Idem sa vydávať. 30 dní pred svadbou. 1. časť - Postava ako lusk.

Diana Mašlejová | 1. jún 2017
Idem sa vydávať. 30 dní pred svadbou. 1. časť - Postava ako lusk.

Misia: na svadbe tá najkrajšia! Deň D sa nezadržateľne blíži. Prípravy vrcholia, v bruchu vás začínajú štekliť motýle a vy túžite na svojej svadbe vyzerať ako princezná. Krásna, štíhla, spokojná.

Postava ako lusk Nepatríte práve k typom, ktoré by denne trávili hodiny v posilňovni, alebo s nadšením chodievali pravidelne športovať?

Nevadí, za mesiac sa toho dá celkom dosť stihnúť. Pokiaľ chcete svoju postavu vyformovať čo najrýchlejšie a navyše efektívne zhodiť nejaké to kilo navyše, musíte si nastaviť presný plán a následne ho i zodpovedne dodržiavať.

Začnite denne chodiť

Prechádzky vynikajúcim spôsobom naštartujú metabolizmus a správne využitie energie zo sacharidov a tukov. Najefektívnejšie je absorbovať viac krátkych prechádzok denne a nemusíte pritom zmeniť harmonogram vášho života.

15 minút rýchlej chôdze ráno do práce či z práce, plus večerná prechádzka a chodenie po schodoch zásadne po vlastných bude stačiť, aby vaše telo dostalo signál, že je načase spaľovať tukové zásoby.

Dodržiavajte pitný režim

Pokiaľ chcete telo dostať do fit formy, bez dostatočného príjmu tekutín sa nezaobídete. 2 – 3 litre čistej vody sú základ. Sčasti vodu obmieňajte s minerálkou či nesladeným čajom. V ranných hodinách je vhodné naštartovať metabolizmus a detoxikáciu zeleným čajom, vodou s citrónom. Počas prípravného mesiaca sa pokúste vynechať sladené nápoje, alkohol a obmedzte počet káv najviac na dve denne. 

Čítajte tiež: Je voda z kohútika zlá?

Nestresujte sa

Stres je pre vašu hmotnosť a pleť skutočným nepriateľom. Nevyvážené a kolísajúce hladiny hormónov negatívne ohrozujú zdravie a posielajú impulz na ukladanie a vytváranie tukových zásob. A to vášmu mesačného harmonogramu istotne nepomôže.

Na odbúranie stresu funguje viacero mechanizmov. Kvalitný spánok, pohyb, čerstvý vzduch, úsmev a väčšia ľahkosť bytia vám možno stres celkom nepomôžu vyriešiť, ale pozitívne uvoľnia vaše psychické napätie.

Skúste sa teda na stres pozrieť z iného uhla a mesiac pred svadbou nastavte svoju myseľ na ľahší, radostnejší a uvoľnenejší mód.

Saunujte sa

Sauna je skrátka malý zázrak. Nielenže dezinfikuje pokožku, podporuje metabolizmus a imunitu, navyše aj odvodňuje a zoštíhľuje. Preto počas mesiaca neváhajte ísť sa párkrát uvoľniť do sauny.

Striedajte kardio so silou

Väčšina odborníkov a trénerov sa zhoduje v tom, že najrýchlejší a najefektívnejší spôsob, ako za mesiac zhodiť centimetre podkožného tuku a vyformovať pritom svoju postavu, je striedanie silovej a kardio záťaže.

Intervalová časť, ktorej charakter bude určovať dynamický, záťažový pohyb by mala trvať asi pätnásť minút. Následne zmeňte pohyb na funkčné posilňovanie s vlastnou hmotnosťou v rovnakom časovom rozpätí a denný tréning ukončite päťminútovým uvoľnením a strečingom.

Mohlo by vás zaujímať: KARDIO tréning versus SILOVÝ: Zopakujme si to.

Strava pred a po

Veľmi vhodnou pre vás bude rada, že po cvičení sa netreba ihneď najesť. Nechajte spaľujúce procesy doznieť a ak vás trápi po cvičení hlad, siahnite po menšej porcii plnej bielkovín a vlákniny. Pokiaľ chcete využiť svoju energiu najlepšie, najedzte sa až hodinu po cvičení.

Vyberajte stravu plnú bielkovín, zdravých tukov a vlákniny (napríklad kvalitné kuracie mäso so šalátom a orechmi, praženica s grilovanou zeleninou, pyré zo sladkých zemiakov a brokolice s natrhanou mozzarelou).

Naopak, pred cvičením voľte efektívnu stravu, ktorá organizmus a tráviacu sústavu nezaťaží. Banán s mandľami, detská výživa alebo strúhané jablko s tvarohom, med s vločkami a orechmi, zdravá fit tyčinka, či bobuľové ovocie s ovsenou kašou sú najlepším štartérom budúceho výkonu.

Skúste: 8x po-tréningové maškrty iba za 150 kcal