Hormonálny chaos a emocionálny kolotoč. Koľko toho žena naozaj zvládne?

Gabriela Vargová | 22. marec 2024
Hormonálny chaos a emocionálny kolotoč. Koľko toho žena naozaj zvládne?

Ako pri všetkým zdravotných problémoch, aj v prípade perimenopauzy je rozhodujúca úprava životného štýlu a ešte než zvážite farmakologickú liečbu, mala by byť prvou voľbou práve zmena návykov. Tak, čo teraz? Ideme na to? Čo môžete skúsiť?

Dobré ráno, pondelok

Byť ženou je jednoducho úžasné. Som krásna, vlasy sa mi jemne vlnia do romantických kučier, lesknú sa a cítiť ich po malinách. Šaty, ktoré mám dnes na sebe, dokonale zvýrazňujú moje atraktívne krivky v tvare presýpacích hodín. Voniam, akoby som sa práve okúpala, dnes sa ma jeden veľmi príťažlivý muž v klenotníctve opýtal, akú vôňu používam, že by kúpil aj pre svoju drahú. Neprezradila som, samozrejme, je to moje malé tajomstvo. Ráno som vypila výbornú kávu, cestou do práce za prítomnosti hrejivých lúčov slniečka. Povýšili ma, vychválili do nebies a zdvihli mi plat. Klienti sa len tak hrnuli a ja som sa celý deň usmievala. Milujem svoju prácu. Nie, to nie je práca, ale poslanie. Večer ma môj drahý zobral do útulného tanečného štúdia, kde sme spolu, v objatí, tancovali zmyselné argentínske tango. Zlepšili sme sa. Už mi nestúpal po nohách. A potom, príjemne unavení sme si vychutnali ľahkú večeru pri sviečkach a celú noc sa milovali. 

Čau, utorok

Prečo som nemohla byť chlapom? Byť ženou je príšerné. Vyzerám nechutne, mastné vlasy si žijú svoj vlastný príbeh, sú spľasnuté, bez objemu a napáchnuté akousi zvláštnou arómou, nepomohol ani suchý šampón. Dnes mám na sebe rifle a pokrčenú, predĺženú košeľu, ráno som nenašla nič čisté, tieto kúsky boli prvým oblečením, ktoré sa mi podarilo vyloviť z koša na pranie, ale má to svoju výhodu, aspoň mi zakryjú moju postavu, ktorá začína nápadne pripomínať hrušku. Príšerne sa potím, ja už nechápem, čo sa to deje, mala som pocit, že dnes nado mnou jeden dedko v Kauflande ohŕňal nosom. Aj ja som to, bohužiaľ, cítila. A nebol to veru ten dedko. Cestou do práce som zmokla, rozmazala sa mi linka, rúž aj špirála. Šéf na mňa kričal, že vraj som neschopná a moje povýšenie, pre istotu, zváži. Nenávidím svoju prácu, myslím, že som vyhorela a klientom by som najradšej zlomila väzy. Večer ten môj pozeral futbal, ja som navarila zemiaky s acidofilným mliekom a on len nesúhlasne čosi mrmlal. Čo má proti zemiakom? Asi ma už nemiluje. Možno má milenku. Vypil pivo a zaspal. Chrápal tak, že ma skoro porazilo. Mám mu prehľadať mobil?  

Perimenopauza & menopauza

Z pohľadu medicíny znamená menopauza len jeden deň, ktorý sa stanoví retrospektívne v prípade, že nám menštruácia vynechá dvanásť mesiacov. Perimenopauza (peri – okolo), inými slovami prechod, klimaktérium sa začína už omnoho skôr, aj o niekoľko rokov.

Toto obdobie je charakteristické hormonálnymi zmenami v dôsledku vyhasínania funkcie vaječníkov a dĺžka jeho trvania je naozaj veľmi individuálna, pričom v priemere sa uvádza sedem rokov. Často sa stretávame s tvrdeniami typu, „ale aj ja som si tým prešla, presne viem ako sa cítiš, neber to tak vážne“, no takéto slová sú skôr na škodu a dokážu byť veľmi kontraproduktívne, pretože každá žena zvláda túto životnú etapu rozdielne a vôbec nie je vhodné subjektívne posudzovať prežívanie druhých. Niektoré dámy sa trápia, môže to vyústiť až do vážnych porúch a iné ani nevedia, že sa s ich telom niečo deje, respektíve túto zmenu pocítia len minimálne.

