Chlór - prečo vôbec a čo je na chlórovanej vode najnebezpečnejšie?
Chlór sa pôvodne začal pridávať do vôd za účelom skvalitnenia vody a zabitia choroboplodných baktérií, ktoré spôsobovali ochorenia ako napríklad týfus, žltačka, úplavica, cholera a pod.
Chlór - prečo vôbec?
Treba priznať, že chlór pomohol znížiť výskyt týchto ochorení a taktiež chráni pred infekčnými hnačkami a pod. Avšak, jeho efektívnosť je vďaka jeho chemickým vlastnostiam. Čo to znamená?
Chlór sa, na rozdiel od iných vodných sanitizérov (t. j. čističov), neštiepi a vydrží prejsť stovky kilometrov v storočných vodných potrubiach. To môže byť dobrá aj zlá správa. Pretože chemikálie ako DBPs sú vďaka ich vytrvalosti veľmi toxické.
Chlór v pitnej vode – je bezpečný? Čo vám odborníci nepovedia...
Čo je na chlórovanej vode najnebezpečnejšie?
Pokiaľ pravidelne pijete bežnú vodu z vodovodu, ľahko sa môže stať, že 300- až 600-násobne prekročíte limity, ktoré stanovila Environmental Protection Agency (Agentúra pre ochranu životného prostredia). Zdravotný efekt DBPs má prepojenie s rakovinou, reprodukčnými a vývojovými chybami.
Viaceré štúdie preukázali súvislosť s pitím chlórovanej vody a rakovinou močového mechúra, čriev alebo konečníka. Podľa The U. S. Council of Environmental Quality (Rada pre kvalitu životného prostredia v USA) ľudia, ktorí pijú pravidelne chlórovanú vodu, majú zvýšené riziko rakoviny o 93 % v porovnaní s tými, ktorí pijú nechlórovanú vodu.
Avšak, treba povedať, že viaceré takéto vyhlásenia sú často spojené zo záujmami určitých skupín. V tomto prípade to môžu byť výrobcovia filtračných zariadení.
Aké sú nebezpečenstvá DBPs?
Na chlórovanej vode sú teda najnebezpečnejšie vedľajšie produkty chlóru, ktoré majú mutagénne a karcinogénne účinky. Tieto vedľajšie produkty sa štiepia ťažšie a sú v tele rýchlo absorbované. Preto sa tieto látky môžu hromadiť vo vašom tele rýchlejšie než ich telo dokáže detoxikovať. Dve hlavné DBPs, ktoré vznikajú pri chlórovaní vody, sú:
- Trihalometány (THMs)
- Halogenoctové kyseliny (HAAs)
Trihalometány zahŕňajú 4 rozdielne chemikálie: chloroform, bromoform, bromodichlorometán a dibromochlorometán.
Trihalometány (THMs) sú karcinogény skupiny B, čo znamená, že spôsobujú rakovinu u laboratórnych zvierat. Často sú spájané s reprodukčnými problémami u zvierat a aj u ľudí.
Jedna štúdia na ľuďoch preukázala dvojnásobne zvýšené riziko rakoviny močového mechúra a konečníka pri pití chlórovanej vody. Tieto DBPs, čiže vedľajšie dezinfekčné produkty, sú tiež spájané s poškodením srdca, pľúc, obličiek a centrálneho nervového systému.
Ďalšie nebezpečné vedľajšie produkty pri chlórovaní sú PCBs, DDT a dioxíny. Od roku 1974, kedy vedci z EPA (Enviromental Protection Agency) objavili chloroform v chlórovanej vode, sa objavilo viac ako 600 rozdielnych DBPs v chlórovanej vode. Po takmer 40 rokoch však EPA odhaduje, že stále menej ako polovica DBPs bola zatiaľ objavená v chlórovanej vode.
Pesticídy na Slovensku. Ako dopadli potraviny slovenského pôvodu?