Zimné upokojenie v skratke

Gabriela Bachárová | 26. december 2017
Zimné upokojenie v skratke

Vyskúšajte niekoľko skvelých a overených tipov, ako v zime relaxovať, docieliť uvoľnenie a znovu získať energiu. Zima môže byť veľmi príjemným ročným obdobím, pokiaľ ju dokážete uchopiť (a pochopiť) z toho správneho konca.

1. Poriadne si zazívajte

Zívanie je symbolom únavy. Ten, kto zíva na verejnosti, sa považuje za nevýkonného a pomalého. Zívanie má skrátka zlú povesť. Trochu neprávom. Je to totiž zdravá aktivita, ktorá v organizme uvoľňuje blokády a napätie. Naviac tiež prehlbuje dýchanie.

Postavte sa rovno a pomaly dvíhajte natiahnuté ruky po stranách hore. Potom zovrite päste. Pohybujte nimi nadol za hlavu a šiju a dopredu pred ramená. Paže znova natiahnite a päste tlačte smerom nahor. Potom môžete paže natiahnuť vo výške ramien do strán. Telo potom naťahujte podľa ľubovôle – ako vám to bude práve príjemné.

Počas cvičenia zívajte, ako najviac to ide, a nehanbite sa za to. Opakujte niekoľkokrát. Chce sa vám po prečítaní tejto rady zívať? Potom splnila svoj účel.

2. Urobte si automasáž chrbta

Súčasný životný štýl neprospieva chrbtici, ktorá sa vinou sedavého zamestnania a nesprávnych pohybových návykov stáva bolestivou a sužuje ju celý rad problémov. Správajte sa preto k svojmu chrbtu vľúdne a doprajte mu masáž, ktorá uvoľňuje napätie v jeho dolnej časti.

Zovrite ruky v päsť a priložte ich chrbtom päste vpravo a vľavo pozdĺž chrbtice vo výške krížovej kosti. Potom začnite masírovať otáčavým pohybom zápästného kĺbu svalstvo v okolí. Postupujte nahor k hrudnej chrbtici a potom zase dole.

Opakujte niekoľkokrát počas aspoň dvoch minút. Upozornenie: Nemasírujte priamo chrbticu, ale len miesta pozdĺž nej.

3. Odtlačte stres

Obrazne aj doslova. Postavte sa s nohami rozkročenými na šírku ramien pred stenu. Odstup od steny zvoľte taký, aby päty pri priblížení sa k stene zostali rovné na zemi.

Na stenu položte ruky vo výške ramien. Paže sú natiahnuté. Pomaly sa nadýchnite as nádychom klesajte smerom k stene. Súčasne s tým sa ohýbajú ruky. Potom vydýchnite a jemne sa od steny odtlačte. Toto cvičenie funguje na rovnakom princípe ako kľuky, len sa vykonáva s opretím sa o stenu. Opakujte asi desaťkrát.

ZIMA:
Jej odkaz je jasný: Nalaďte sa na rovnakú vlnu ako príroda, upokojte sa a snažte sa čo najviac oddychovať. Nech sa vám to darí!