MENOPAUZA nie je choroba
Prečítajte si tiež:

MENOPAUZA nie je choroba

Faktorov, ktoré ovplyvňujú priebeh perimenopauzy je mnoho, od genetiky, predispozície (ako citlivo reaguje náš organizmus na hormonálne zmeny), okolia, celkového zdravotného stavu a životného štýlu, postoju k starnutiu a jednotlivým zmenám, zaváži aj informovanosť a edukácia. Strata menštruácie zväčša nebýva pomalá a postupná, príde náhle, prekvapí nás. Hlavnú úlohu v celom procese zohrávajú estrogén a progesterón, ktorých tvorba začína kolísať, dochádza k ich úbytku. Tieto hormóny nevykonávajú svoju aktivitu izolovane, a tak narušením ich funkcie dochádza v organizme k rôznym zmenám. Napriek tomu, že ide o telu prirodzené procesy spojené s pribúdajúcim vekom, príznaky nás dokážu poriadne potrápiť: 

  • Mení sa metabolizmus cukrov a ukladanie tukov, ktoré sa z bokov presunú najmä do bruška. Rapídnejšie strácame svalovú hmotu a stúpa tvorba nebezpečného, metabolicky aktívneho viscerálneho tuku (tuk obaľujúci orgány v brušnej oblasti).
  • Srdce, mozog aj kosti sú menej chránené, znižuje sa aj tvorba energie v mozgu.
  • Môže nás zaskočiť nočné potenie, nekontrolovateľné návaly tepla, častejšie zápaly močových ciest či búšenie srdca.

Možno máte pocit, že ste si kúpili lístok v zábavnom parku, nastúpili na „zbesilú“ húsenkovú dráhu, ktorá hlási poruchu a nie a nie zastaviť, alebo akoby ste konštantne čelili predmenštruačnému syndrómu. Nie je to nič nezvyčajné, hormóny spustia kolotoč emócií a naše vnútorné prežívanie dostane zabrať – strata radosti zo života, nedostatok motivácie, pocity úzkosti a smútku, depresia, ťažkosti s koncentráciou, agresivita, únava a vyčerpanie, prudké zmeny nálad, napätie. Veľmi častou chybou býva, že skorým príznakom nevenujeme takmer žiadnu pozornosť. Je nevyhnutné vnímať svoje telo, všímať si, čím prechádza, čo pociťuje, zaujímať sa o možnosti zlepšenia stavu, pomoci, zamerať sa viac na seba a čo najskôr zasiahnuť. Informovanosť je kľúčová, pretože čím lepšie porozumiete všetkým súvislostiam, možným príčinám a dôsledkom, tým jednoduchšie zvládnete nástup ťažkostí. Ako pri všetkým zdravotných problémoch, aj v prípade perimenopauzy je rozhodujúca úprava životného štýlu a ešte než zvážite farmakologickú liečbu, mala by byť prvou voľbou práve zmena návykov.

Tak, čo teraz? Ideme na to? Čo môžete skúsiť?

Uvedomiť si, že nekončí váš život, ale vaša menštruácia a že to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť je nevzdávať sa a hľadať riešenia, ktoré existujú a pomôžu vám uľaviť od nepríjemných príznakov. Samotný priebeh klimaktéria do značnej miery ovplyvňuje psychické nastavenie a očakávania, ktoré žena od tohto obdobia má, dôležitý je preto určitý nadhľad.

Ak majú prudké emócie vplyv na vaše osobné vzťahy, nebráňte sa otvorenej komunikácii, porozprávajte sa s partnerom, úprimne, vysvetlite mu, čo cítite, čím si práve prechádzate a ak je empatický, inteligentný, určite to pochopí a dokáže tak lepšie zvládať mnohé nevysvetliteľné reakcie. 

Pri nepríjemných myšlienkach, pocitoch smútku, menejcennosti vykazuje vysokú účinnosť kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá vás okrem iného naučí, ako pracovať s negatívnymi presvedčeniami.

Doprajte si dostatok času len pre seba, oddychujte, vyskúšajte rôzne relaxačné techniky, starajte sa o seba, nezanedbávajte dôležitosť spánku, pestujte si záľuby. Neustále opakované, jednoduché, ale mimoriadne účinné kroky, ktoré vám pomôžu skvalitniť si život.

Keď cítite, že je toho na vás naozaj priveľa a slzy sa vám tlačia do očí, neuzatvárajte sa do seba, nehanbite sa za svoje pocity, stačí málo, napríklad rozhovor s blízkou osobou, ktorá vás pochopí, povzbudí, poradí.

