Najčastejšie pestované bylinky. Čo potrebujú?

Jana Trundová | 24. marec 2022
Najčastejšie pestované bylinky. Čo potrebujú?

Teraz je ten správny čas na bylinky. Ako na to? Polotieň a dostatok vlahy alebo slnečné lúče? Je dôležité vedieť, kam kvetináč s konkrétnou bylinkou v interiéri postaviť.

Sever proti juhu a bylinky

Na sever orientované, prípadne od ostrého slnka odklonené balkóny a parapety sú vhodné pre bylinky vyžadujúce polotieň. V takýchto podmienkach sa dobre darí hlavne mäte a rozpínavej medovke.

Tieto byliny nádherne prevoňajú teplé večery a cez deň prilákajú motýle, len počítajte s tým, že prípadných spoločníkov v pestovateľskej nádobe sa budú snažiť utláčať.

Polotieň a dostatok vlahy vyžadujú aj kuchynské bylinky, ako je estragón, pažítka alebo nenapodobiteľne aromatický ligurček, petržlenová vňať, ale aj majorán, ktorý mnohí máme tendenciu vystavovať slnku, a potom sa čudujeme, že rýchlo usychá. 

Bylinný kvetináč môžete doplniť aj jedlými kvetmi, zvlášť odolnou pôvabnou kapucínkou alebo sýto modrým borákom, ktorým pokrmy nielen ozdobíte, ale aj dochutíte, výborne sa totiž hodí do šalátov, štiav alebo k rybám. Len si ustrážte ich túžbu po priestore a zvyšok osadenstva kvetináča bráňte nožnicami.

Ja a môj kvetináč

Spolužitie s kvetináčom alebo truhlíkom pretekajúcim bylinami priamo v byte môže byť radostnou záležitosťou. Aby fungovalo, je dôležité vedieť, kam ho v interiéri postaviť.

Na okno patria „svetlomilky“ ktoré slnečné lúče hneď tak nespália, aj tak ale pri orientácii na juhozápad sa v časoch najprudšieho slnka oplatí pritienenie žalúziami.

Ktoré to sú? Bazalka, rozmarín, tymián, materina dúška, levanduľa.

Doplňte ich feniklom a máte doma miniatúrnu provensálsku stráň ako základ pre túto obľúbenú juhofrancúzsku kuchyňu.

Skrinky a police, kam dopadá svetlo, ale príliš nepáli slnečná žiara, potom patria pažítke, petržlenu a všetkým ďalším bylinám vyžadujúcim polotieň. V byte len starostlivo kontrolujte ich zálievku a dodajte vlhkosť rosením rozprašovačom.

Náš tip:

Kupujete sadenice? Nikdy nečakajte na zľavu ku koncu predajnej doby, ktorú dávajú na ľahko unavené rastliny. Pozor aj na tie, ktoré majú mať hustý porast, ako je materina dúška, ale namiesto bohatého základu máte pred sebou preriedenú úbohosť. Kriesenie je milý počin, ale nie efektívny.

Každá bylinka chce svoje

  • PAŽÍTKA – slnko, maximálne poloslnko, zálievka skromnejšia, ale častá, takže neprelievať, ani nepresušiť. Ak sú stonky nažltlé a byliny sa vyťahujú, potrebujú viac svetla. Kvitnúca pažítka je síce pekná dekorácia, drevnaté stonky ale na tanieri veľa parády nenarobia.
  • PETRŽLENOVÁ VŇAŤ – svetlo, nie však plné slnka, stálu miernu vlhkosť, nízku až miernu vlhkosť.
  • MATERINA DÚŠKA – drobné lístky a husté plazivé kríky, hneď ako začnú zelené lístky hnednúť, prezrite, či nehnijú korene alebo či ste to so skromnosťou zálievky neprehnali. Zalieva sa, až keď je povrch pôdy suchý. Nažltlé lístky prosia o prihnojenie!
  • ROZMARÍN – môže prekvapiť drobnými modrými kvietkami. Vyžaduje svetlo, zálievku len pri suchom substráte na povrchu, a ak má prežiť zimu, zálievku v tomto období len príležitostnú.
  • LEVANDUĽA – ťažko sa jej odoláva pre modré až fialové kvety, čistú vôňu i možnosti v kuchyni. Láka ľudí, motýle aj včely. Levanduľa nie je náročná na živiny, ale potrebuje veľa slnka a dobre priepustnú pôdu. Tvaruje sa na jar, ale len jej nové výhonky. V našich podmienkach sa darí hlavne Levanduli lekárskej, ostatné druhy vydržia približne jednu sezónu.
  • ŠALVIA – svetlo, teplo, zálievka len pri suchom povrchu pôdy. Pri pestovaní šalvie nezabudnite zaštipávať jej vrcholky, tak totiž udrží kompaktný tvar a poteší čuch, chuť i oko.
  • OREGANO – košatá bylina, u nás zvaná pamajorán, so skromnými nárokmi na pôdu, ale vysokými na svetlo. Môže vás obdarovať ružovými kvetmi. Darí sa jej na svetle, v teple a zásaditej pôde, substrát sa oplatí premiešať s pieskom.
  • SATUREJKA – slnko, teplo a ochranu pred vetrom, bez toho nebude saturejka prospievať. Najlepšia pôda je hlinitopiesčitá s vysokým podielom humusu, čiže pôda výživná, ale vzdušná. Pozor na premokrenie.
  • VAVRÍN – subtropická rastlina, ktorej suchým listom hovoríme bobkový list. Vždy zelený krík miluje slnko, skromnú zálievku a k životu v pestovateľskej nádobe občasné prihnojenie a hlavne silnú drenážnu vrstvu, korene neznášajú premokrenie. Najlepšie sa mu darí v kyprej, priepustnej, výživnej zemine. Pri troche šikovnosti z neho môžete na balkóne vytvarovať pôvabný mini stromček.