Au, mám atfy. Ako sa ich zbaviť?

Redakcia | 9. január 2018
Au, mám atfy. Ako sa ich zbaviť?

Presná a účinná liečba áft neexistuje. Je to kvôli tomu, že nikto nepozná pôvod a príčinu tohto ochorenia, a preto sa liečia iba jeho príznaky. Už pri vzniku maličkých áft začnite s ich liečbou.

Dezinfekcia malým množstvom alkoholu či výplachy harmančekovým a šalviovým čajom upokoja ústnu dutinu. Ostré bolesti môžete zmierniť aj cmúľaním kúska ľadu.

Ďalším spôsobom liečby je „diéta”

Nebojte sa, nejde o prísne odriekanie. Potrebné je vylúčiť z jedálnička len niekoľko potravín, ktoré pôsobia agresívne a môžu spôsobovať spomalenie hojenia, alebo dokonca môžu zapríčiniť rozširovanie áft.

Patria medzi ne ostré koreniny, pikantné jedlá, orechy, tmavé mäso, citrusy, čokoláda, jahody, paradajky a ďalšie. Podobne ako pri prevencii dbajte na dostatočný prísun vitamínov, najmä tých zo skupiny B a C, železa, selénu a zinku.

HERPES. Kedy je nebezpečný?
Prečítajte si tiež:

HERPES. Kedy je nebezpečný?

Svoju stravu naďalej obohacujte o probiotiká. V lekárňach sa dá zohnať množstvo prípravkov, ktoré sa používajú konkrétne pri aftách, alebo pri prerezávaní zúbkov u detí. Tieto lieky tlmia bolesť, dezinfikujú, upokojujú a pomáhajú pri hojení.

O tom, ktorý je vhodný pre vás sa určite poraďte so svojím lekárom. V prípade, že afty nemiznú ani pri dodržiavaní jedálnička, dezinfekcii a užívaní vitamínov, alebo sa k nim dokonca pridala zhoršená bolesť a horúčka, navštívte vášho lekára. V takýchto prípadoch môžu afty predstavovať len symptóm vážnejšieho ochorenia.

Dobré rady nad zlato:

  • Majte svoj vlastný príbor, tanier, misku i pohár.
  • Po zahojení áft si vymeňte zubnú kefku.
  • Čerešne a čučoriedky podporujú hojenie rán a majú dezinfekčný účinok.
  • Navštívte odborníka a dajte si odstrániť zubný povlak a zubný kameň.
  • Doprajte si echinaceu. Či už vo forme sirupu alebo čaju podporí vašu imunitu.