5 bojovníkov z prírody proti gynekologickým ťažkostiam

Miroslava Miková | 27. august 2017
5 bojovníkov z prírody proti gynekologickým ťažkostiam

Týchto 5 bojovníkov je jednou z možností prevencie pred vznikom ochorenia ako je vaginálna mykóza alebo bakteriálna vaginóza. Môžu vám tiež pomôcť pred prechodom týchto ochorení do chronickej formy.

Čítajte tiež: VAGINÁLNA MYKÓZA - čo ju spôsobuje?

1. GREPOVÉ JADIERKA

zdrojom vitamínov, minerálov a množstva bioflavonoidov, ako napríklad kvercetínu, hesperidínu, rutínu a ďalších. Bioflavonoidy v grepových semiačkach sú výnimočné tým, že disponujú protivírusovými, protiplesňovými a antimikrobiálnymi účinkami.

Možno ich teda nazvať prírodnými antibiotikami, ktoré sú však veľmi šetrné a bojujú iba proti „zlým“ baktériám či premnoženým kvasinkám.

2. ECHINACEA 

Je významným stimulačným prostriedkom imunity človeka, konkrétne podporuje fagocyty, predstavujúce kľúčovú zbraň v boji proti infekciám, baktériám i vírusom.

Echinaceu, ktorá je tiež skvelým prírodným antibiotikom, však treba užívať cyklicky, v krátkych intervaloch. Zvyčajne sa odporúčajú dva týždne, potom nasleduje dvojtýždňová prestávka a opätovné užívanie.

3. CESNAK

Obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré majú schopnosť stimulovať nešpecifickú časť imunitného systému, ale navyše sú zdrojom množstva pre človeka prospešných vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších látok. Údajne je ich viac ako štyristo.

Mohlo by vás zaujímať: Vyhnite sa antibiotikám, skúste to s cesnakom.

4. OREGÁNOVÝ OLEJ

Je významný kvôli látke s názvom karvakrol zo skupiny fenolov, ktorá má schopnosť poradiť si s premnoženými kvasinkami, ale aj s baktériami či plesňami, spôsobujúcimi narušenie zdravia.

5. RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Je doslova nabitý živinami v podobe vitamínov, minerálov, stopových prvkov, aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín atď. Vhodné je nielen jeho vnútorné užívanie. Pri vonkajšom použití môže priniesť úľavu od nepríjemného pálenia či svrbenia i v intímnych oblastiach.

Čítajte tiež: BAKTERIÁLNA VAGINÓZA: POZOR! Nemýľte si ju s vaginálnou mykózou. Je nebezpečnejšia!