Vianoce u nás a vo svete. Aké sú rozdiely?

Zuzana Vrecková | 18. december 2017
Vianoce u nás a vo svete. Aké sú rozdiely?

Pokiaľ sa pustíme do porovnávania vianočných sviatkov v Európe, rozdiely nebudú až také badateľné. Štedrá večera či stromček, pod ktorým sa nachádzajú darčeky, prebieha všade rovnako. Rozdiel je však v tom, kto tie darčeky nosí.

Slovenské deti veria, že darčeky nosí Ježiško, anglické sú presvedčené, že ich nosí Santa Claus, fínskym deťom ich nosí veľký Ukko a tie talianske obdarúva dokonca žena – čarodejnica La Befana. Drobné rozdiely nájdeme aj v kuchyni, kapor, ryby či moriak – iný kraj, iný mrav.

Vietnam a Japonsko

Mimo Európy prebiehajú tieto sviatky s markantnejším rozdielom. Napriek tomu, že pôsobí ázijský Vietnam veľmi exoticky, oslavy Ježišovho narodenia sa mu nevyhýbajú, pretože okrem budhistov a taoistov žije v krajine i veľa katolíkov.

Tí sa zúčastnia polnočnej svätej omše a až po nej sa domov vracajú, aby si vychutnali štedrú večeru. Slovenskú kapustnicu by sme však u nich hľadali len márne, Vietnamci si pochutnávajú na kuracej polievke. Bohatšie rodiny majú i morku a vianočný puding.

Za zmienku z ázijského kontinentu stojí i Japonsko, ktorého počet obyvateľov dosahuje neuveriteľné číslo, viac ako 127 miliónov, z ktorých uznáva Ježiša Krista len 1 %. Darčeky pod stromčekom si však dávajú všetci, a dokonca u nich funguje i akýsi japonský Mikuláš (Hoteiosha), o ktorom sa hovorí, že má oči i vzadu, a preto sa musia deti pekne správať, ak chcú dostať sladkosti.

Austrália

Viete si predstaviť atmosféru Vianoc v Austrálii, kde by ste mali tričká na ramienka a vo vzduchu by bolo príjemných 30 °C? Horúce Vianoce si užívajú na surfe a večerajú morku, šunku, bravčové mäso a slivkový puding, do ktorého v súčasnosti zapekajú nejakú drobnosť. Kto ju nájde, bude mať šťastie po celý rok. Americké Vianoce ste iste zaregistrovali z mnohých filmov.

Kolumbia

V Kolumbii majú podobou veľkej zábavy, pri ktorej nesmie chýbať veselá hudba a bohatý stôl s dobrotami, pri ktorom nesedí len úzky rodinný kruh, ako to býva u nás, ale večerajú spolu i kamaráti, a dokonca susedia. Vychutnávajú si pečenú morku a každý má na sebe oblečené niečo nové. Touto symbolikou sa snažia obnoviť svojho ducha.

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE
Prečítajte si tiež:

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE

Mexiko

V Mexiku dokonca 9 dní pred Vianocami hrajú v jednotlivých domoch (striedajú sa) predstavenie, ako Mária a Jozef hľadali v Betleheme miesto na prenocovanie. Každý má presne pridelené úlohy, vďaka čomu sa deti učia odmalička históriu hravým spôsobom. Po živom divadle nastáva párty pre deti, pri ktorej rodičia popíjajú punč.

Mexičania si na Štedrý deň nedávajú darčeky. Dostanú ich až 6. januára, pretože v tento deň prišli Traja králi obdarovať Ježiša zlatom, kadidlom a myrhou. Okrem darčekov pripravujú i špeciálny koláč, v ktorom je zapečená drobná postavička Ježiška. Ten, kto ju objaví, môže si 2. februára zahrať rodiča malého Ježiška.

Africky kontinent

Ani horúci africký kontinent sa oslavám Vianoc veľmi nevyhýba. V Benine zdobia namiesto stromčeka palmu, v Egypte oslavy prebiehajú podobne ako u nás, s výnimkou gastronómie, ktorú tvorí fata – jedlo z chleba, ryže, cesnaku a vareného mäsa.A ešte jedna perlička: Aj Egypťania chodia navštíviť svojich priateľov počas sviatkov ako my, no na návštevu si vždy prinesú špeciálny chlieb, aby hosťujúcich nezaťažovali prípravou pokrmov.

Maročania sú veľmi prispôsobiví a začínajú preberať zvyky iných kultúr, no ich skutočná viera je islam a moslimovia žiadne Vianoce neuznávajú. Majú však podobný sviatok s názvom Sviatok obety, ktorý namiesto kapra oslavujú zarezaním a zjedením baránka.

A ako sa oslavujú sviatky radosti a pokoja v elegantnom a štýlovom Francúzsku?

Slovenský anjel a čert majú zastúpenie i tu. Postava so vznešeným menom Pere Noel naplní deťom topánočky, ktoré stoja usporiadané pred krbom, a jeho spoločník Pere Fouettard by mal potrestať neposlušné deti. O polnoci je podávaný reveillon, čo je lahôdka obsahujúca ustrice, párky, opečenú slaninu, pečenú hydinu, šaláty, ovocie, víno a francúzske pečivo, najmä bagety.

Každá časť Francúzska má však osobité zvyky a tradície. Z tých najzaujímavejších spomenieme juh Francúzska, kde jedia bochník chleba rozkrájaný do kríža a prvú časť vždy venujú chudobnému človeku. V Burgundsku večerajú morku a gaštany, v Alsasku vyprážanú hus a v Bretónsku pšeničné koláčiky s kyslou smotanou.