Joga predchádza chronickej bolesti a eliminuje stres

Lucia Gáborová | 2. február 2022
joga, ranná joga, stres, bolesť, pránajáma

Naše predsavzatia a ciele sú často založené na túžbe stať sa zdravšou, vyrovnanejšou a jednoducho lepšou verziou samého seba. Túžime zbaviť sa starých návykov, ktoré nám už neslúžia, a nahradiť ich novými, lepšími. Ak sa rozhodneme nejakého zlozvyku zbaviť, zostane po ňom v našom živote diera, ktorú je potrebné zaplniť novým, lepším návykom.

Čo presne je joga?

Každý okolo vás ju cvičí, no vy ste ešte v sebe nenašli ten impulz, ktorý by vás prinútil rozprestrieť si ráno pri východe slnka na dlážku jogamatku, (presne tak jogíni nazývajú podložku na cvičenie jogy) a poriadne sa na nej ponaťahovať? Prečo by ste také niečo mali vôbec robiť, keď si namiesto toho môžete o polhodinku dlhšie pospať? Práve preto, že joga z vás urobí lepšieho človeka.

Joga je nielen fyzické, ale aj duševne zamerané cvičenie, ktoré vzniklo pred 5000 rokmi v Indii kombináciou určitých spôsobov držania tela a dychových techník. Hoci bola joga pôvodne klasifikovaná skôr ako duchovná prax, dnes ju ľudia po celom svete používajú ako nástroj na cvičenie a relaxáciu. Nielenže krásne formuje telo, takže už po niekoľkých týždňoch si sami na sebe všimnete lepšie držanie a spevnenie tela, ale dokáže aj upokojiť a dostať vás do rovnováhy. A presne to všetci, pri dnešnom životnom štýle chceme, či nie?

„Žite svoje dni. Nedovoľte, aby oni žili vás.“

Druhy jogy

Pôvodná joga pochádzajúca z Indie sa nazýva hatha. Z nej postupne vznikli ďalšie odnože:

  • Jin joga vám počas lekcie predstaví len zopár pozícii (asán), no budete v nich zotrvávať dlhšie ako pri bežnej joga. Výsledkom bude lepšie natiahnutie tela a hlboký stav relaxácie.
  • Power joga je najobľúbenejšia forma jogy v západnom svete. Vznikla spojením jogy a aeróbnych druhov cvičenia. Je vám snáď jasné, že sa pri nej poriadne zapotíte.
  • Ashtanga je intenzívnejší druh jogy zahŕňajúci špeciálne po sebe nasledujúce sekvencie pozostávajúce zo série Pozdrav slnku.
  • Kundalini joga. Tento duchovný typ jogy je o uvoľňovaní energie. Kombinuje jednotlivé asány s meditáciou a spievaním mantier.
  • Gravid joga je špeciálne upravená joga určená pre tehotné ženy.
  • Jogalates je cvičenie, ktoré vzniklo spojením jogy a pilatesu.

joga, ranná joga, jogamatka, hatha, asány

Benefity pravidelného cvičenia jogy

V 3. storočí pred n.l. budhisti praktizovali jogu ako osemstupňovú meditáciu na upokojenie. V polovici 19. storočia sa o nej dozvedeli obyvatelia západnej pologule, ale všeobecne známou sa stala až v 30. a 40. rokoch 20. storočia. V osemdesiatych rokoch popularita jogy vzrástla ešte viac a ľudia začali na sebe pozorovať výhody pravidelného cvičenia po zdravotnej aj duševnej stránke. Odvtedy je dopad jogy na zdravie človeka široko skúmaný a štúdie dokazujú jej viaceré benefity.

Eliminácia stresu

Keďže joga má v sebe zakomponované prvky meditácie, a výhody meditácie na zmiernenie stresu sú všeobecne známe, určite nie je prekvapením, že joga nás dokáže upokojiť a zmierniť náš stres. V štúdii z roku 2005 boli ženy trpiace duševnými problémami požiadané, aby sa zúčastnili na trojmesačnom kurze jogy. Výsledky ukázali, že ich úroveň stresu a psychické nastavenie sa výrazne zlepšilo. Keďže joga znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, tí, ktorí ju pravidelne cvičia, majú nižšie hladiny kortizolu v porovnaní s tými, ktorí jogu ešte zatiaľ neobjavili.

Zníženie úzkosti a napätia

Keďže v joge sa pomocou dýchania a držania jednotlivých pozícií dostanete do prítomného okamihu a naučíte sa tiež odsunúť nepríjemné, nutkavé myšlienky, čoskoro zistíte, že každodenné úzkosti, ba možno aj depresie, sa zmiernili a vy sa opäť dokážete tešiť zo života, ba dokonca lepšie spať. Pri cvičení v komunite sa tento pocit ešte viac znásobí tým, že spoznáte nových ľudí a nadviažete nové priateľstvá.

Spevnenie a flexibilita

Mnoho rôznych jogových pozícií vám môže pomôcť zvýšiť silu a flexibilitu a tiež zlepšiť držanie tela. Jedna štúdia ukázala, že po ôsmich týždňoch jogy si ľudia zlepšili svoju flexibilitu až o 35 %. Taktiež sa výrazne zvýšila sila hrudníka a brucha.

Predchádzanie chronickej bolesti

Ak máte sedavé zamestnanie, nezabudnite dlhodobé sedenie vyvažovať. Cvičenie jogy je na tento účel ideálne. Jej pravidelným cvičením predídete chronickým bolestiam chrbtice, ktoré môžu vyústiť až do migrény, ale aj napríklad syndrómu karpálneho tunela.

Zmiernenie zápalu

Chronický zápal môže prispieť k zdravotným problémom, akými sú cukrovka, rakovina alebo srdcovo-cievne ochorenia. Pri pravidelnom cvičení jogy dochádza k zmene hladiny cytokínov, čo sú molekuly bielkovín, ktoré regulujú reakciu tela na ochorenie a rôznorodé infekcie.