Strava, bylinky, príroda

Počas klimaktéria sa vo všeobecnosti pozorujú zvýšené zápalové markery v tele, efektívnou je teda protizápalová strava s vyšším obsahom fytoestrogénov, respektíve látok rastlinného pôvodu, ktoré sú podobné estrogénu. Medzi najbohatšie zdroje fytoestrogénov patrí sója, rastlinné oleje, drobné ovocie, ľanové semienka, strukoviny, orechy, ženšen, čerstvé ovocie a zelenina. Z byliniek si môžete pomôcť ploštičníkom strapcovitým (nevhodný pri problémoch s pečeňou), ďatelinou lúčnou, alchemilkou, valeriánou, medovkou či ľubovníkom. Dávajte si však pozor, aj keď ide o „prírodnú lekárničku“, nemusí vášmu telu automaticky sadnúť, pri mnohých liečivých rastlinkách môžu vzniknúť rôzne kontraindikácie s užívanými liekmi, preto sa vždy poraďte s vaším lekárom alebo lekárnikom a nič si neordinujte len tak, sami od seba. 

Ak nepríjemné príznaky pretrvávajú naďalej, aj napriek všetkým spomínaným opatreniam, moderná medicína má k dispozícii aj farmakologickú liečbu. Viem, mnohí z vás lieky rezolútne odmietajú, no netreba sa ich báť, ignorovaním liečby si môžete v niektorých prípadoch vážne uškodiť. Hoci pri mnohých sú prítomné aj nežiaduce účinky, vždy je potrebné dôsledne zvážiť benefity a riziká, dať si ich na váhu, buď – alebo. Ak sa už bavíme o nie príliš vábivých sprievodným účinkoch, povedzme si úprimne, fajčenie, alkohol, nedostatok spánku, pohybu, zdravej výživy, to všetko sú riziká a neporovnateľne väčšie než nejaké nežiaduce účinky tabletiek, ktoré vám prepíše odborník, lekár. 

Keď nastúpi hormonálna terapia

Mnohé dámy si myslia, že v období perimenopauzy či menopauzy sa na zmiernenie príznakov podáva hormonálna antikoncepcia, pričom pravda je úplne iná. Ako menopauzálnu terapiu vám váš lekár môže odporučiť hormonálnu substitučnú liečbu, ktorá funguje na úplne inom mechanizme účinku, než antikoncepcia. Hoci nie je vhodná pre každú ženu, podľa výskumov najúčinnejšie zmierňuje už spomínané príznaky. Pre konkrétnejšie a odbornejšie informácie sa opýtajte svojho gynekológa. 

Nebojte sa žiadať o pomoc

Ak vám váš nepriaznivý psychický stav výrazne zasahuje do života, nehanbite sa, dnes to už nie je nič nezvyčajné, práve naopak, vyhľadajte psychológa, ktorý je bežnou súčasťou liečebného procesu u mnohých ľudí. V prípade ťažkej depresie, kedy nezaberajú rozhovory či terapie, vás psychológ môže poslať k psychiatrovi a ten navrhne liečbu antidepresívami. Aj v tomto prípade, bohužiaľ, ešte stále v spoločnosti rezonujú obavy, predsudky a skreslené vnímanie, no moderné antidepresíva nespôsobujú závislosť a v niektorých prípadoch dokážu veľmi výrazne zlepšiť kvalitu života, sú doslova záchranou. Pri depresii sú najdôležitejšie dva prenášače – serotonín a noradrenalín a ak je serotonínu v mozgu málo, spúšťa sa úzkosť, depresia a podobne. Úlohou antidepresív je práve spätné vychytávanie tohto hormónu šťastia.

Úbytok estrogénu spôsobuje aj problémy s pokožkou, preto vás v období „prechodu“ môže prekvapiť kožná alergia, svrbenie, začervenanie, vypadávanie vlasov. Pleť si vyžaduje zvýšenú starostlivosť v podobe dostatočnej hydratácie a ochrany pred slnečným žiarením. 

Menopauza: Ako ju rozpoznáte?
Prečítajte si tiež:

Menopauza: Ako ju rozpoznáte?

Prijatie faktu, že hormonálne zmeny prichádzajú ruka v ruke so starnutím a sú nášmu telu prirodzené, je kľúčové. Najdôležitejšie je vnímať vnútorný aspekt, vyrovnať sa s touto skúsenosťou, ktorej sa nevyhneme, byť k sebe vľúdnejšie, chápavejšie, dopriať si viac pochopenia a sebalásky.

Nezanedbávať pravidelné preventívne prehliadky a v tejto súvislosti si dať skontrolovať krvný obraz, najmä hladinu glukózy, hemoglobín, cholesterol, pečeňové a obličkové markery, CRP zápalové markery, železo, vitamín D a funkciu štítnej žľazy, jej znížená činnosť totiž pripomína príznaky perimenopauzy. Tak aby ste s určitosťou vedeli, čo sa to vlastne s vami deje.