Ako prať ekologicky?

Zuzana Horváth | 21. január 2022
eco, eko pranie, práčka, ekologicky

Sú činnosti, ktoré je možné obmedziť alebo úplne vymazať zo svojho života, no existujú aj také činnosti, ktoré nahradiť nemôžete. Patria sem najmä hygienické záležitosti. Vo vašej moci však zostáva miera ekologickosti. V tejto sfére máme na výber až priveľa možností. Niektoré si dnes predstavíme.

Odvrátená stránka módneho biznisu

Módny priemysel je to, čo zaťažuje našu planétu po ekologickej stránke najviac. Hneď za ním nasleduje doprava a ťažba ropy. Takto sa podieľame na tvorbe odpadu a tiež na plytvaní prírodnými zdrojmi. Veď len na to, aby vzniklo jedno jediné bavlnené tričko, je potrebných 2 700 litrov vody. 

Minieme 13 500 litrov vody na pranie oblečenia

Priemerná domácnosť ročne vyperie takmer 400 kusov bielizne a spotrebuje na to asi 13 500 litrov vody. Ak by všetky domácnosti začali využívať moderné práčky, ktoré majú ekologickú triedu A+++, podarilo by sa ročne ušetriť až 26 495 litrov vody. Počas približne 11-ročnej životnosti práčky to stačí na naplnenie troch záhradných bazénov alebo na doživotnú pitnú vodu pre šesť ľudí! Ak ste si kúpili práčku pred rokom 1994, je čas zvážiť jej výmenu.

Sušička áno alebo nie?

Čiernobiele videnie nikomu neprospeje, preto nebudeme hádzať na sušičky len všetky negatíva. Dnes si už vďaka moderným technológiám bez problémov vyberiete aj také, ktoré sú po každej stránke ekologické. Samozrejme, za takéto sušičky si priplatíte výrazne viac, a tu sa dostávame k hlavnému problému sušičiek – kupujeme si tie neekologické. Tie, ktoré spotrebujú veľa elektriny. V takomto prípade je sušenie bielizne vonku na šnúre alebo využitie stojana na sušenie omnoho lacnejšie i priateľskejšie k životnému prostrediu. 

Noste oblečenie viac než raz

Do práce si zvykneme dávať každý deň iné oblečenie, to ale neznamená, že ho máme po jednom nosení hodiť do práčky. Netýka sa to ponožiek a intímnej bielizne, no najjednoduchší spôsob, ako obmedziť nejakú aktivitu, je robiť ju menej. Prvý návyk pri praní môže byť práve tento – skôr než odhodíte oblečenie na špinavú hromadu, noste ho viac než raz. 

eco, eko pranie, práčka, ekologicky

Používajte ekologický prací prášok

Ekologickejšie prostriedky spoznáte podľa etikiet, ktoré označujú, že produkt je ľahko biologicky odbúrateľný, neobsahuje fosfáty a je vyrobený na rastlinnej báze namiesto na báze ropy, čo znamená, že sú pre planétu zdravšie od výroby až po cyklus oplachovania. Sú šetrnejšie aj k pokožke.

Bielidlá a odstraňovače škvŕn

Ekopranie je presne o tom, aby sme nepoužívali nič navyše, čo nie je potrebné. Siahnete po nich vtedy, keď to bude nutné. Zakúpte si soľ na škvrny, žlčové mydlo alebo aj bieliaci prášok na báze aktívneho kyslíka.

Sušte veci na čerstvom vzduchu

Vešať odevy na šnúru znamená čerpať bezplatnú slnečnú energiu. Oblečenie vydrží dlhšie a bude menej opotrebované. Z plastových fliaš, ktoré vhadzujeme do žltého kontajnera, sa už vyrábajú aj štipce z recyklovaného plastu.

Skamaráťte sa s ručným praním

Komu by sa to chcelo, však? Ak nie je na štítku napísané, že sveter musíte prať ručne, je pohodlnejšie hodiť ho do práčky. Zbytočne ale míňate energiu na chod práčky, a pritom väčšinu oblečenia nemáme zašpinenú od blata, ale len spotenú a pranie v rukách je úplne dostačujúce.