7 užitočných pomocníkov pri zápale ďasien

Ing. Vladimíra Mihálová | 3. jún 2022
zuby, povlak, ďasná, zápal, zápal ďasien, prvá pomoc

Predchádzať zápalu ďasien znamená vyhnúť sa celému radu ďalších problémov, ktoré súvisia so zdravím ústnej dutiny. Neliečený zápal ďasien môže viesť až k strate zubov. Napriek tomu ľudia prevencii a liečbe zápalu ďasien nevenujú dostatok pozornosti.

Zubný kaz i zápal ďasien majú spoločného pôvodcu – zubný povlak. Pokiaľ nie je zubný povlak dostatočne odstránený, množia sa v ňom baktérie, ktoré spôsobujú infekciu. A to ubližuje nielen našej sklovine (zubný kaz), ale aj našim ďasnám (zápal ďasien).

Zubný povlak obsahuje baktérie, ktoré vytvárajú jedovaté látky. Tie následne spôsobujú najskôr „len“ povrchový zápal ďasien. Avšak, i tento zápal úplne stačí na to, aby sa tkanivo dlhodobo oslabilo.

Ďasno sa oddiali od zuba a vytvoria sa vlhké, teplé vačky, ktoré sú ideálnym miestom pre parazity. Ďasná sú červené, citlivé, krvácajú, najmä pri zahryznutí do tvrdších potravín (napr. jablko, mrkva). Práve silné krvácanie je najviac viditeľným príznakom zápalu ďasien, paradentóze.

Ďalším príznakom zápalu ďasien je i zápach z úst, pričom dôvodom sú rozkladajúce sa zvyšky potravy v medzizubných priestoroch. Ak sa chceme takýmto závažným problémom vyhnúť, správna starostlivosť o ústnu dutinu (čistenie zubov a medzizubných priestorov, odstránenie zubného kameňa a pod.) je priam nevyhnutná.

Pokiaľ však patríme k tým „nešťastníkom“, ktorých zápal ďasien trápi už dlhšiu dobu, mali by sme mu konečne začať venovať pozornosť, akú si zaslúži. Samozrejme, najmä v tom prípade, ak o svoje zuby nechceme prísť. Nie že by sme vás chceli strašiť, ale pri dlhodobo zanedbanej starostlivosti o ústnu dutinu sa to môže veľmi ľahko stať.

zuby, povlak, ďasná, zápal, zápal ďasien, prvá pomoc

Čo pomôže pri ošetrovaní zápalu ďasien?

1. Vitamín C: Pri prevencii postačí zjesť denne pár kusov ovocia, no pri zápale ďasien to už nestačí. Podľa výsledkov lekárskych štúdií je najvhodnejšie aplikovať vitamín C priamo do ďasien. Pomôže nám práškový vitamín C z lekárne, rozpustený v teplej vode. Vatovú tyčinku namočte do tohto roztoku a ďasná ňou masírujte. Tento proces opakujte niekoľkokrát za deň.

2. Ubichinón (koenzým Q 10): Je biologická látka, ktorá pôsobí silne protizápalovo, hlavne pri aplikácii priamo na miesto zápalu. V lekárni si môžete zaobstarať zubnú pastu s Q 10 alebo zriedený roztok Q 10. Vatovou tyčinkou namočenou v roztoku si ďasná niekoľkokrát denne masírujte. Dokonca, lokálna terapia Q 10 býva ešte účinnejšia ako terapia vitamínom C. Ubichinón nie je tak rýchlo odplavovaný slinami, a tak môže dlhší čas pôsobiť na zapálené ďasná.

3. Klinčekový olej: Tento balzam na ďasná pomáha proti bolesti, zamedzuje zápalom a pôsobí antibioticky. Postihnuté miesta si potierajte vatovou tyčinkou namočenou v oleji z klinčekov. Zoženiete ho v špeciálnych obchodoch s bylinkami, dajte však prednosť výrobkom obsahujúcich klinček ako samostatnú látku, teda nekombinovanú s inými liečivými bylinami.

