Klinček ako prvá pomoc pri bolesti zuba

Zuzana Paprskárová | 2. február 2022
klinčeky, tinktúra, bolesti zuba, prvá pomoc

Klinčeky sa využívajú nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Majú silnú pozíciu najmä v indickej ajurvéde. Sú skvelým liekom na tíšenie bolesti zubov a zapálených ďasien.

Klinčeky sú aromatické puky stromu zvaného klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum), ktorý pochádza z Indonézie.  V Európe sú známe od včasného stredoveku. V súčasnosti sa pestujú takmer po celom svete. Hoci sa nám vôňa klinčekov spája predovšetkým s Vianocami, čerstvé klinčeky sú, vďaka rôznym obdobiam úrody v rôznych krajinách, dostupné po celý rok.

Bolí vás zub? Požujte klinček

Klinčeky majú silné analgetické a dezinfekčné účinky. Nesmú sa však používať vo väčších dávkach a dlhodobo, neodporúča sa užívať ich ani deťom.

Sú skvelým liekom na tíšenie bolesti zubov a liečbu zapálených ďasien. Obsahujú eugenol, ktorý obsahuje 72 – 90 % éterického oleja. Eugenol v klinčekoch funguje ako silné protizápalové činidlo, zároveň pôsobí aj ako analgetikum. Môžu za to silice, ktoré sa v nich nachádzajú. Jednoduchým spôsobom, ako sa zbaviť bolesti zubov, je vložiť si do úst pár celých klinčekov, navlhčiť ich slinami a rozžuť. Uvoľnený olej bojuje proti bolesti. Žuvajte ich pokojne 30 minút, následne ich vypľujte. Postup môžete opakovať. Upozorňujeme však na fakt, že klinčeky nie sú všeliek a pokiaľ bolesti neustupujú, máte zub zlomený, či kazový, návšteve zubára sa pravdepodobne nevyhnete.

Recept: Tinktúra na boľavé zuby a ďasná

Namočte hrsť klinčekov do liehu, pokojne aj do malej fľašky s alpou. Nechajte lúhovať dva týždne a následne môžete tinktúrou potierať boľavé miesta  alebo sliznice. Aplikujte ako prvú pomoc pri akejkoľvek nepohode v ústach.

klinčeky, klinček, bolesť zuba

Ostatné zdravotné benefity klinčekov:

  • Cukrovka: Klinčeky dokážu udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
  • Zápach z úst: Vložte si klinček do úst a požujte namiesto cukríka.
  • Reuma: Tinktúrou premazávame miesta postihnuté reumatickými bolesťami či prejavmi dny.
  • Trávenie: Silica z klinčekov uvoľňuje kŕče  v bruchu a pôsobí aj proti hnačkám.
  • Pôsobia ako antidepresívum.
  • Bolesť v hrdle: Žuvanie klinčekového púčika môže zmierniť bolesti v krku.
  • Respiračné problémy: Používajú sa na liečbu bronchitídy, astmy a iných respiračných problémov, ako je nachladnutie a kašeľ. Olej z klinčekov môžete jednoducho vmasírovať do hrude, dutín, prípadne do nosa na uvoľnenie dýchania.
  • Protinádorové účinky: Klinčeky sú výborným zdrojom antioxidantov.
  • Nehojace sa rany: Klinčekovým čajom či tinktúrou vymývajte hnisavé rany a bolestivé kožné infekcie.
Pol lyžičky mletého klinčeka obsahuje viac antioxidantov ako pol šálky čučoriedok.

Dezinfekcia klinčekmi zvonka i zvnútra

Traduje sa, že v Číne mohol s cisárom hovoriť len človek, ktorý si vydezinfikoval dych klinčekom. Olej z klinčekov sa používal aj ako dezinfekcia v nemocniciach, lekári si ním dezinfikovali ruky pred operáciami a osvedčil sa i pri boji s morom. V súčasnosti je skvelým pomocníkom pri upratovaní, dezinfekcii a prevoňaní priestoru. Pridajte kvapku klinčekového oleja do vody pri umývaní umývadla či toalety v kúpeľni, kvapnite do rolky toaletného papiera či priamo do kefy na umývanie wc.

Klinčeky v kuchyni

Klinčeky patria medzi jednodruhové korenie, preto ich často nájdeme v koreniacich zmesiach. Tvoria súčasť koreninovej zmesi karí či garam masala. Hodia sa do sladkých i slaných pokrmov, do koláčov, kompótov, sirupov, či do vareného vína. Ako dochucovadlo sú však vhodné aj do polievky a omáčok, k hovädziemu mäsu, šunke a ryži dokážu pridať punc exotiky.