Wellness. Čo je zmyslom a obsahom wellness?

Redakcia | 11. január 2017
Wellness. Čo je zmyslom a obsahom wellness?

Wellness ani zďaleka nie je len o kúpeľoch, víkendových pobytoch, relaxe a oddychu, nie je jednorazovým odpočinkom.

Wellness je pojem alternatívnej medicíny, ktorý sa objavil už v roku 1950. Predstavuje zdravú rovnováhu mysle, tela a ducha.

Moderné ponímanie wellnessu prišlo až v roku 1970. Aj u nás počujeme slovíčko wellness stále častejšie. Poznáme ho z televíznych a rozhlasových médií, z billboardov a reklamných letákov, časopisov či novín.

Boli sme zvedaví, čo si ľudia predstavujú pod pojmom wellness, a preto sme si spravili malý prieskum a položili túto otázku rozmanitej skupine ľudí. Tu je zopár odpovedí.

  • Soňa, 29: Oddych, relax. Pokojné prostredie, možno niekde v horách, pri mori...
  • Peter, 39: Kúpanie. Voda, bazén a plávanie.
  • Naďa, 17: Oddych, masáž, zdravé jedlo a taká ta komplexná starostlivosť, aby ste sa cítili príjemne.
  • Eva, 54: Kúpele.
  • Zdeno, 31: Vodu.

Vzhľadom na to, že v súvislosti so slovíčkom wellness sú najčastejšie prezentované wellness víkendy, pobyty, relax a oddych, sú výsledky, resp. odpovede na našu otázku celkom prirodzené. Sú však len čiastočne správne.

Väčšina si wellness zamieňa so SPA službami, ktoré síce sú jeho súčasťou, ale tvoria len časť. Skutočný význam má ďaleko väčší rozsah ako blažený, i keď uznajme, veľmi príjemný oddych tela a mysle v hotelovom zariadení.

Wellness však prináša viac.

Wellness je:

Životný štýl, filozofia, zdravý a aktívny spôsob života, pomocou ktorého môžte dosiahnuť fyzickú i duševnú rovnováhu cesta k dosiahnutiu harmónie tela, duše a mysle prostriedok na to, aby sme sa cítili dobre a udržali si pevné zdravie spôsob dosiahnutia vitality, pocitu sviežosti a mladosti minimalizácia negatívnych vplyvov na náš organizmus.

Wellness teda ani zďaleka nie je len o kúpeľoch, víkendových pobytoch, relaxe a oddychu, nie je jednorazovým odpočinkom.

Mohlo by vás zaujímať: Otužovanie ako omladzujúca kúra

Čo slovo wellness vlastne znamená?

Wellness je trend v oblasti zdravého životného štýlu, ktorý sa v súčasnosti teší veľkej obľube. Ide o nové odvetvie, ktorého cieľom je starostlivosť o človeka a o jeho fyzické a duševné zdravie. Prostredníctvom dobrej kondície, dobrého zdravotného stavu a relaxu sa snaží doviesť človeka ku kvalitnému a plnohodnotnému životu.

Vedeli ste, že história wellnessu siaha až do čias starovekého Egypta a Grécka?
Už v tomto období sa ľudia starali o svoju krásu, zdravie a kultúru tela.

V tejto súvislosti je známy grécky ideál dokonalosti kalokagatia – ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. Zatiaľ čo Gréci kládli dôraz na cvičenie a krásu tela, pričom kúpeľ bol len doplnkom, pre Rimanov bol kúpeľ základným prvkom.

Čo všetko je súčasťou wellness?

  • pohybová aktivita (starostlivosť o fyzickú kondíciu)
  • kontrola telesnej hmotnosti
  • správna výživa (zdravá a vyvážená strava)
  • skrášľovanie tela (kozmetické procedúry)
  • kontrola stresu (odbúranie stresových stavov)
  • budovanie duševnej rovnováhy (relaxácia, meditácia, joga...)

Mohlo by vás zaujímať aj:
FLOATING a AQUAHEALING - wellness trochu inak.
Liečivá reč dotykov: prehrejte si život masážami!