4. Stará dobrá šalvia: Jej používanie má dlhoročnú tradíciu. Vzhľadom na jej schopnosti ako tlmenie bolesti, protizápalové a antibiotické účinky, ktoré sú preukázané i vedecky, je šalvia často používaným prostriedkom prvej pomoci aj pri bolesti zubov. Ústa si vyplachujte zriedenou šalviovou tinktúrou alebo vyskúšajte ošetrovanie šalviovým gélom z lekárne, ktorý aplikujte niekoľkokrát za deň vatovou tyčinkou na zapálené ďasná.

5. Brusnice: Sú dobrým pomocníkom nielen pre močové cesty, ale aj pre zapálené ďasná. Brusnice obsahujú látky, ktoré oddeľujú škodlivé baktérie od ďasien. Odporúča sa častejšia konzumácia brusníc alebo brusnicovej šťavy.

6. Propolis (včelí tmel): Francúzski vedci zistili, že včely, na rozdiel od iných druhov hmyzu, sú bez mikroorganizmov. Propolis, ako jeden z produktov ich namáhavej práce, je vďaka svojej antibiotickej a protizápalovej účinnosti ideálnym prostriedkom proti zápalu ďasien. Síce táto liečba z úľa je v podstate tmavožltá až hnedá hmota, v lekárni či bio obchode je k dispozícii aj propolisová tinktúra, ktorú môžete nanášať na postihnuté miesta niekoľkokrát denne.

zuby, povlak, ďasná, zápal, zápal ďasien, prvá pomoc

7. Zelený čaj: Istá japonská štúdia preukázala, že zelený čaj zabraňuje zápalu ďasien. Obsahuje trieslovinu, ktorá mení štruktúru slizníc a robí ich odolnejšími voči dráždeniu okolia.

Okrem toho zámerne zasahuje do látkovej premeny baktérií, ktoré majú rozhodujúcu úlohu pri vzniku zápalu. Ak trpíte akútnym zápalom ďasien, ďasná začali veľmi krvácať, čaj lúhujte len krátko (90 sekúnd).

Získate tak kofeín, ktorý bráni silným bolestiam. Pri ošetrení zastaraného ochorenia, nechajte pokojne lúhovať čaj dlhšie (2-3 minúty), aby sa vylúčila trieslovina. Zelený čaj môžete piť denne, 4-5 šálok. Neprehltnite ho ale hneď, chvíľku ho v ústach premieľajte, aby ste ďasná prepláchli.

zuby, povlak, ďasná, zápal, zápal ďasien, prvá pomoc

Zápal ďasien môže byť pre vás aj varovaním, aby ste zmenili svoj jedálniček. Ak v ňom prevládajú sladkosti, tak nemôžete očakávať „zázraky na počkanie“ a vaša snaha pri ich ošetrovaní vyjde navnivoč. Neznamená to, že sa musíte hneď zriecť všetkého sladkého.

Treba si však uvedomiť, ako dlho pôsobí cukor na vaše zuby. Ak obľubujete cukríky na cmúľanie, lízanky či nugátové krémy, skúste sa im pri zapálených ďasnách radšej vyhýbať. Pri čokoláde záleží na množstve podielu kakaa, pretože kakao potláča pôsobenie baktérií, ktoré sú v povlaku.

A o to práve ide: zabraňovať vzniku povlaku, ktorý je hlavnou príčinou zápalu ďasien. Pri bežných výrobkoch s vysokým podielom cukru ale nemôže byť o takom efekte ani reči.

Náš tip na záver: zakončite raňajky, obed i večeru kúskom syra, ktorý zabraňuje tvorbe povlaku. Baktérie kyseliny mliečnej, ktoré syr obsahuje (napr. laktobacillus casei), pôsobia protizápalovo. Podobne je to aj s kyslými mliečnymi produktmi, napr. jogurt, kefír, tvarohový syr.0

Ak nimi svoje jedlo zavŕšite, zabránite tvorbe povlaku a zároveň budú účinkovať protizápalovo. Jedzte ale len produkty nefarbené a nearomatizované.