Chlór - prečo vôbec a čo je na chlórovanej vode najnebezpečnejšie?

Martin Chudý, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 14. november 2017
Chlór - prečo vôbec a čo je na chlórovanej vode najnebezpečnejšie?

Chlór sa pôvodne začal pridávať do vôd za účelom skvalitnenia vody a zabitia choroboplodných baktérií, ktoré spôsobovali ochorenia ako napríklad týfus, žltačka, úplavica, cholera a pod.

Chlór - prečo vôbec?

Treba priznať, že chlór pomohol znížiť výskyt týchto ochorení a taktiež chráni pred infekčnými hnačkami a pod. Avšak, jeho efektívnosť je vďaka jeho chemickým vlastnostiam. Čo to znamená?

Chlór sa, na rozdiel od iných vodných sanitizérov (t. j. čističov), neštiepi a vydrží prejsť stovky kilometrov v storočných vodných potrubiach. To môže byť dobrá aj zlá správa. Pretože chemikálie ako DBPs sú vďaka ich vytrvalosti veľmi toxické.

Čo je na chlórovanej vode najnebezpečnejšie?

Pokiaľ pravidelne pijete bežnú vodu z vodovodu, ľahko sa môže stať, že 300- až 600-násobne prekročíte limity, ktoré stanovila Environmental Protection Agency (Agentúra pre ochranu životného prostredia). Zdravotný efekt DBPs má prepojenie s rakovinou, reprodukčnými a vývojovými chybami.

Viaceré štúdie preukázali súvislosť s pitím chlórovanej vody a rakovinou močového mechúra, čriev alebo konečníka. Podľa The U. S. Council of Environmental Quality (Rada pre kvalitu životného prostredia v USA) ľudia, ktorí pijú pravidelne chlórovanú vodu, majú zvýšené riziko rakoviny o 93 % v porovnaní s tými, ktorí pijú nechlórovanú vodu.

Avšak, treba povedať, že viaceré takéto vyhlásenia sú často spojené zo záujmami určitých skupín. V tomto prípade to môžu byť výrobcovia filtračných zariadení.

Aké sú nebezpečenstvá DBPs?

Na chlórovanej vode sú teda najnebezpečnejšie vedľajšie produkty chlóru, ktoré majú mutagénne a karcinogénne účinky. Tieto vedľajšie produkty sa štiepia ťažšie a sú v tele rýchlo absorbované. Preto sa tieto látky môžu hromadiť vo vašom tele rýchlejšie než ich telo dokáže detoxikovať. Dve hlavné DBPs, ktoré vznikajú pri chlórovaní vody, sú:

  • Trihalometány (THMs)
  • Halogenoctové kyseliny (HAAs)

Trihalometány zahŕňajú 4 rozdielne chemikálie: chloroform, bromoform, bromodichlorometán a dibromochlorometán.

Trihalometány (THMs) sú karcinogény skupiny B, čo znamená, že spôsobujú rakovinu u laboratórnych zvierat. Často sú spájané s reprodukčnými problémami u zvierat a aj u ľudí.

Jedna štúdia na ľuďoch preukázala dvojnásobne zvýšené riziko rakoviny močového mechúra a konečníka pri pití chlórovanej vody. Tieto DBPs, čiže vedľajšie dezinfekčné produkty, sú tiež spájané s poškodením srdca, pľúc, obličiek a centrálneho nervového systému.

Ďalšie nebezpečné vedľajšie produkty pri chlórovaní sú PCBs, DDT a dioxíny. Od roku 1974, kedy vedci z EPA (Enviromental Protection Agency) objavili chloroform v chlórovanej vode, sa objavilo viac ako 600 rozdielnych DBPs v chlórovanej vode. Po takmer 40 rokoch však EPA odhaduje, že stále menej ako polovica DBPs bola zatiaľ objavená v chlórovanej vode.