CELIAKIA: Viete, čo spolupôsobí na spustenie ochorenia? Tieto riziká nesie, ak sa nelieči!

Dagmar Baluchová; Mgr. Zuzana Barillová | 31. január 2018
CELIAKIA: Viete, čo spolupôsobí na spustenie ochorenia? Tieto riziká nesie, ak sa nelieči!

Pozná ju aj história. Prvé zmienky o celiakii sa objavujú už v antike. Avšak, prelomový bol až r. 1888, keď britský pediater Samuel Gee pozoroval skupinu pacientov a zistil, že ich ťažkosti súvisia so stravou. O to sa oprel o niekoľko rokov holandský pediater K. W. Dicke, ktorého zaujalo, že počas 2. svetovej vojny, keď bol nedostatok pšenice, sa chlieb zvykol piecť z rôznych náhrad.

V tomto čase rapídne klesol počet detí i dospelých, ktorí mali ťažkosti typické pre celiakiu. Keď sa po vojne začali znovu produkovať obilniny, u lekárov sa opäť objavovali pacienti – ešte nediagnostikovaní celiatici. Toto poznanie bolo prvým krokom k zisteniu, že „na vine“ sú obilniny.

Lepok = hlavný vinník

Aby sme však boli presní, ani nie tak obilniny, ale ich bielkovinalepok (odb. glutén). Táto bielkovina je prítomná v obilných zrnách (pšenice, jačmeňa, raže...) a zo zdravotného hľadiska nemá významnú výživovú hodnotu.

Teda, ak lepok organizmu nedodáme, nebude trpieť jeho nedostatkom. Naopak, okrem celiakie sa objavujú ďalšie ochorenia, pri ktorých hrá táto látka tiež negatívnu úlohu, napr. autizmus, Crohnova choroba, skleróza atď.

Ako lepok pôsobí? Organizmus u osôb citlivých na túto bielkovinu po skonzumovaní jedla, ktoré ho obsahuje, spustí obrannú reakciu a začne si sám tvoriť protilátky proti lepku. V dôsledku toho dochádza k chronickému zápalu klkov na sliznici, vstrebávanie živín ustáva, orgány nie sú správne vyživované...

Čo spolupôsobí na spustenie ochorenia?

Trend výskytu ochorenia je, žiaľ, stúpavý. Diagnostikujú sa už aj polročné bábätká, ktoré pri zavádzaní nových potravín do svojho jedálnička majú práve typické bolesti bruška, ktoré sa spočiatku môžu pripisovať neskorým kolikám, no neskôr sa potvrdí celiakia. Množstvo štúdií, ktoré sa celiakou zaoberajú, potvrdzuje, že na spustenie ochorenia sú potrebné tieto faktory:

  • genetická predispozícia – celiakia je dedičné ochorenie, avšak, niektorí ľudia môžu byť iba nositeľmi génu, ktorý je pre celiakiu typický, ale ochorenie sa u nich nemôže prejaviť. Ak sa však ochorenie u niekoho v rodine prejaví, mali by byť testovaní aj všetci priami členovia rodiny.
  • spúšťač, ktorý oslabí organizmus a dovolí chorobe sa prejaviť – napr. choroba, stres ap. U dospelých môže byť spúšťačom tohto ochorenia aj úraz, operácia, či vážnejšia viróza. U žien môže celiakia prepuknúť po otehotnení.
  • konzumácia stravy s lepkom

Široká paleta príznakov

Prejavy celiakie sú veľmi rôznorodé. Môže to byť zaostávanie v raste (typické najmä u detí), únava, chudnutie, nechutenstvo, napínanie na vracanie, bolesti brucha a nafúknuté brucho, hnačky, zápcha, depresívne stavy, anémia, osteoporóza, ekzémy.

Neliečená celiakia

Možno to prekvapí, ale celiakia môže byť tiež jednou z príčin neplodnosti, dokonca sa uvádza súvislosť s potratmi a predčasnými pôrodmi. Neliečená celiakia sa spája s vyšším rizikom malígnych ochorení, hlavne tráviaceho traktu, ale aj s cukrovkou a ochoreniami štítnej žľazy.

„Keďže tých prejavov je veľmi veľa, často sa stáva, že lekári liečia len príznaky, neodhalia príčinu – celiakiu. Aj keď je to neliečiteľné ochorenie, riešením a odstránením ťažkostí je celoživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty, čiže vyhýbanie sa konzumácii potravín, ako pšenica, jačmeň, špalda, raž, ovos a iné. Poškodené tenké črevo sa po nasadení bezlepkovej diéty „uzdraví“,“ konštatuje Z. Barillová.