Neveríte si a kritizujete sa? Toto vám pomôže!

Gabriela Bachárová | 15. jún 2017
Neveríte si a kritizujete sa? Toto vám pomôže!

Na to aby ste sa cítili dobre a sebaisto nemúsite byť práve nositeľmi nobelovej ceny. To, čo považujete za maličkosti, môžu byť v skutočnosti dôležité veci..

Vnímajte svoje prednosti

Ľudia sa často vnútorne aj navonok kritizujú a nepripadajú si dosť dobrí. Vidia skôr negatíva – v čom zlyhávajú, čo im nejde. Cítia hanbu a vinu za to, ako sa správajú a čo robia. Všetku pozornosť zameriavame na zlé veci a nedokážeme oceniť, v čom vynikáme.

Mohlo by vás zaujímať: Máte strach šoférovať? Prekonajte ho!

Pritom je toho toľko, na čo môžeme byť pyšní! Nemusíte byť nositeľmi Nobelovej ceny, aby ste sa cítili dobre a sebaisto.

Uvarili ste skvelú večeru? Dôvod byť pyšná sama na seba. Správali ste sa pekne k svojim, ale aj cudzím deťom? Aj to môže byť zdrojom sebavedomia. Zvládli ste dnes s prehľadom všetky pracovné aj domáce povinnosti? Nie každý to dokáže.

Ak začnete sústreďovať svoju pozornosť na to, čo sa vám v živote darí, prekvapivo rýchlo sa to odrazí aj na spôsobe, akým vnímate sami seba.

Aby ste sa cítili lepšie, toto pomôže...

Pre začiatok psychológovia odporúčajú prejsť si večer v posteli celý deň a uvedomiť si, čo sa vám podarilo, na čo môžete byť hrdí. Môžu to byť aj úplné „maličkosti". Len málokto by asi považoval za úspech, že dokázal načas, v pokoji a s úplným prehľadom vyprevadiť ráno deti do škôlky či do školy a seba do práce.

A pritom aj na to sú potrebné špeciálne zručnosti – organizovať, predvídať, zachovať pevné nervy. Ak si budete každý deň pripomínať všetko, čo zvládate na jednotku, budete sa nakoniec cítiť oveľa sebavedomejšie.

K spokojnosti však nepatrí len ocenenie svojich kladných stránok, ale aj prijatie tých vlastností, ktorými sa radšej nechválite. Aby nedošlo k omylu – neodporúčame, aby ste si hýčkali také vlastnosti, ako sú napríklad nedochvíľnosť, sklon prepadať niekedy panike či zvyšovať hlas počas hádky. Je určite dobré s týmito negatívami niečo robiť.

Čítajte tiež: Buďte si vedomí seba samého. Čo to vlastne znamená?

Nekritizujte sa ale prijmite sa

Na druhej strane je ale určite fajn povedať si: „Som taký, aký som. Mám veľa skvelých vlastností a pár takých, na ktoré nie som pyšný. Prijímam ich však ako súčasť svojej jedinečnej osobnosti a nebojujem proti nim. Mojou snahou je zlepšiť sa, ale viem, že to pôjde pomaly." S takým pozitívnym prístupom je nárast sebavedomia takmer zaručený. 

Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!