MENOPAUZA nie je choroba

Zuzana Paprskárová | 7. jún 2022
menopauza, perimenopauza, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

Obdobie menopauzy vníma väčšina žien s rešpektom. Žiadna z nás vopred nevie, čo ju čaká. Rozhodne však nie je dôvod na zvýšenú paniku. Menopauza už nie je tajomnou, neprebádanou oblasťou života. Ide o prirodzenú etapu života nás žien a dostatok informácií nás vedie k poznaniu, že ženskosť touto „pauzou" nestrácame.

Menopauza nie je nepriateľ

Klimaktérium je prirodzená etapa v živote ženy. Toto niekoľkoročné obdobie má 3 fázy: perimenopauzu, menopauzu a postmenopauzu. Klimaktérium, ktorého sa často vopred obávame, má individuálne príznaky a každá žena ho môže prežívať inak. Nie je dôvod na obavu a stres. V súčasnosti sú dostupné informácie, štúdie a množstvo spôsobov, ako si toto životné obdobie uľahčiť. Zdravý životný štýl, strava, pohyb a cvičenie sú ideálne na zmiernenie príznakov klimaktéria.

Obdobie pred menopauzou

Perimenopauza je obdobie pred samotnou menopauzou, ktoré predstavuje akúsi prechodnú fázu do menopauzy. Nastáva približne 5 rokov pred samotnou menopauzou. Ľudovo zaužívaný názov „prechod" má v tomto prípade svoje opodstatnenie. Ide o prechodné obdobie, keď zmeny nastupujú postupne a pozvoľna. Nezobudíme sa jedno ráno oboma nohami v menopauze. Ženské telo je zázračné, na zmeny sa postupne pripravuje a, hoci sa nám to nemusí zdať, je k svojej majiteľke láskavé.

Obdobie perimenopauzy sa vyznačuje poklesom hladiny estrogénu, hlavného ženského hormónu. Počas cyklu začne hladina estrogénu nepravidelne stúpať a klesať, čo má za následok narušenie menštruačného cyklu. Krvácanie môže byť nepravidelné, občas slabé, občas silnejšie. V posledných fázach menopauzy telo produkuje čoraz menej estrogénu. Ak žena nemá počas 12 mesiacov po sebe menštruáciu, prechádza do obdobia menopauzy. Menopauza je z lekárskeho pohľadu posledné menštruačné krvácanie. Priemerný vek žien pri nástupe do menopauzy je 51 rokov. V období postmenopauzy sa pohlavné orgány definitívne dostávajú do fázy pokoja.

Pozor! Aj počas perimenopauzy je možné otehotnieť.

Toto vás môže (ale nemusí) čakať:

  • návaly tepla
  • nočné potenie
  • nespavosť
  • výkyvy nálad
  • podráždenosť
  • strata libida
  • vaginálna suchosť
  • častejšie močenie
  • búšenie srdca
  • priberanie
  • odvápňovanie kostí
  • zvýšenie hladiny cholesterolu

Keď nás menopauza prekvapí skôr, ako sme ju čakali

Predčasná menopauza je stav, kedy sa príznaky začínajú prejavovať skôr ako v období po 40. veku života ženy. Nie je bežná a dochádza k nej skôr výnimočne. Môže sa vyznačovať množstvom nepríjemných vedľajších príznakov a často ju sprevádzajú autoimunitné ochorenia. Predčasná menopauza môže nastať buď prirodzene, alebo po chirurgickom zákroku, napríklad odstránení vaječníkov. Jej skorý príchod môže spôsobovať užívanie niektorých liekov, onkologické ochorenie, rádioterpia, chemoterapia, ochorenia štítnej žľazy a fajčenie. Ženy, ktoré fajčia, sa môžu dostať do menopauzy už o dva roky skôr ako nefajčiarky. Riziko je aj dedičné, ak sa v rodine predčasná menopauza už objavila. Okrem bežných nepríjemných príznakov sa pri predčasnej menopauze častejšie objavujú depresie v súvislosti so stratou plodnosti či ženskosti.

V období menopauzy sa u žien presúva ukladanie tukov z bokov na brucho. Nezdravý brušný tuk sa spája s vyšším rizikom srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.

Problém, o ktorom sa nehovorí: Inkontinencia

Inkontinencia, teda únik moču, trápi často práve ženy v menopauze. Vinníkom je, ako inak, estrogén. Strata estrogénu ovplyvňuje svaly panvového dna. Oslabenie týchto svalov vedie k narušeniu funkcií močového mechúra. Malá nehoda pri kýchnutí alebo veselom smiechu trápi viac žien, ako si možno myslíte. Tento nepríjemný problém nemusí byť trvalý a nie je nutné ho ihneď riešiť inkontinenčnými vložkami. Nenechajte si ním pokaziť radosť z bežných dní, cvičenia či tanca. Svaly panvového dna môžete posilňovať Kegelovými cvikmi. Pravidelné sťahovanie a uvoľňovanie svalov panvového dna vedie k pozitívnym výsledkom. Už po troch mesiacoch budete cítiť efekt cvičenia. Kelegove cviky majú bonus naviac, môžete ich cvičiť kdekoľvek a kedykoľvek. Popri cvičení zároveň trénujete svoj močový mechúr. Nie je žiaduce chodiť na toaletu preventívne. Močový mechúr si zvykne na časté uvoľňovanie a následne väčší objem moču neudrží.

menopauza, perimenopauza, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

Môže za všetko estrogén?

