Jarné ekologické upratovanie: Praktické tipy pre zelený domov

Redakcia | 20. marec 2023
Jarné upratovanie

Ako zima pomaly ustupuje a príroda sa prebúdza do nového života, je čas na jarné upratovanie. V súčasnosti sa stále viac ľudí snaží žiť ekologicky a zdravšie. Ako teda môžeme zrealizovať jarné upratovanie, ktoré je šetrné k životnému prostrediu a zároveň účinné?

Ponúkame vám niekoľko tipov na „zelenšie“  jarné upratovanie pre vašu domácnosť.

Plánovanie

Pred začiatkom upratovania si urobte zoznam úloh a rozdeľte ich na menšie časti. Upratovanie rozdeľte do niekoľkých dní či víkendov. Stanovte si priority a časový harmonogram, ktorý vám umožní efektívne a systematicky upratovať bez zbytočného stresu.

Domáce čistiaci prostriedky

Mnohé bežne používané čistiace prostriedky obsahujú chemikálie, ktoré môžu byť škodlivé pre životné prostredie aj pre vaše zdravie. Skúste nahradiť chemické čistiace prostriedky prírodnými alternatívami, ako sú ocot, sóda bikarbóna, citrónová šťava alebo éterické oleje. Tieto zložky sú nielen účinné pri čistení, ale sú aj šetrné k životnému prostrediu. Druhou možnosťou je použitie ekologických prostriedkov z drogérie, z ktorých sa dnes našťastie dá už vyberať.

Používanie viacnásobne použiteľných utierok

Namiesto jednorazových utierok, papierových uterákov alebo obrúskov, použite viacnásobne použiteľné bavlnené utierky, handričky alebo staré oblečenie. Tieto materiály môžete vyprať a znovu použiť, čím znížite množstvo odpadu a ušetríte peniaze.

Triedenie a recyklácia odpadu

Pri upratovaní sa často hromadia nepotrebné veci, ktoré sa môžu zrecyklovať alebo opätovne použiť. Rozdeľte odpad na papier, plast, sklo a organický materiál a odovzdajte ho do príslušných kontajnerov alebo zberných dvorov. Predajte alebo darujte predmety, ktoré už nepotrebujete, ale môžu byť stále užitočné pre iných.

Využite energiu slnka

Pri jarnom upratovaní sa väčšinou perú aj závesy, záclony a posteľná bielizeň. Na sušenie namiesto sušičky použite slnko, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu a vašej peňaženke. Slnko nielenže prirodzene usuší textílie, ale tiež pôsobí ako dezinfekčný prostriedok, čo pomáha odstrániť baktérie a pachy.

Zlé dajme preč
Prečítajte si tiež:

Zlé dajme preč

Úspora vody

Pri upratovaní sa často spotrebuje veľké množstvo vody. Skúste vodu šetriť, napríklad tak, že utierate podlahy vlhkým mopom namiesto použitia veľkého množstva vody, alebo zbierate vodu z  umývania rúk na závlahu rastlín. Tieto malé kroky prispievajú k zachovaniu dôležitých zdrojov vody.

Vetranie a prírodné osvieženie vzduchu

Prirodzené vetranie domu je dôležitou súčasťou jarného upratovania. Otvorte okná a dvere, aby ste umožnili prúdenie vzduchu a odstránenie nežiaducich pachov. Môžete tiež použiť prírodné osviežovače vzduchu, ako sú éterické oleje alebo sušené bylinky, namiesto chemických sprejov.

Údržba záhrady a kompostovanie

Pri jarnom upratovaní nezabudnite na údržbu záhrady. Pohnojte pôdu, orežte rastliny a zasaďte nové kvety alebo zeleninu. Ak máte kompostér, získate z neho cenný organický materiál, ktorý môžete použiť na hnojenie rastlín. Kompostovanie je výborný spôsob, ako znovu využiť organický odpad a zároveň prispieť k udržateľnosti životného prostredia.

Jarné ekologické upratovanie je skvelý spôsob, ako oživiť a prečistiť váš domov, zatiaľ čo prispievate k ochrane životného prostredia. S týmito praktickými tipmi a odporučeniami budete pripravení na úspešné a zelené upratovanie. Začnite s plánovaním  dnes a tešte sa z čistej a zdravej domácnosti, ktorá rešpektuje našu krásnu planétu.

Čo vám môže pomôcť pri jarnom eko upratovaní?

Jarné upratovanie s dm 

  • Denkmit čistiaci prostriedok na kúpeľne,  750 ml
    Čistiaci prostriedok zaistí hygienicky čistú a ekologickú domácnosť. Povrchovo aktívne látky na báze obnoviteľných surovín účinne odstraňujú nánosy vodného kameňa a mydla z vane, sprchy, umývadla, kachličiek a armatúr. Vhodný aj pre citlivé plochy ako akryl alebo umelú hmotu. S praktickým rozprašovačom pre jednoduché a rýchle čistenie.
  • Denkmit prací gél na bielu bielizeň, 23 pracích dávok
    Tekutý prací prostriedok zaistí hygienicky čistú a ekologickú domácnosť. Intenzívne čistí bielu bielizeň a chráni textílie pred zašednutím. Účinné zloženie s formulou proti fľakom odstraňuje aj odolné škvrny. Je šetrný k životnému prostrediu. Účinný aj pri nízkych teplotách prania, už od 20 °C. 
  • Denkmit prostriedok na umývanie riadu, 500 ml
    Spoľahlivo odstraňuje nečistoty a stará sa o žiarivý lesk riadu. Vďaka prísadám na báze obnoviteľných surovín je šetrný k pokožke i k životnému prostrediu. Účinná čistiaca sila zbaví hrnce a panvice, taniere, poháre a príbory od spáleného a zvyšného jedla. 
  • Denkmit gélový WC čistič, 750 ml
    Gélový WC čistič účinne odstraňuje vodný kameň, nečistoty a usadeniny. Zanecháva príjemnú sviežu vôňu. Pre ekologicky čistú a žiarivú toaletu.
  • Denkmit univerzálne čistiace tablety, 2 ks
    Univerzálny čistiaci prostriedok v tabletách zaistí čistotu a žiarivý lesk v domácnosti. Vďaka čistiacej sile sódy aktívne pôsobí pri ľahkom znečistení na všetkých umývateľných povrchoch, ako je drevo, umelá hmota a mramor. Zloženie obsahuje 93 % zložiek na rastlinnej báze, 99 % ľahko biologicky odbúrateľných organických zložiek. 
  • Profissimo utierky na riad, 2 ks
    Bavlnené utierky na riad sú ideálne na utieranie riadu, príborov a pohárov alebo kuchynskej pracovnej dosky. Vďaka svojej štruktúre vlákien má vysokú saciu schopnosť. Vyrobená zo 100 % bavlny. S rozmerom 30 cm x 30 cm.