. Jeho priebeh záleží, okrem iného, od veku či zdravotného stavu pacienta. Pokiaľ máte v rodine časté infarkty či zlú zrážanlivosť krvi, môžete byť rizikovým pacientom.

Semienka pre zdravie 4-krát inak
Prečítajte si tiež:

Semienka pre zdravie 4-krát inak

Interné vyšetrenie teda musí operatérovi a anestéziológovi na 100 % potvrdiť, že operácia neohrozí váš život ani zdravie. Keď dostanete od internistu zelenú, v podstate by vám už nič nemalo zabrániť v tom, aby ste úspešne absolvovali operáciu.

Napriek tomu je vo vašom záujme, aby ste lekára informovali aj o tej najmenšej veci, ktorá spôsobuje pochybnosti vo vašom podvedomí. Zložitejšie a dlhšie operácie sa napríklad nemôžu realizovať počas menštruačného cyklu pacientky. Takisto je dobré poradiť sa s operatérom o vysadení hormonálnej antikoncepcie pred samotným zákrokom.