Za väčšinu nepríjemných príznakov starnutia môže skutočne estrogén. Jeho ubúdanie ide ruka v ruke s množstvom zdravotných, sexuálnych aj kozmetických problémov. Častým problémom sú vaginálne mykózy. Zmeny pH v pošve stoja za kvasinkovými aj bakteriálnymi infekciami. Suchosť v pošve často vedie aj k sexuálnym problémom. Estrogén ovplyvňuje aj náš výzor. Pomáha vlasom rásť a nepadať. Redšie, menej kvalitné vlasy a šediny sú práve dôsledkom poklesu hladiny estrogénu. Pleť stráca elasticitu. Je suchšia, napätejšia, podráždenejšia. Nie je nezvyčajné, že v sa nám po štyridsiatke,v dôsledku hormonálnych výkyvov, objaví akné.

Priberanie vieme ovplyvniť

Varovné signály priberania určite neprehliadneme. Skôr, ako nás obalí nezdravý brušný tuk, zmeňme životosprávu. Menej je viac začína platiť aj v stravovaní. Každý prehrešok totiž ihneď spozorujeme. Ideálne je zvýšiť príjem tekutín a zaradiť do bežných dní čo najviac pohybu. Odporúča sa znížiť príjem živočíšnych nasýtených tukov a zvýšiť príjem rastlinných tukov. Vo výžive sú veľmi dôležité polynenasýtené mastné kyseliny. Ich zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, oriešky, semená a ryby. Čím tučnejšie, tým lepšie. Tuk z rýb je bohatý práve na nenasýtené mastné kyseliny. Pre organizmus sú nesmierne dôležité. Dôležitý je aj prísun vlákniny, pretože spomalený metabolizmus v dôsledku menopauzy spomaľuje zároveň činnosť čriev. Nezabúdajme na strukoviny, ktoré sú okrem vlákniny výborným zdrojom bielkovín.

Ženskosť sa nekončí

V živote ženy skôr či neskôr nastane obdobie, keď skončí jej plodné obdobie. Súvisí to s útlmom činnosti pohlavných orgánov. Dochádza k útlmu činnosti vaječníkov a produkcie hormónov estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny regulujú činnosť srdca, kostí, mozgu, endokrinných žliaz a metabolizmu. Vek, v ktorom k menopauze dochádza je individuálny, najčastejšie nastáva medzi 40. a 60. rokom života ženy. Menopauza je podmienená aj dedične. Ženy pociťujú jej príznaky približne v rovnakom veku ako ich matky.

Prijatie znamená polovicu úspechu

Menopauza je v ponímaní žien často akousi mýtickou pomyselnou hranicou straty ženskosti a starnutia. Možno to máme zakorenené z detstva, kedy bol prechod často prisudzovaný nepríjemným, náladovým ženám a muži toto označenie pľuli ako nadávku. Treba si uvedomiť, že menopauza je súčasťou každej z nás. Nie je ľahké sa s ňou s pokorou vyrovnať, no nie je strašiakom ani ortieľom staroby. Netreba sa za ňu hanbiť. Treba svoje telo prijať s láskou, so všetkými zmenami, ktoré nám počas života prináša. Dnes predsa dokážeme byť mladé v akomkoľvek veku.

menopauza, perimenopauza, klimaktérium, prechod, estrogén, estrogény, fytoestrogény, hormóny

K téme menopauza sa pre FIT štýl vyjadril aj odborník, MUDr. Marek Brenišin, PhD., ktorý sa vo svojej praxi zaoberá najmä poruchami metabolizmu sacharidov a lipidov počas tehotenstva.

„Menopauza nie je pauza". Počas tohto obdobia žena prechádza rôznymi zmenami, fyzickými, ako aj psychickými. Práve vďaka tomu si môže pripadať menej atraktívna, menej ženská, skrátka, akoby to najlepšie už mala za sebou. Ak sú prejavy prechodu príliš zaťažujúce, je vhodné navštíviť lekára a poradiť sa s ním. To isté sa týka aj rôznych problémov, ako je napr. únik moču. Aj pri posilňovaní sa zvykneme poradiť s trénerom, tak aj tu je žiaduca rada odborníka, aby sme si nezaknihovali zlozvyky. Veľký pozor ale na potraviny s obsahmi fytoestrogénov. Síce môžu zmierniť prejavy klimaktéria, ale zároveň so sebou nesú zvýšené riziko v podobe dysfunkčného krvácania, či dokonca až zhubných zmien. Aj tu platí, že tieto pochutiny sú dobrým sluhom, ale zlým pánom a aj táto diéta by sa mala konzultovať s gynekológom. Radšej byť zbytočne opatrný, ako potom riešiť problémy."